Cibulková vyradila svetovú jednotku Wozniacku

Radosť Dominiky Cibulkovej po veľkej výhre nad Wozniackou.
Radosť Dominiky Cibulkovej po veľkej výhre nad Wozniackou. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|27. jún 2011 o 15:45

Dominika Cibulková sa prvýkrát v kariére prebojovala vo Wimbledone do štvrťfinále dvojhry.

Slovenská tenistka sa prvýkrát v kariére prebojovala vo Wimbledone do štvrťfinále dvojhry.

Dominika Cibulková pokračuje v životných výkonoch na najslávnejšom grandslame vo Wimbledone. V osemfinále dokázala otočiť zápas so svetovou jednotkou Carolinou Wozniackou. Prvý set síce prehrala 1:6, ale v ďalších dvoch zvíťazila 7:6 a 7:5, keď využila až tretí mečbal.

Cibulková sa dostala do štvrťfinále Wimbledonu ako druhá Slovenka v histórii, prvýkrát sa to podarilo Daniele Hantuchovej v roku 2002.

V utorkovom štvrťfinále nastúpi o 14 h proti wimbledonskej šampiónke z roku 2004 piatej nasadenej Ruske Marii Šarapovovej, s ktorou má bilanciu 2:2, v posledných dvoch dueloch však odišla z kurtu ako víťazka.

Cibulková má vo Wimbledone už teraz istú prémiu 137.500 libier a 500 bodov do svetového rebríčka WTA. Do grandslamového štvrťfinále postúpila tretíkrát v kariére, jej maximom je zatiaľ semifinále Roland Garros z roku 2009.

fotogalériu zo zápasu nájdete na sport.sme.sk

Základom obratu dobrý return

Cibulková po postupe do wimbledonského štvrťfinále žiarila spokojnosťou.

"Po nevydarenom prvom sete som to nezabalila. Začala som byť oveľa agresívnejšia na returne, čo bol základ obratu, postupne som získala čoraz väčšie sebavedomie. Víťazstvo nad Wozniackou je jedným z najcennejších v mojej doterajšej kariére, pretože je veľmi ťažké Caroline zdolať."

"Má veľmi dobrú obranu a ak chcete uspieť, musíme si všetko uhrať sama a ísť za svojimi údermi. Naozaj som veľa riskovala. Dôležité bolo, že mi dobre fungoval forhend. S Caroline sme spolu odohrali už veľa zápasov."

"V januári v Sydney som nad ňou zvíťazila a vo Wimbledone som veľmi túžila nadviazať na tento triumf. Som šťastná, že sa mi to podarilo," cituje Cibulkovú agentúra Reuters.

cibulka3.jpg

Caroline Wozniacka - Dominika Cibulková 6:1, 6:7, 5:7

Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prebojovala už do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. V osemfinále ako nasadená dvadsaťštvorka vyradila po mimoriadne bojovnom výkone svetovú jednotku Dánku Caroline Wozniacku po trojsetovej bitke 1:6, 7:6 (5) a 7:5. Cibulková na tráve All England Clubu odplatila turnajovej jednotke dve predchádzajúce grandslamové prehry zo štvrťfinále vlaňajšieho US Open i z 3. kola tohtoročného Australian Open a skorigovala vzájomnú bilanciu na 3:6.

Zverenka chorvátskeho trénera Željka Krajana ťahala v prvom sete za kratší koniec, no v ďalšom priebehu zápasu zničila Wozniacku kanonádou víťazných úderov z forhendu i bekhendu. Vo štvrťfinále nastúpi v utorok proti wimbledonskej šampiónke z roku 2004 piatej nasadenej Ruske Marii Šarapovovej, s ktorou má bilanciu 2:2, v posledných dvoch dueloch však odišla z kurtu ako víťazka. Cibulková má vo Wimbledone už teraz istú prémiu 137.500 libier a 500 bodov do svetového rebríčka WTA. Do grandslamového štvrťfinále postúpila tretíkrát v kariére, jej maximom je zatiaľ semifinále Roland Garros z roku 2009.

