Charlie Lindgren: Som pripravený na plnohodnotnú rolu v NHL

Oh My Hockey|8. máj 2020 o 13:45

Brankárska dvojka. To je pozícia, ktorá bola v posledných pár rokoch akoby strašiakom Montrealu Canadiens. Do brány sa teraz tlačí Američan, ktorý verí, že tieto problémy zažehná. Otázne ostáva už len to, či má v jeho schopnosti rovnakú vieru i klub.

Charlie Lindgren, 26-ročný gólman, vlani v NHL odchytal dovedna šesť zápasov a už pekných pár rokov je pendlerom medzi farmou a prvým tímom. V sezóne 2019/20 neboli jeho štatistiky najlepšie ani v jednej z líg. V obidvoch prípadoch mal percentuálnu úspešnosť pod 90%.

Napriek tomu cíti svoju šancu a verí, že sa jej chopí naplno: "Som stopercentne pripravený na plnohodnotnú rolu v NHL. Tiež viem, že keď sa na to opýtate mojich spoluhráčov, odvetia vám to isté. Som dobrý spoluhráč a viem ponúknuť svojim spoluhráčom šancu vyhrať zakaždým, keď stojím v bráne. Tvrdo pracujem. Mám dôveru vo svoje schopnosti a cítim sa byť pripravený na túto rolu."

Ťažko povedať, čo si o jeho schopnostiach myslia v tíme. Prebral rolu dvojky po Keithovi Kinkaidovi a dostal len pár pokusov predviesť svoje kvality. Claude Julien sa spoliehal na Careyho Pricea, ktorý sa počas bojov o pozície do play-off dostal medzi najvyťažovanejších brankárov súťaže.

"Ako viete, Carey je najlepším brankárom v NHL," vzdal poklonu kolegovi Lindgren. "Keď je zdravý, chcete ho mať v bráne. Dáva tímu šancu vyhrať. Moja práca bola zostať pripravený a drieť na tréningoch. Učil som sa, keď som sledoval Careyho a pracoval s trénerom brankárom Stéphanom Waitom. Nesústredil som sa na to, že som nehral často. Snažil som sa zlepšiť počas tréningov."

Lindgrenova zmluva na 750 tisíc dolárov ročne bude platiť ešte jeden rok. Keď ju podpísal, dúfal v pozíciu dvojky, avšak Habs angažovali najprv Niemiho a neskôr Kinkaida, ktorí jeho plány zhatili. Možno dostane od klubu poriadnu šancu v ďalšej sezóne.

Je možné, že ak by sa tak nestalo, v lete 2021 si vyskúša trh voľných hráčov. Nie len podľa štatistík, ale ani výkonmi zatiaľ nikdy nedraftovaný gólman nepresvedčil o svojej vyrovnanosti ani kvalitách na dlhodobú prácu v najlepšej hokejovej súťaži sveta. Z farmy navyše číhajú jednak mladší, 20-ročný Cayden Primeau, ktorý mal oproti Lindgrenovi v AHL lepšie čísla, a takisto akvizícia z Ruska, Vasilij Demčenko.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»AHL»Charlie Lindgren: Som pripravený na plnohodnotnú rolu v NHL