27.11.2022 | Skupina F
27.11.2022 | Sk. F
4 - 1
(2:1)

Davies sa zapísal do histórie, ale Chorváti nepripustili ďalší skrat favorita

Gólová radosť Andreja Kramariča.
Gólová radosť Andreja Kramariča. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|27. nov 2022 o 18:57 (aktualizované 27. nov 2022 o 20:24)

Chorváti zdolali Kanadu v zápase MS vo futbale 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

MS vo futbale 2022 - skupina F

Chorvátsko - Kanada 4:1 (2:1)

Góly: 36. a 70. Kramarič, 44. Livaja, 94. Majer - 2. Davies

ŽK: Lovren, Modrič - Buchanan, Miller.

Rozhodovali: Matonte - Taran, Soppi (všetci Uruguaj)

Divákov: 44 374.

Chorvátsko: Livakovič - Juranovič, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modrič (86. Pašalič), Brozovič, Kovačič (86. Majer) - Livaja (60. Petkovič), Kramarič (72. Vlašič), Perišič (86. Oršič)

Kanada: Borjan - Johnston, Vitoria, Miller - Laryea (62. Hoilett), Hutchinson (72. Adekugbe), Eustaquio (46. Kone), Davies - Buchanan, Larin (46. Osorio), David (72. Cavallini)

DAUHA. Futbalisti Chorvátska sa suverénne vrátili do hry o postup z F-skupiny na MS v Katare, v nedeľňajšom zápase zdolali nepríjemnú Kanadu 4:1, hoci od 2. minúty zaostávali 0:1. Na obrat im stačilo 8 minút v závere prvého polčasu.

Úradujúci vicemajstri sveta si po úvodnej bezgólovej remíze s Marokom nemohli dovoliť ďalšie zaváhanie, ale už 66 sekúnd po úvodnom hvizde inkasovali gól z hlavy Alphonsa Daviesa.

Legionár z Bayernu Mníchov zložil reparát po nepremenenej penalte v zápase proti Belgicku a postaral sa o historicky prvý gól "javorových listov" na záverečných turnajoch MS.

Potom však taktovku prevzal do rúk tím okolo Luku Modriča a hernú prevahu korunoval najskôr v 36. minúte Andrej Kramarič.

Pokoj na chorvátske kopačky definitívne vrátil Marko Livaja, keď v 44. minúte strelou z hranice šestnástky upravil na 2:1.

Po zmene strán už Chorváti nepripustili drámu a v 70. minúte pridal poistku Kramarič, ktorý opäť využil prihrávku Ivana Perišiča.

(Autor: SofaScore)

Gólový účet stretnutia uzavrel po chybe Kanaďanov v 94. minúte Lovro Majer.

Kanaďania po prehre stratili šancu na postup do osemfinále. Chorváti sa bodovo dotiahli na Maročanov, ktorí v úvodnom nedeľňajšom zápase F-skupiny prekvapili víťazstvom 2:0 nad bronzovými medailistami z MS 2018 Belgičanmi.

O postupujúcich sa rozhodne vo štvrtkovom šlágri F-skupiny medzi druhým a tretím tímom MS 2018. Kanaďania sa rozlúčia so šampionátom v zápase proti Maročanom.

Tabuľka skupiny F

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Chorvátsko - Kanada

I. polčas:

Kanada sa už v 2. minúte ujala vedenia po rýchlej akcii, ktorá sa začala u brankára Borjana.

Ten vykopol loptu na súperovu polovicu na Larina, ktorý ju posunul Buchananovi a po jeho centri sa Davies presadil dôraznou hlavičkou medzi tieňovo brániacimi chorvátskymi stopérmi - 0:1.

Pre Kanadu to bol prvý gól pri jej druhej účasti na MS. Chorvátov tento moment na dlhší čas zaskočil a ich ofenzívne snaženie sprevádzal kŕč. K typickej hre sa dostali až v druhej polovici prvého polčasu.

Prvýkrát vážnejšie pohrozili v 22. minúte, keď sa pred Borjanom ocitol Livaja, ale v páde nedosiahol na loptu.

Chorvátom sa podarilo vyrovnať po individuálnej akcii Kramariča, lenže jeho gól pre tesný ofsajd neplatil.

Neujala sa ani strela aktívneho Livaju, ktorú Borjan vyrazil na roh. Preťažená obrana Kanady však napokon do polčasu kapitulovala, a to dvakrát.

V 36. minúte Perišič našiel finálnou prihrávkou Kramariča, ktorý krížnou strelou z hranice malého vápna nedal Borjanovi šancu.

Tesne pred odchodom do šatní skóroval Livaja prízemnou strelou k žrdi - 2:1.

(Autor: SofaScore)

II. polčas:

Kanaďania nastúpili do druhého polčasu s dvojicou nových hráčov. Jeden z nich Osorio mohol v 49. minúte vyrovnať, jeho technický pokus spoza šestnástky iba tesne minul pravú žrď chorvátskej bránky a o chvíľu neskôr Buchananov vyrazil Livakovič končekmi prstov na roh.

Medzitým mal na opačnej strane ihriska gól na kopačke po Modričovej prihrávke Kramarič, skvelým zákrokom však Borjan podržal svoj tím.

Chorváti neustále hrozili so zámerom definitívne rozhodnúť. Podarilo sa im to v 70. minúte, keď si Kramarič po prihrávke Perišiča spracoval loptu a ľavačkou ju pomedzi nohy brániaceho hráča poslal do siete - 3:1.

S ľahkosťou hrajúci Chorváti sa bavili futbalom, štvrtý gól takmer pridal Perišič, ale Borjan mu prekazil radosť reflexívnym zákrokom nohou.

V nadstavenom čase mohol znížiť Hoilett, ale jeho pokus minul chorvátsku bránu.

Posledné slovo mali Chorváti, Miller ako posledný brániaci hráč stratil loptu a brejkovú situáciu zakončil Majer strelou pod brvno - 4:1.

Hlas po zápase

/zdroj: AP/

Andrej Kramarič, autor dvoch gólov Chorvátska: "Nezačali sme dobre. Dostali sme rýchly gól, ale potom sme ukázali našu silu a dokázali sme otočiť skóre. Na MS nie je ľahký súper, vážime si toto víťazstvo proti nepríjemnej Kanade. Vieme však, že najdôležitejší zápas nás ešte len čaká."

Alphonso Davies, autor gólu Kanady: "Z výsledky som sklamaný. Bol to ťažký zápas proti kvalitnému súperovi. Vydali sme zo seba maximum, bojovali sme počas celých 90 minút. Žiaľ, nestačilo to. Pokúsime sa zabodovať v našom poslednom zápase."


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Davies sa zapísal do histórie, ale Chorváti nepripustili ďalší skrat favorita