Cibulková prehrala po dráme s Dulkovou

(Autor: SITA AP)
SITA|9. júl 2009 o 20:10

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nepostúpila do semifinále dvojhry na podujatí WTA Tour Swedish Open vo švédskom Bastade.

BASTAD. Slovenská tenistka Dominika Cibulková nepostúpila do semifinále dvojhry na podujatí WTA Tour Swedish Open vo švédskom Bastade (dotácia 220 000 USD, antuka). Nad sily slovenskej jednotky a nasadenej dvojky bola vo štvrťfinále Argentínčanka Gisela Dulková, ktorej podľahla v trojsetovej dráme 7:6 (5), 3:6, 6:7 (6). Fyzicky aj mentálne náročné stretnutie trvalo 3:20 h a Slovenka v ňom v trajbrejku tretieho setu nevyužila za stavu 6:4 dva mečbaly. Dvanásta hráčka sveta Cibulková prehrala s členkou širšej špičky Dulkovou (45.) vo štvrtom vzájomnom stretnutí vôbec prvýkrát.

"Podala som veľmi zlý výkon. Vôbec som nehrala to, čo som mala hrať. Nechala som sa od súperky tlačiť. A pritom to mrzí o to viac, že som prehrala len veľmi tesne," komentovala D. Cibulková pre agentúru SITA. Najviac ju zrejme hnevajú nevyužité mečbalové príležitosti: "Pri prvom mečbale som zahrala vo výmene hlúpy bekhend. Pri tom druhom som už podávala, ale súperka mi ´zabila´ forhend z prvého podania na čiaru."

Cibulková si za účasť vo štvrťfinále odnáša z Bastadu prémiu 5340 USD a 70 bodov do rebríčka. Ak by však zvíťazila, nadobudnutých 130 bodov by ju prvýkrát v kariére posunulo do najlepšej desiatky singlového rebríčka WTA Tour. "Vedela som o tom, že je tu takáto šanca. Teraz sa mi o tom ani nechce hovoriť," dodala smutným hlasom slovenská jednotka.

Dvadsaťštyriročná Juhoameričanka sa o štyri roky mladšej Slovenke revanšovala za nedávnu hladkú prehru 4:6, 2:6 z 3. kola Roland Garros v Paríži. V súboji o postup do finále si Dulková zmeria sily so Španielkou Maríou José Martínezovou-Sánchezovou

Zverenkyňa trénera Vladimíra Pláteníka nevyužila možnosť prebojovať sa piatykrát v kariére do semifinále dvojhry na podujatí hlavného okruhu. Okrem dvoch finálových účastí z vlaňajška v kanadskom Montreale a americkom Amelia Islande bola ešte Cibulková v roku 2007 v semifinále v čínskom Guangžou a tohto roku na grandslamovom antukovom vrchole Roland Garros v Paríži.

Gisela Dulková (Arg.) - Dominika Cibulková (2-SR) 6:7 (5), 6:3, 7:6 (6) za 3:20 h

Cibulková bola v prvom sete o krok vpredu, ale náskok 5:3 premrhala a napokon musela do tajbrejku. V ňom viedla 20-ročná Slovenka už 4:1, a napokon využila za stavu 6:4 druhý setbal. Dulková nezložila zbrane. V druhom dejstve sa ujala vedenia 4:2. Cibulková ešte kontrovala rebrejkom na 3:4, ale potom ju opustila istota na podaní a napokon set po ďalšom brejku prehrala 3:6. Tretí set sa začal štyrmi stratenými podaniami v rade a až za stavu 2:2 a zároveň po dve a pol hodine hry si súperky začali vyhrávať svoj servis, aj keď nie bezbolestne. Za stavu 3:3 Cibulková odvrátila dva brejkbaly Dulkovej a dosiahla štvrtý bod. Dramatickú koncovku však takmer nezvládla. Za stavu 4:4 viedla pri svojom podaní 40:15, ale napokon po siedmy raz prepustila svoj servis súperke. Dulková vzápätí podávala na víťazstvo, ale tlak neustála a dovolila súperke vyrovnať na 5:5. Povzbudená Cibulková získala aj šiesty bod a pri podaní súperky sa dostala k stavu 30:30 a k zhode, ale nie k rozhodujúcemu brejku. O všetkom napokon rozhodol tesný tajbrejk. Za stavu 5:4 v prospech Cibulkovej urobila Dulková siedmu dvojchybu a potiahla súperku k dvom mečbalom. Slovenka ani jeden nevyužila a napokon sa všetko otočilo v jej neprospech. Argentínčanka svoj mečbalový pokus za stavu 7:6 už premenila.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková prehrala po dráme s Dulkovou