27.06.2021 | Osemfinále
27.06.2021 | Osemfinále
0 - 2
(0:0)

Neuspel v Miláne ani v Londýne. Skončí De Boer aj na lavičke Holandska?

Tréner holandskej futbalovej reprezentácie Frank de Boer.
Tréner holandskej futbalovej reprezentácie Frank de Boer. (Autor: TASR/AP)
SITA|28. jún 2021 o 12:44

Pred štyrmi rokmi si do neho rýpol aj José Mourinho.

BRATISLAVA. Holandskí fanúšikovia ťažko prežívajú predčasný koniec svojich futbalistov na majstrovstvách Európy. V budapeštianskom osemfinále im stopku vystavili Česi, ktorí po skvelom výkone v druhom polčase vyhrali 2:0.

Trénerovi Frankovi de Boerovi chodia po zápase aj takéto odkazy z internetu: "Proti Čechom mali tvoji hráči toľko striel na bránku, koľko gólov dosiahlo Crystal Palace pod tvojím štvorzápasovým vedením v Premier League - nula."

Bude predčasná rozlúčka s EURO 2020 znamenať koniec 51-ročného trénera a bývalého skvelého obrancu na lavičke holandskej reprezentácie?

"Momentálne na to neodpoviem. Strašne ma bolí hlava a teraz neviem reálne uvažovať. V pokoji si všetko premyslím a potom budem informovať," uviedol De Boer na tlačovej konferencii, cituje ho aj portál iDnes.cz.

Mourinho ho označil za najhoršieho trénera 

Dvojnásobný bronzový medailista z majstrovstiev Európy má zmluvu do roku 2022, ale nie je vylúčené, že skončí skôr ako štyria jeho predchodcovia.

V minulosti síce s Ajaxom Amsterdam vyhral štyrikrát holandskú najvyššiu súťaž, ale v zahraničí sa mu nedarilo. V Interi Miláno vydržal 85 dní a v londýnskom Crystal Palace jeho mužstvo v štyroch zápasoch nezískalo ani bod.

"Toto je asi najhorší tréner v histórii Premier League," uviedol ešte v roku 2017 na adresu De Boera portugalský tréner José Mourinho.

Neskôr sa De Boer presunul za veľkú mláku a s tímom Atlanta United získal dva trofeje. Lenže v druhej sezóne sa po troch prehrách v troch zápasoch opäť predčasne lúčil aj s americkým pôsobiskom.

Vinu zobral na seba 

Na majstrovstvách Európy Holanďania pod jeho vedením sympaticky začali, keď v troch zápasoch základnej skupiny vybojovali plný počet bodov so skóre 8:2.

Ich súperi Ukrajina, Rakúsko a Severné Macedónsko však kompaktne nebránili, preto sa relatívne ľahko presadzovali vpredu. Potom však prišli takticky vyzretejší Česi a Holanďania zrazu predčasne končia.

"Som sklamaný. Toto je pre nás lekcia, ktorú musíme prijať. Mali sme pár šancí, ale potom prišiel jeden moment, ktorý nám prevrátil náš svet.

Toto je šport na najvyššej úrovni a také veci sa stávajú. Som to ja, kto je zodpovedný za túto prehru," chlapsky priznal De Boer.

Oranjes zaplatili daň za hlúposť

Holandskí novinári si všimli, že De Boerov tím nedokázal správne reagovať na vysoký pressing Čechov a logicky mu potom viazla kombinácia aj súhra jednotlivých herných formácií.

"Zlyhanie, sebadeštrukcia a koniec príbehu s menom De Boer. Oranjes zaplatili daň za hlúposť," napísal denník De Telegraaf.

"Takto vyzerá totálny kolaps. Nevhodne zvolený herný systém s troma stopérmi a krajnými obrancami s ofenzívnymi úlohami nás pochoval.

Skôr sme mali hrať klasicky na krídla, ale to sa nestalo. Môže po tomto vystúpení De Boer zostať trénerom reprezentácie?," položil rečnícku otázku RTV Nieuws.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Neuspel v Miláne ani v Londýne. Skončí De Boer aj na lavičke Holandska?