27.06.2021 | Osemfinále
27.06.2021 | Osemfinále
0 - 2
(0:0)

Česi nechceli veriť, že postúpili. Po zápase objímali Holanďanov

Česi sa tešia po zápase Holandsko - Česko z postupu do štvrťfinále ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).
Česi sa tešia po zápase Holandsko - Česko z postupu do štvrťfinále ME vo futbale (EURO 2020 / 2021). (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|28. jún 2021 o 02:35

Obecenstvo v Budapešti bolo veľmi rozmanité.

BUDAPEŠŤ. V súčasnej ére nie je jednoduché narýchlo si zorganizovať výlet do cudziny. Tisícky holandských a českých futbalových fanúšikov však našli spôsob, aby sa v nedeľu dostali do Budapešti na osemfinálový zápas EURO 2020.

Atmosféra v Puskásovej Aréne bola tentoraz iná, ako keď hrali domáci Maďari s Portugalskom. Vtedy bolo cítiť vo vzduchu veľké očakávania domácich fanúšikov, ktorí prvý raz zažili veľký šampionát vo vlastnom meste.

Oranžové žirafy i parochne v štýle Gullita

Na osemfinále bolo obecenstvo oveľa rozmanitejšie. Medzi českými a holandskými farbami sa objavili aj dresy nemeckých klubov Eintracht Frankfurt, Hansa Rostock či Dynamo Drážďany. Hrdo si tu vykračoval fanúšik s obrovským šálom Šachtaru Doneck a samozrejme nechýbala ani maďarská trikolóra.

Z Budapešti

píše reportérka Sportnet.sk Titanilla Bőd

Holandskí fanúšikovia boli kreatívni a výstrední: prišli v oranžových oblekoch, parochniach v štýle Ruuda Gullita či kostýmoch najrôznejších zvierat v oranžovom prevedení, od levov až po žirafy.

Výbava Čechov predstavovala skôr klasiku: dres s menom legendy (najčastejšie sa vyskytoval Rosický, ale aj Nedvěd a Koller), vlajka s menom obce, odkiaľ fanúšik prichádza a neodmysliteľný pohár piva.

Fantomas v Budapešti

Objavil sa však aj fanúšik v maske Fantomasa a v drese Tomáša Vaclíka.

Pred dvadsiatimi rokmi české sny proti Holandsku zmaril jediným rozhodnutím holohlavý rozhodca Pierluigi Collina, ktorý v závere zápasu nariadil jedenástku. Ihneď si vyslúžil prezývku Fantomas. Či maskovaný Čech narážal naňho, nevedno. Fantomas pózoval fotografom, ale do rozhovorov sa nepúšťal.

Tesne nad hracou plochou bol vyvesený dvojjazyčný, maďarsko-český transparent: „Sdílíme vaši bolest a sme s vami i dnes!“ Maďarskí fanúšikovia týmto vyjadrili súcit s krajinou, ktorú zasiahlo tornádo.

Holandské sklamanie

V blízkosti novinárskej tribúny sedela početná holandská skupina. Pre fotografov, ktorí dostali miesto len na najvyššom poschodí obrovského štadióna, boli vďačným objektom. Bezstarostne spievali a tancovali.

Ich výraz tváre sa však s pribúdajúcimi minútami stával čoraz prísnejším. Holanďanom sa nedarilo podľa predstáv.

Keď rozhodca Sergej Karasjov vylúčil Matthijsa de Ligta, niektorí Holanďania nahnevane šmarili svoj pohár piva smerom k ihrisku. Doletel asi tak dva rady pod nimi.

Kto neskáče, nie je Čech

Cez prestávku na pitie znel štadiónom mohutný pokrik „Ria-ria, Hungária!“ To prezradilo, že na zápas si našlo cestu aj veľa maďarských fanúšikov. Počas hry však bolo počuť najmä tábory zainteresovaných tímov.

Keď Tomáš Holeš poslal svoj tím do vedenia, hneď sa dali identifikovať české ostrovy na tribúne. Kto neskáče – nie je Čech.

„Ještě jeden,“ dožadovali sa českí priaznivci a Patrick Schick si ich želanie vypočul. Po krásnej akcii strelí druhý gól Čechov a o rozhodol o postupe.

Vladimír Coufal po zápase.
Vladimír Coufal po zápase. (Autor: SITA/AP)

Wijnaldum? Ále, čo!

„Musím si kúpiť nejaký český dres,“ vravela cestou zo štadióna po anglicky elegantná dievčina svojmu priateľovi, ktorý bol celý v oranžovom.

„Jasné,“ odvetil rezignovane jej partner. Ktovie, či tento nápad nebude dôvodom na rozchod.

Inak boli po zápase takmer všetci príliš ticho. Holanďania nechceli uveriť, že vypadli, Česi zasa, že postúpili.

Postupne im to však dochádzalo. „Česi, Česi,“ ozývalo sa od monumentálnych stien sedemdesiattisícového štadióna.

Zjavne opitý chlapík v českom drese vysvetľoval Holanďanovi, že holandský tím má iba štyri ozajstné hviezdy. Začal ich vymenúvať, no vždy sa zasekol hneď pri prvom mene, Memphisovi Depayovi.

„Aj Wijnaldum,“ snažil sa mu pomôcť nový holandský kamarát. „Wijnaldum? Ále, čo! Ak by namiesto neho hral niekto iný, nikto by si to nevšimol,“ oponoval Čech.

„Vymeníme za pivo“

„Hej, kámo, nemohli by ste nám dať vaše šnúrky od akreditácií?“ oslovil kolegu a mňa mladík v šortkách a hore bez.

Krútili sme hlavou. „Vymeníme za pivo,“ skúšali, ale odolali sme aj tejto výbornej ponuke.

Chlapík sa zatváril smutne. „Sme z Rakúska,“ ukazoval znak na svojom vyzlečenom drese. „Hrali ste v sobotu dobre,“ ubezpečili sme ho.

„Hrali sme dobre, ale vypadli sme. Ale aj Holanďania vypadli. A oni ani nehrali dobre,“ konštatoval.

Chlapské objatia

Obavy z vírusu nemal nikto. Veľa Čechov sa pustilo do debaty s Holanďanmi, nechýbali ani chlapské objatia. Bolo by to až gýčové, ak by to nebolo úprimné.

Niektorí už ťarchu emócií nezvládli a zvalili sa na trávnik v aleji sôch. Agilnejší tu hrali futbal.

Deti pobehovali vo fontáne a slnko ako na požiadanie vyčarilo na oblohe oficiálne farby šampionátu.

Pre Budapešť to bol posledný zápas počas tohto turnaja. Českí ani holandskí fanúšikovia naň určite tak ľahko nezabudnú. 

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Česi nechceli veriť, že postúpili. Po zápase objímali Holanďanov