Mladý reprezentant mieri do Česka, Országh získal dvoch Slovákov (prehľad prestupov)

Vladimír Országh.
Vladimír Országh. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|1. máj 2021 o 11:30 (aktualizované 1. máj 2021 o 11:45)

Pozrite si prehľad prestupov v českej hokejovej extralige.

PRAHA, BRATISLAVA. V sobotu 1. mája sa v českej hokejovej extralige oficiálne začalo prestupové obdobie.

Kluby ohlasovali prvé posily už krátko pred polnocou. Nový klub si hneď našiel skúsený slovenský obranca Dominik Graňák, ktorý si v nasledujúcej sezóne bude obliekať dres HC Škoda Plzeň.

Nového zamestnávateľa má aj ďalší Slovák. Marek Ďaloga bude hrať za HC Kometa Brno. Klub avizoval, že má záujem aj o ďalších Slovákov.

Pozrite si prehľad ďalších prestupov v Českej hokejovej extralige.

Česká hokejová extraliga - prestupy


Faško-Rudáš bude hrať za vicemajstra 

Kariéra slovenského hokejového útočníka Martina Faška-Rudáša bude pokračovať v tíme Bílí Tygři Liberec, ktorý je úradujúcim českým vicemajstrom. 

"Martin je mladý a talentovaný hráč s ofenzívnymi inštinktmi a ťahom na bránku. Chce hrať, tvoriť hru, vie dobre vystreliť zápästím, ale aj pripraviť šancu spoluhráčovi. Vyhliadli sme si ho ako typologicky vhodnú posilu. 

Počítame s tým, že Martin využije prostredie nášho klubu, bude na sebe intenzívne pracovať a pomôže nášmu mužstvu byť úspešným," povedal športový manažér Liberca Patrik Augusta pre klubovú stránku.

Faško-Rudáš odohral sezónu 2020/2021 v extraligovej Banskej Bystrici. Za kanadským obrancom Alexom Bretonom bol druhý v produktivite mužstva, keď v 52 zápasoch dosiahol bilanciu 17 gólov a 24 asistencií.

Zlín získal dvoch Slovákov a majstra sveta

Peter Trška a Tomáš Mikúš podpísali zmluvy s klubom PSG Zlín.

Trška pôsobí v českej extralige od roku 2014. Počas siedmich sezón odohral za Mladú Boleslav, Kometu Brno a Vítkovice celkovo 311 zápasov. Dosiahol v nich bilanciu 23 gólov a 73 asistencií. 

Sezónu 2020/2021 začal vo Vítkoviciach, pred koncom prestupového obdobia zamieril do Komety Brno, s ktorou získal v roku 2017 majstrovský titul.

"Veríme, že nadviaže na výkony zo sezóny 2019/2020, v ktorej patril k najproduktívnejším obrancom extraligy. Sezónu 2020/2021 mal zložitejšiu, ale s tým sa stretne každý hokejista," povedal hlavný tréner Zlína Robert Svoboda.

Mikúš má za sebou päť sezón v českej extralige. Dve strávil v Olomouci, v uplynulých troch ročníkoch bol hráčom Karlových Varov.

V sezóne 2020/2021 mal v 53 zápasoch bilanciu 6 gólov a 11 asistencií. V lige odohral celkovo 261 stretnutí so ziskom 89 bodov (38 gólov, 51 asistencií).

"Veríme, že výkonnostne ešte môže ísť nahor a príchod do Zlína bude pre neho nový impulz v kariére. Počítame s ním medzi hráčov, ktorí by mali zvýšiť efektivitu v ofenzíve," poznamenal Svoboda.

Zlín angažoval aj 37-ročného majstra sveta z roku 2010 Ondřeja Němca.

Tybor sa vracia do Vítkovíc

Slovenský hokejový útočník Radoslav Tybor bude opäť pôsobiť v českom extraligovom klube HC Vítkovice Ridera.

Tybor pôsobí v českej extralige od sezóny 2012/2013. V dresoch Pardubíc, Třinca a Vítkovíc doteraz odohral celkovo 377 zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal 223 bodov za 115 gólov a 108 asistencií.

Uplynulé dve sezóny strávil v Pardubiciach. V ostatnom ročníku mal v 30 zápasoch bilanciu päť  gólov a štyri asistencie. Dres Vítkovíc už obliekal dva a pol sezóny v rokoch 2016 až 2019.

