Froome prelomil prekliatie a dokázal, čo nik pred ním

Chris Froome vyhral v roku 2017 Vueltu aj Tour de France.
Chris Froome vyhral v roku 2017 Vueltu aj Tour de France. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|10. sep 2017 o 21:21

Britský cyklista dosiahol double, ktoré sa nepodarilo ešte nikomu pred ním.

MADRID, BRATISLAVA. Romantika je ťažko opísateľná vec. Každý ju vníma a prežíva inak. Pre niekoho to môžu byť raňajky do postele, sledovanie západu slnka, pre niekoho iného je to krutý boj v najťažšom kopci v celej Európe v hnusnom, sychravom počasí.

Športovci a cyklisti zvlášť majú svoj vlastný svet. Zmoknutí, vysilení a zničení sú schopní prežívať niečo neopísateľne krásne.

„Svojím spôsobom je to romantické,“ spomínal v sobotu na vrchole Alto de l´Angliru Chris Froome. „Práve na tomto kopci som po prvý raz dostal šancu ísť za víťazstvom na Grand Tour.“

Z pomocníka lídrom práve na Angliru

Pred šiestimi rokmi ho šéfovia poslali, aby sa pokúsil vyhrať Vueltu. Pritom na jej štarte bol len pomocníkom. Lenže v etape na Angliru líder jeho tímu Bradley Wiggins nevládal. Froome áno. Preto dostal šancu.

Dres lídra nosil vtedy jeden deň a celkový triumf mu v Madride ušiel len o 13 sekúnd. To je čas, za ktorý sa človek štyrikrát nadýchne. Prehrať s takým rozdielom preteky, ktoré trvajú tri týždne, ho muselo škrieť.

Na Vueltu sa vracal. No titul mu zakaždým niekto vyfúkol. Froome mal pritom pri sebe najsilnejší tím a vyhrával Tour de France až s neuveriteľným náskokom. Ale Vuelta akoby mu nebola súdená.

Neustále to skúšal. Tri razy tu bol druhý, raz štvrtý, raz preteky pre pád nedokončil. Tento rok sa mu podarilo trojtýždňové preteky okolo Španielska prvý raz vyhrať.

„Pred sobotňajšou etapou som stále nič nebral ako isté. Na krátkej trase bolo veľké prevýšenie, k tomu náročné zjazdy na mokrých cestách. Navyše sa od začiatku jazdilo naplno. Bol to neuveriteľný záver po troch týždňoch,“ opisoval.

Dokázal, čo nik pred ním

Toto leto zobral útokom a vyhral, čo mohol. Hoci na začiatku júla to nevyzeralo, že by mohol vojsť do histórie. Od svetovej formy bol na míle vzdialený.

Pred Tour nevybojoval tento rok ani jedno víťazstvo. Vo Francúzsku vyhral, ale nebolo to také presvedčivé ako v predchádzajúcich rokoch. Pred Vueltou mal slabé štyri týždne na zotavenie. Lenže v Španielsku jazdil ako vymenený.

Od tretej etapy viedol, a hoci mal aj slabšie dni, stále mal preteky pod kontrolou. Pred druhým Vincenzom Nibalim vyhral s vyše dvojminútovým náskokom.

Stal sa len tretím mužom v histórii, ktorý vyhral v jednom roku Tour aj Vueltu. Lenže prvým, ktorý dosiahol toto double, odkedy sa jazdí španielska Grand Tour na jeseň. V minulosti patrila Vuelte jar a do francúzskej Tour ostávalo viac času na prípravu. Preto je jeho úspech výnimočný.

„Nie je vôbec náhoda, že sa nikomu nepodarilo vyhrať ich obe tak dlho. Je to obrovská výzva,“ opisoval. „Dúfam, že toto víťazstvo mi zaistí miesto v histórií, pretože to je výnimočné.“

Nič lepšie na záver si neviem predstaviť. Vyhrať na poslednom stúpaní vo svojej kariére. Dal som do toho všetko.


Alberto Contador, španielsky cyklista

Spolu má päť víťazstiev na trojtýždňových pretekoch. Štyri z Tour, jedno z Vuelty.

„Triumf na Tour je pre cyklistu asi najcennejší. Sú to najväčšie preteky za celý rok. Ale Vuelta mi zosobňuje inú stránku cyklistiky. Je po fyzickej stránke náročnejšia ako Tour, jazdí sa tu oveľa agresívnejšie a sú tu náročnejšie podmienky. Sú dni, keď je štyridsať stupňov a vy sa pečiete, a potom prídu dni, keď prší, je desať stupňov a silno fúka. Sú to brutálne preteky,“ opisoval Froome pre cyclingweekly.com.

Rozlúčka legendy

V sobotu ešte Frooma potrápil jeden z jeho najväčších rivalov Alberto Contador. Etapu na Angliru vyhral po odvážnom úniku. Obávaný kopec zdolal takmer sám bez pomoci kolegov.

„Nič lepšie na záver si neviem predstaviť, ako vyhrať na poslednom stúpaní vo svojej kariére. Dal som do toho všetko,“ hovoril pre španielsku televíziu.

Tridsaťštyriročný Španiel je od pondelka na dôchodku. Vuelta bola jeho rozlúčkou. V celkovom hodnotní skončil štvrtý. Pódium mu uniklo o takmer 30 sekúnd.

„Na začiatku Vuelty som bol frustrovaný, pretože sa mi nedarilo dosiahnuť to, na čo som mal. Preto som veľmi chcel vyhrať na Angliru,“ vravel Contador.

S jeho odchodom akoby sa končila jedna éra v cyklistike. Španiel bol na vrchole desať rokov. Za ten čas získal dva tituly na Tour, dva na Gire a tri na Vuelte. O ďalšie dva triumfy (Tour 2010 a Giro 2011) prišiel pre dopingový trest.

„Alberto bude chýbať. Cyklistika sa zmenila, pretože dnes sa pretekári boja vyraziť do útoku. On bol posledným svojho druhu,“ vravel športový riaditeľ tímu Trek Dirk Demol pre velonews.

"Je to jazdec, ktorý má štýl, a preteky s ním boli agresívne. Bez neho to bude pre mňa o niečo ľahšie, ale musím mu vzdať rešpekt za to, čo dnes dokázal," uznal Froome.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vuelta a Espaňa»Froome prelomil prekliatie a dokázal, čo nik pred ním