Pred ôsmimi rokmi sa navždy zapísal do dejín. Végha docenili až výhrou nad Vémolom

(Zdroj: Oktagon MMA)
Daniel Stankovič|2. mar 2021 o 10:10

Dosiahol najväčší úspech v histórii zmiešaných bojových umení na Slovensku.

RIO RANCHO. Február 2013. V Novom Mexiku sa po piatich kolách stáva historicky druhým šampiónom poloťažkej váhy americkej organizácie Bellator.

Slovenský bojovník MMA Attila Végh, titulom zavŕšil spanilú jazdu, keď najprv v štyroch dueloch pyramídy porazil každého, kto mu stál v ceste, aby si tým vydobyl miestenku vyzvať vtedajšieho držiteľa titulu Christiana M´Pumbu. 

Dominantným výkonom proti konžskému zápasníkovi, ktorý viedol ku zisku titulu, sa Végh navždy zapísal do histórie domáceho MMA. Medzi širšou verejnosťou sa rodákovi z Gabčíkova paradoxne dostalo docenenia až pôsobením v československej organizácii Oktagon MMA.

Najpamätnejším súbojom, bol ten s Čechom Vémolom. Pred zaplnenou kulisou pražskej arény O2, sa pred 20 000 divákmi blysol výstavným knokautom v prvom kole.

Prehry sú súčasťou cesty bojovníka

Kariére vždy usmiateho muža s prezývkou "Pumukli" sa však nevyhli ani prehry a pády. Medzi rokmi 2014 a 2016, v období po zisku titulu v Bellatore a predtým než zápasil pred domácim publikom, Végh prehráva štyri zápasy po sebe.

Matematika v MMA je odlišná, než je tomu v ostatných športoch, keď už pár prehier po sebe vie zamávať s kariérami bojovníkov. Napriek tomu, že išlo o kvalitných súperov našlo sa dostatok tých, ktorí ho odpisovali. Hovorili o ňom, že už na to jednoducho nemá.

Potom čo podpísal zmluvu s novovzniknutou domácou organizáciou Oktagon MMA, začal Végh naberať druhý dych. V troch nasledujúcich súbojoch postupne porazil zahraničných súperov: Byrnea, Fultona a Falcãa.

Vo vzduchu bolo z neho cítiť znova chuť bojovať a ukázať domácim fanúšikom, prečo práve on získal v minulosti cenný opasok, akým je ten z Bellatoru.

Aby toho nebolo málo, vzniká nová rivalita medzi ním a prvým Čechom, ktorý kedy zápasil v UFC, Karlosom Vémolom. Na prvý pohľad rozdielne povahy v sebe snúbili odhodlanie a ambíciu poraziť toho druhého a dať tak povestnú bodku za dosiahnutými úspechmi vo svojich kariérach. Poslednou prekážkou vzájomného zápasu bola zmluva Vémolu s inou českou organizáciou. Začiatkom roka 2019 už však ich stretu nestálo nič v ceste.

Nečakali sme dlho a duel bol oficiálny. Promotéri mu dali príznačný názov: "zápas storočia". Osudy oboch smerovali do O2 arény, kde sa každoročne na jeseň pod záštitou Oktagonu MMA koná jeden z najlepších turnajov roka. Malou prípravou na novembrový stret, mal byť pre Végha ten z mája 2019 proti Američanovi Zwickerovi.

Nemalo ísť o vážnu hrozbu, veď počas uplynulých rokov porazil už lepších. V polovici prvého kola po nezavinenej zrážke čelom o bradu ostal Attila otrasený a aj keď to nevyzeralo to dobre, nikto nečakal to, čo ešte len malo prísť. Nastalo hrobové ticho. Po skvele načasovanom úhybe posiela súper tvrdým hákom Végha na zem.

Po prehre sa spúšťa vlna kritiky na adresu dnes už 35-ročného bojovníka. Vraj si s Vémolom ani neškrtne. Do súboja ostávali posledné mesiace, ktoré Végh spätne opísal ako potrebné peklo, ktorým si musel prejsť. Absolvoval totiž najtvrdšiu prípravu svojej kariéry. Po mesiacoch driny, kedy sa odpojil zo sociálnych sietí za účelom plného sústredenia, bol cieľ jediný: ukázať najlepšiu verziu seba samého proti Vémolovi a zvíťaziť v zápase storočia.

Podceňovať Attilu? Nie najlepšia voľba

Karlos Vémola sa pritom počas celého obdobia držal svojej rétoriky, keď hovoril o svojej príprave, motivácii a Véghovi. Podľa neho je o výsledku rozhodnuté už mesiace a nič iné ako víťazstvo nad Slovákom si "Terminátor" nepripúšťa.

Opak bol ale pravdou. Po dvoch minútach knokautom Attila Végh ukončuje v hlavnom zápase večera Karlosa Vémolu a elektrizujúci okamih pohlcuje celú arénu. To, čo začalo historickým titulom v Bellatore, sa týmto momentom dokonale zavŕšilo. Konečne prichádza uznanie, ktoré si bývalý šampión Bellatoru po ten celý čas zaslúžil. 

Attila Végh


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Pred ôsmimi rokmi sa navždy zapísal do dejín. Végha docenili až výhrou nad Vémolom