Súťaže sa začnú pozvoľna, lebo kluby sú prekvapené. V Česku rušia ďalšie obmedzenia

Momentka po zápase Česko - Anglicko v kvalifikácii EURO 2020.
Momentka po zápase Česko - Anglicko v kvalifikácii EURO 2020. (Autor: TASR/AP)
SITA|10. máj 2020 o 14:28

Návrat futbalovej ligy sa blíži.

BRATISLAVA. Český šport je opäť o čosi bližšie k normálu po týždňoch boja s novým koronavírusom. Od pondelka 11. mája česká vláda dovolí športovať vo vonkajších aj vnútorných priestoroch v jednej chvíli až stovke osôb.

Znamená to, že do plnohodnotnej prípravy sa môžu zapojiť futbalové kluby, ktoré čakajú na reštart sezóny 2019/2020. Malo by sa tak stať po 25. máji, ak si to futbalové kluby odsúhlasia na utorkovom zasadnutí vedenia súťaže.

"Povolené budú aj športové podujatia a zápasy s účasťou do sto ľudí, ale bez prítomnosti divákov," píše portál idnes.cz.

Športový život v Česku sa však bude rozbiehať len pozvoľna, lebo väčšina športových organizácií a klubov nerátala s možnosťou uvoľnenia opatrení už v prvej polovici mája.

Nepredpokladá sa teda, že hneď všetky tímy v kolektívnych športoch začnú s prípravou zväčša už na novú sezónu. V menších skupinách a bez možnosti fyzických kontaktov už športovci v Českej republike trénujú od 20. apríla.

Nové opatrenia s minimálnym obmedzením sa týkajú aj amatérskeho športu a tiež športujúcich detí a mládeže. Tí sa mohli dosiaľ na športoviskách zdržiavať maximálne v 10-členných skupinách.

Športovci nebudú musieť mať rúška, ale táto povinnosť zostáva naďalej aktuálna pre ich trénerov a členov realizačných tímov.

"Povolené už budú aj kontaktné športy, ako napríklad džudo. Dvojmetrovú bezpečnú vzdialenosť bude potrebné dodržiavať iba medzi skupinou športovcov a jej okolím, nie medzi športovcami v rámci jednej skupiny. Dezinfikovať sa budú musieť po skončení tréningu rovnako ako doteraz všetky športové pomôcky," cituje idnes.cz Český zväz džuda.

V Česku naďalej zostáva pre športovcov v platnosti zákaz použitia spoločných šatní a spŕch po skončení tréningu. Prístupné budú už toalety, pokiaľ ich nebude v rovnakej chvíli využívať viac ľudí naraz.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Súťaže sa začnú pozvoľna, lebo kluby sú prekvapené. V Česku rušia ďalšie obmedzenia