Český tréner Kližana: Budem ho tlačiť až na vrchol rebríčka

Víťazná radosť Martina Kližana.
Víťazná radosť Martina Kližana. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|5. máj 2014 o 08:44

Český tenisový tréner MARTIN DAMM vedie Martina Kližana od októbra minulého roka, v nedeľu sa v Mníchove dočkali prvého spoločného titulu na okruhu ATP Tour.

Čakali ste, že Kližan môže preraziť na silno obsadenom turnaji BMW Open, hoci musel začínať v kvalifikácii?

"Čakal som, že úspech príde. Možno prišiel trochu skôr. Už po januárovej Austrálii som mal dojem, že forma ide hore, potom zahral dobre na sérii antukových turnajov v Južnej Amerike a naposledy aj v Barcelone. Maťo zvládol v Mníchove osem ťažkých zápasov za deväť dní a pred finále s Talianom Fogninim sa necítil fit. Ukázal veľké srdce a vôľu po víťazstve. Z jeho výkonov mal skvelý zážitok celý náš tím - aj s kondičným trénerom Ivanom Trebatickým a psychológom Martinom Babíkom."

Ktoré víťazstvá si ceníte najviac?

"Zdolal hráčov top 20 Michaila Južného, Tommyho Haasa, Fabia Fogniniho, najlepšie hral proti Južnému. Predviedol, že keď sa koncentruje, je schopný zdolať hráčov zo svetovej špičky."

Najvyššie nasadený hráč turnaja Fognini obviňoval Kližana, že vo finále hral na kurte divadlo, aby ho vyviedol z konceptu. Ako ste to videli vy?

"Martinovi bolo v nedeľu od rána zle od žalúdka. Nespal dobre a nemohol sa riadne najesť. Po prehratom prvom sete to s ním vyzeralo bledo, ale potom vsadil všetko na jednu kartu. Zariskoval. Začalo mu to tam padať. Fognini možno podcenil dva - tri gemy a zrazu nemal čo hrať. Chápem talianskeho tenistu, že mohl mať taký pocit, ale Martin na kurte určite nič nepredstieral, to nie je jeho štýl. Možno si Fognini myslel, že súper to po prvom sete vzdá."

Za titul dostal okrem finančnej prémie aj auto BMW 420 cabrio. Stačil si ho už vyskúšať?

"Na kurte si dal za volantom víťazné kolo, pochvaľoval si ho. Zaiste si ho doma užije."

Aké boli oslavy?

"My traja z tímu sme si dali po obede jedno pivo. Martin zaľahol do postele. Necítil sa najlepšie."

Čím to je, že antuka mu tak sedí a považuje ju za najobľúbenejší povrch?

"V hlave má zafixovanú antuku, rád na nej hrá, výborne sa na nej pohybuje v sklze - takže má viac času zatlačiť súpera. Ale nesúhlasím s tým, že mu sedí len antuka. Martin hrá dobre aj na tvrdom povrchu, čo dokázal výsledkami na US Open 2012, premiérovým titulom v Petrohrade 2012, či tento rok v Austrálii. Svetový tenis sa hrá väčšinou na harde, a tak ho budem tlačiť k tomu, aby sa presadzoval aj na tomto povrchu."

Čo môže priniesť Kližanovi čerstvý titul?

"Posilní mu sebavedomie, veď v Mníchove predtým triumfovali hráči ako Guillermo Vilas, Ivan Lendl, Michael Stich, Roger Federer a ďalší velikáni. Posun v rebríčku znamená, že už nemusí hrať kvalifikáciu na väčších turnajoch - aj keď najbližšie v Düsseldorfe sa jej ešte nevyhne. Potom už príde grandslamový Roland Garros a ak bude mať v Paríži v úvode dobrý žreb, mohol by hrýzť favoritov. Je vo forme a súperi majú z neho rešpekt."

V novom rebríčku skočil zo 111. miesta na 62. miesto. Kde sú jeho hranice?

"Už na začiatku našej spolupráce som vyhlásil, že je to hráč do top 30 - možno aj vyššie. Dôležité je, aby k tréningovým povinnostiam pristupoval aj naďalej tak ako v posledných siedmich mesiacoch. Nesmie sa opakovať to, čo pred dvoma rokmi, keď prišli veľké úspechy a vtedy si myslel, že to už pôjde samo. Už to všetko zažil, je skúsenejší. Budem sa snažiť priviesť ho na prvé miesto vo svete, lebo kým bude druhý, či tretí, tak sa stále môže zlepšovať. Budem ho tlačiť až na samý vrchol."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Český tréner Kližana: Budem ho tlačiť až na vrchol rebríčka