Nie je to len retro cvičenie. Kalanetika je dobrá aj pri bolestiach chrbta

Kalanetika.
Kalanetika. (Autor: Freepik)
Sportnet|4. okt 2022 o 06:30

Čo je to kalanetika a aké má cviky?

Bol to taký závan niečoho nového a moderného. V deväťdesiatych rokoch a krátko po začiatku 21. storočia bola nie len na Slovensku veľmi populárna kalanetika.

Mohlo by sa zdať, že dnes sú spomienkou na ňu už iba staré kazety. Nie je to však pravda, toto cvičenie má stále svoje veľké opodstatnenie a stále je oň aj záujem.

Spevňuje telo, pomáha pri chudnutí, zlepšuje držanie tela, pomáha odbúravať stres a navyše je to veľmi bezpečné cvičenie s minimom rizík.

Čo sa dozviete v článku

  • Čo je kalanetika?
  • Aké cviky má kalanetika?
  • Aké sú vhodné cviky na doma?
  • Ako vyzerá tréning kalanetiky?

Čo je to kalanetika?

Kalanetika je súbor cvičení, ktorý má pôvod v USA, kde ju začiatkom 80. rokov vytvorila americká trénerka Callan Pinckneyová. Práve podľa jej krstného mena dnes toto cvičenie nesie názov.

Cvičenie vytvorila Pinckneyová na základe klasických baletných cvikov. Základným účelom bolo pomôcť zmierniť bolesti chrbta, ktorými aj ona sama trpela. Narodila sa totiž s krivou chrbticou.

Základom cvičenia je precvičovanie malých svalových partií. Nejde o žiadne cvičenia, pri ktorých sa skáče, ide skôr o drobné precízne pohyby.

Kalanetika.
Kalanetika. (Autor: Freepik)

Práve americká trénerka bola priekopníčkou v cvičení v obtiahnutom oblečení, ktoré formuje postavu. Jej cieľom bolo vedieť ukázať aj na nedokonalosti jednotlivých partií tela.

Pinckneyová v priebehu 80. a 90. rokov vydala desiatky kníh, videí a DVD či kazetových nahrávok s cvičeniami na rôzne časti tela. Zomrela v roku 2012, no reedície jej kníh vychádzali aj po jej smrti.

V USA vydali jej prvé videocvičenie v roku 1986. A predalo sa z neho viac ako milión kusov. Je to jedno z najpredávanejších videí, ktoré kedy spoločnosť MCA Home Video vyprodukovala.

Aké cviky má kalanetika?

Kalanetika svojou dlhšou históriou dnes už nepatrí medzi "moderné" cvičenia ako zumba či pilates a nájsť skupinové cvičenie nie je jednoduché. Vo väčších mestách ako Bratislava či Košice však nájdete niekoľko centier, ktoré ju ponúkajú.

Pokiaľ by ste si chceli prečítať viac o tomto cvičení, spomínaná Callan Pinckneyová vydala knihu Kalanetika. Tá sa dá stále zohnať v rôznych internetových antikvariátoch.

Kalanetika.
Kalanetika. (Autor: Pexels)

Prejdime však ku konkrétnym tipom. K cvičeniu kalanetiky nepotrebujete vôbec nič. Stačí vám nanajvýš podložka na cvičenie. Inak si vystačíte len s vlastnou váhou.

Veľkou výhodou pre ľudí s bolesťami chrbta je, že v podstate každá zostava kalanetiky obsahuje cviky na chrbát.

Kalanetika a cviky na doma

Pri cvičení kalanetiky je dôležité správne dýchať. Môžete začať základnou zostavou.

Najskôr sa postavíte rovno a napríklad môžete začať pravou stranou. Chytíte si do pravej ruky ľavú stranu hlavy v oblasti vlasov a pritiahnete ku pravej strane tela. Chvíľu zostaňte v tejto polohe.

Postup opakujete aj s opačnou stranou tela. Nezabúdajte pri tom stále správne dýchať.

Potom si môžete chytiť do dlaní hlavu zo zadnej strany a pritiahnuť k trupu. Týmito cvikmi dobre precvičíte krk.

Týmito cvičeniami postupne ponaťahujete celé telo. Samozrejme, existujú rôzne stupne náročnosti. Pre začiatočníkov, ktorí môžu mať problémy s pohyblivosťou chrbta nemusia byť na začiatku niektoré cviky vhodné.

VIDEO: Ako vyzerá tréning kalanetiky? Pozrite si cviky na doma

Cviky kalanetiky by ste mohli zvládnuť približne za pol hodiny. Základom kalanetiky je pravidelnosť, mali by ste si preto vyhradiť čas ideálne každý deň.

Na kalanetike sú veľmi dobré aj cviky na brucho. Ľahnite si na chrbát, pokrčte kolená, vystrite ruky a začnite sa zdvíhať z podlahy.

Ideálne, ak tento cvik zopakujete 75-krát. Ale ak s cvičením iba začínate, je v poriadku, ak prestanete aj skôr.

Potom vyrovnajte nohy, stále ležte na podložke, ramená majte jemne nad podložkou a teraz chyťte do rúk jednu nohu a priťahujte ju k telu. To isté potom opakujte aj na druhej nohe.

Neskôr môžete cvik opakovať tak, že priťahujete k trupu obe nohy súčasne.

Cviky si môžete pozrieť aj v kompletnom tréningovom pláne.

VIDEO: Tréning kalanetiky

Kalanetika je dobré cvičenie, pokiaľ chcete spevniť postavu a ponaťahovať sa. Oproti iným cvičeniam je jej najväčšou výhodou, že je pomerne bezpečná aj pre ľudí s problematickým chrbtom.

Navyše k nej nepotrebujete v podstate žiadne pomôcky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Blog»Nie je to len retro cvičenie. Kalanetika je dobrá aj pri bolestiach chrbta