Skvelý útočný tenis Cibulkovej

Wozniackej vyšiel úvod stretnutia s Cibulkovou, keď vo štvrtom geme prelomila podanie súperky a vybudovala si náskok 3:1. Slovenka mohla hneď kontrovať, keď v ďalšej hre viedla 40:15, no Wozniacka aj vďaka dvom esám získala štyri loptičky za sebou a potvrdila brejk. Dánka nepokazila ani jediný return, dokázala Cibulkovú pretlačiť aj pri dlhších výmenách od základnej čiary a prvý set získala za 24 minút jasne vo svoj prospech.

V druhom dejstve Cibulková zlepšila podanie, zvýšila agresivitu pri jednotlivých úderoch a začala bodovať z forhendu, ktorý bol v predchádzajúcich dueloch jej veľkou zbraňou. Za stavu 6:5 sa Cibulková pri podaní Wozniackej dostala k dvom setbalom. Dánka ich odvrátila a vynútila si tajbrejk, no v skrátenej hre sa presadila aktívnejšia Cibulková, ktorá za stavu 6:5 premenila pri vlastnom podaní v poradí štvrtý setbal.

Na začiatku rozhodujúceho dejstva sa Wozniacka po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0. Cibulková v ďalších minútach začala predvádzať skvelý útočný tenis s množstvom forhendových i bekhednových wuinnerov a podarilo sa jej otočiť na 3:2, Wozniacka však rebrejkom vyrovnala na 2:2 a dráma pokračovala. Cibulkovej útočná hra napokon v koncovke slávila úspech. Slovenka v jedenástom geme prelomila podanie Wozniackej a za stavu 6:5 premenila po ďalšom víťaznom forhende v poradí tretí mečbal.

Reakcie na Cibulkovej výhru

Dominik Hrbatý (bývalá slovenská jednotka): "Akurát som trénoval, ale manželka ma už informovala smskou. Je to krásny úspech a Dominike veľmi držím palce, aby sa dostala aspoň do toho semifinále. Zrejme budú hrať so Šarapovovou na ´centrkurte´ a chcem jej odkázať, nech si to užíva. Keď vyhrá, bude mať šancu zabojovať o finále. Bude záležať na tom, kto lepšie zvládne dôležité momenty. Ruska predvádza štýlovo úplne iný tenis ako Wozniacka, určite viac zatlačí, hrá rýchlejšie. Z vlastnej skúsenosti však viem, že keď sa mi na tráve darilo, skákalo mi to do ruky na priamky a každému sa proti mne hralo ťažko. Keď to tam Dominike bude padať, určite má veľkú šancu."

Tibor Macko (prezident STZ): "Dominike gratulujem, veľmi sa teším a držím jej palce na štvrťfinále. Verím, že má na to, aby išla ešte ďalej. Dnes predviedla vynikajúci výkon a jeho zásluhou dosiahla skvelý úspech. Ukazuje sa, že je schopná zahrať dobre na všetkých povrchoch po tom, ako bola v semifinále Roland Garros a v osmičke na US

Igor Moška (generálny sekretár STZ): "Dominika predviedla vynikajúci výkon vo výbornom zápase. Hra Wozniackej bola na vysokej úrovni. Dánka sa výborne pohybovala, ale na strane Dominiky bola väčšia aktivita, dravosť, túžba po víťazstve a aj kvalita, čo napokon rozhodlo. Urobila síce desať dvojchýb, ale ten záverečný gem dopodávala dobre. Na štvrťfinále vidím šance proti Šarapovovej ako úplne vyrovnané. Podľa toho, čom som sledoval dnes, predpokladám, že v porovnaní s Wozniackou sa Ruska nebude tak dobre pohybovať a určite toho toľko neubráni. Dominike by sa teda mohli body získavať ľahšie, v tom môže spočívať jej výhoda. Na druhej strane - Šarapovová zase podáva lepšie od Dánky, takže asi nazbiera viac bodov servisom. V princípe si však myslím, že Dominika má šancu. Som optimistom, mohla by vyhrať."

TASR. SITA

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková vyradila svetovú jednotku Wozniacku