Kudrna a Sukeľ budú spoluhráči u Országha

Slovenskí útočníci Andrej Kudrna a Matúš Sukeľ podpísali viacročné kontrakty s českým extraligovým klubom HC Verva Litvínov.

Obaja slovenskí reprezentanti zamierili do nového pôsobiska zo Sparty Praha. Kudrna strávil v klube šesť sezón, počas ktorých odohral celkovo 326 zápasov. V nich dosiahol bilanciu 72 gólov a 69 asistencií.

"Nehral v elitných formáciách, pretože v Sparte bola obrovská konkurencia. My od neho očakávame aj prínos v ofenzíve, v ktorej by nám mal vyplniť gólovú medzeru, ktorú sme mali v uplynulej sezóne," povedal slovenský tréner Vladimír Országh.

Pre 25-ročného Sukeľa bola Sparta prvé pôsobisko po odchode zo slovenskej extraligy. Za pražský klub odohral počas dvoch sezón celkovo 115 zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal 18 gólov a 18 asistencií.

"Na Sparte mal väčšinou defenzívne úlohy. Nastupoval v oslabeniach a v presilovkách nedostal veľa priestoru. Hoci hral v tretej a štvrtej formácii, mal veľmi slušný počet kanadských bodov. Je to zodpovedný hráč, ktorý sa veľmi zlepšil v defenzívnych činnostiach," povedal Országh.

Košarišťan opúšťa Jágrovo Kladno

V Mladej Boleslavy budú v sezóne 2021/2022 pôsobiť aj slovenský brankár Andrej Košarišťan, obranca Adam Jánošík a útočník Miloš Kelemen.

Pre 27-ročného Košarišťana pôjde o prvé pôsobisko v českej extralige. Sezónu 2020/2021 strávil v nižšej súťaži v Kladne, ktorému pomohol k postupu do najvyššej súťaže. Predtým pôsobil vo viacerých kluboch v slovenskej extralige.

Obranca Jánošík sa vráti do českej extraligy po ročnom pôsobení vo švédskom klube IK Oskarshamn.

V najvyššej českej súťaži už obliekal dresy Liberca, Chomutova, Litvínova a Plzne, za ktoré odohral celkovo 254 zápasov s bilanciou 20 gólov a 41 asistencií.

Po vydarenej sezóne vo Zvolene absolvuje prvý zahraničný angažmán 21-ročný krídelník Miloš Kelemen. V ročníku 2020/2021 patril k lídrom zvolenského tímu a po 50 zápasoch mal bilanciu 24 gólov a 19 asistencií.

Klub mení aj bývalý tréner a manažér Košíc

HK Mountfield Hradec Králové angažoval trojicu legionárov zo slovenskej súťaže.

Českú súťaž si zahrajú Kanaďania Christophe Lalancette a Graeme McCormack, ktorí pôsobili v Michalovciach a už bývalý brankár Nových Zámkov Fín Henri Kiviaho.

Pre 26-ročného Lalancettea boli Michalovce prvé pôsobisko mimo Severnej Ameriky. Počas dvoch sezón odohral za Duklu celkovo 110 zápasov, v ktorých získal 93 kanadských bodov za 31 gólov a 62 asistencií.

Tridsaťročný ofenzívny obranca McCormack odohral v najvyššej slovenskej súťaži tri sezóny. Postupne obliekal dresy Nitry, Trenčína a Michaloviec. V 176 stretnutiach dosiahol bilanciu 23 gólov, 98 asistencií a 36 plusových bodov.

Pre 27-ročného brankára Kiviaha bol ročník 2020/2021 prvý v slovenskej extralige.

Nastúpil do 51 zápasov, v ktorých dosiahol 91,50-percentnú úspešnosť zásahov, priemer 2,64 inkasovaného gólu na zápas a vychytal 2 zápasy s čistým kontom.

Klub HK Mountfield Hradec Králové okrem trojice hráčov z Tipos extraligy angažoval aj bývalého trénera a športového manažéra HC Košice Jana Šťastného.

V novom pôsobisku bude dozerať na rozvoj mladých hráčov, ktorí budú pôsobiť v partnerskom klube v Kolíne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»Česká hokejová extraliga»Mladý reprezentant mieri do Česka, Országh získal dvoch Slovákov (prehľad prestupov)