Češky tretíkrát vyhrali Pohár federácie, proti Nemkám rozhodla Kvitová

Petra Kvitová získala pre Česko rozhodujúci bod.
Petra Kvitová získala pre Česko rozhodujúci bod. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš, TASR|9. nov 2014 o 16:16

Petra Kvitová v druhom sete odvrátila šesť setbalov, v treťom sete obrátila z 1:4.

PRAHA. České tenistky vládnu Poháru federácie tímov, vo finále v pražskej O2 aréne viedli nad Nemeckom už po prvých troch singloch 3:0 a mohli oslavovať.

Je to už tretí triumf hráčok okolo líderky Petry Kvitovej za posledné štyri roky. Predtým zvíťazili aj v rokoch 2011 a 2012, vlani skončili v semifinále.

Kvitovej víťazný tretí bod

„Je jedno, kto získa rozhodujúci bod, ale som rada, že som to dotiahla,“ povedala Kvitová v prvom televíznom rozhovore na dvorci po včerajšom súboji jednotiek oboch tímov s Angelique Kerberovou. „Zápas ma stál veľa síl. Hrali sme výborný tenis, bol to boj o každú loptičku.“

Bol to duel zvratov. Nemka viedla v prvom sete 5:2 a vypracovala si šesť setbalov. Nestačilo to, Kvitová sa postupne rozohrala a set vyhrala v tajbrejku, hoci v ňom musela obracať vývoj zo stavu 1:4.

Rozbehnutá česká tenistka viedla v druhom sete 3:0, ale Kerberová chytila druhý dych - vyhrala štyri gemy za sebou a po lepšie zvládnutej koncovke aj celý set.

Aj rozhodujúce dejstvo prinieslo drámu. Kvitová prehrávala 1:4, no potom hnaná zaplnenou arénou sa nadýchla k veľkému obratu a zvíťazila 6:4. Premenila štvrtý mečbal.

Kapitán je hrdý na tím

Za stavu 3:0 už štvrtú dvojhru Šafářová - Petkovicová nehrali.

Dvojice Hlaváčková – Hradecká a Görgesová – Lisická nastúpili na záverečnú exhibičnú štvorhru.

Nemky hrali vo finále po 22 rokoch a Barbara Rittnerová sa mohla stať štvrtou ženou v histórii, ktorá vybojuje túto trofej ako hráčka aj ako kapitánka. Ďalšiu šancu má o rok.

Češky si už v sobotu pripravili výbornú východiskovú pozíciu, po výhre Kvitovej nad Petkovicovou a Šafářovej nad Kerberovou viedli 2:0.

„Ukázalo sa, že Peťa je skvelá hráčka, dokázala sa zmobilizovať za nepriaznivého stavu,“ vyzdvihol Kvitovú kapitán tímu Petr Pála. „Po druhom sete sa išla prezliecť, dali sme jej zopár rád. Potrebovala byť viac v kurte a hrať rýchlejšie, čo sa jej v závere zápasu podarilo. Cítim sa nádherne, som na tento tím pyšný.“

finále Pohára federácie

Česko - Nemecko 3:0 po úvodnej nedeľňajšej dvojhre

Petra Kvitová - Andrea Petkovicová 6:2, 6:4

Lucie Šafářová - Angelique Kerberová 6:4, 6:4

Kvitová - Kerberová 7:6 (5), 4:6, 6:4

Lucie Šafářová - Andrea Petkovicová / zrušené na základe pravidiel o programe pri nezvratnom stave

Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká - Julia Görgesová, Sabine Lisická 4:6, 3:6 za 69 minút

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Češky tretíkrát vyhrali Pohár federácie, proti Nemkám rozhodla Kvitová