Takmer všetok doping je na východ od Košíc. Česi do Ruska nejdú, Slováci áno

Martin Fourcade.
Martin Fourcade. (Autor: TASR/AP)
Marián Szűcs|21. mar 2018 o 18:24

Českí biatlonisti nebudú súťažiť v Rusku. Francúzska hviezda Martin Fourcade cúvol, problém nemajú ani Slováci.

BRATISLAVA. Je to nevídaná vec. Biatlonisti troch krajín budú tento týždeň bojkotovať záverečné kolo Svetového pohára v ruskom Ťumeni.

Chcú tak protestovať proti rozsiahlym dopingovým škandálom v ruskom športe aj proti benevolentnému postoju Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU), ktorá podujatie nepresunula inam.

V Ťumeni nebudú štartovať Česi, Američania a Kanaďania. K nim sa pridal aj Švéd Sebastian Samuelsson, ktorý má zlato a striebro z nedávnej olympiády v Pjongčangu.

Prekáža im, že preteky sa konajú v Rusku.

„Plne podporujem toto rozhodnutie. Ako športovec sa bojím ísť do Ruska, nie som presvedčený o tom, že moja dopingová vzorka by tam bola v bezpečí,“ povedal strieborný medailista z Pjongčangu Michal Krčmář pre idnes.cz.

Vojna proti Rusom

Narážal na to, že český tím dostával z Ruska vlani počas majstrovstiev sveta vyhrážky v tomto duchu.

„Chodili nám e-maily, že nám niečo namiešajú do nápojov. Keď sú schopní napísať toto, tak môžu manipulovať aj s našimi vzorkami. Rovnako ako manipulovali so svojimi, aby boli čisté, môžu z čistej vzorky urobiť špinavú,“ dodal.

Napätie vo Svetovom biatlone je už vyše roka. Nespokojní pretekári kritizujú postoj IBU k ruskému dopingovému systému, únia podľa nich nekoná dostatočne razantne.

Česi, Američania a Kanaďania spolu s francúzskou hviezdou Martinom Fourcadom si vynútili zvolanie mimoriadneho kongresu, na ktorom Rusom odobrali majstrovstvá sveta v roku 2021 (mali sa konať tiež v Ťumeni).

Finále Svetového pohára však Rusom ostalo. V januári o jeho prípadnom presunutí rozhodovalo vedenie IBU. Hlasovanie dopadlo nerozhodne 4:4.

Šéf IBU Nór Anders Besseberg však uplatnil právo dvojitého hlasu a rozhodol v prospech Rusov.

„Ani na minútu sme potom neuvažovali, že by sme náš postoj zmenili. Nemôžeme rok a pol niečo hovoriť a potom spraviť niečo iné. Iná cesta nebola. V Rusku sa podľa nás medzinárodné akcie za súčasného stavu konať nemajú,“ tvrdil šéf českého biatlonu Jiří Hamza pre idnes.cz.

Slováci: Všetko je v poriadku

V Ťumeni nebudú štartovať ani Ukrajinci, ale ich dôvody sú politické - nechcú súťažiť na území Ruska na protest proti anexii Krymu.

Slovenský biatlon o bojkote Svetového pohára v Ťumeni neuvažoval.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Takmer všetok doping je na východ od Košíc. Česi do Ruska nejdú, Slováci áno