Čerešňák už vie, čo čaká Slovákov v Ostrave. A nechce pri tom chýbať

Peter Čerešňák na zraze národného tímu pred Nemeckým pohárom.
Peter Čerešňák na zraze národného tímu pred Nemeckým pohárom. (Autor: TASR)
Marián Szűcs|6. nov 2014 o 16:49

Slovenský hokejový obranca Vítkovíc sa chce po klubovej sezóne do tamojšej arény vrátiť. Na majstrovstvá sveta.

BRATISLAVA. Bol jedným z najväčších prekvapení v nominácii hokejovej reprezentácie na tohtoročné majstrovstvá sveta v Bielorusku.

Vo výbere trénera Vladimíra Vůjteka by rád bol aj o rok. O to viac, že na svetovom šampionáte bude Slovensko hrať v meste, v ktorom od tejto sezóny pôsobí.

Prvá šanca v Nemecku

Talentovaný obranca Peter Čerešňák priznáva, že MS v Ostrave sú pre neho veľkým lákadlom. „Motivácia to určite je, ale šampionát je ešte ďaleko. Nominácia bude závisieť od toho, ako sa bude počas roka dariť mne aj ďalším. Uvidíme,“ hovorí 21-ročný obranca Vítkovíc.

Prvú šancu presvedčiť trénera Vůjteka bude mať už v najbližších dňoch, s národným tímom sa predstaví na Nemeckom pohári.

Napriek mladému veku už patrí k najskúsenejším hráčom tímu. Vůjtek berie do Mníchova výber plný nováčikov, v ktorom majú len štyria hráči na konte viac reprezentačných štartov ako Čerešňák (17 zápasov).

„Ale v tíme je aj viacero skúsených hokejistov, hoci v reprezentácii toho zatiaľ veľa neodohrali,“ oponuje rodák z Trenčína.

V Rangers zmluvu nedostal

Čerešňák odohral dve sezóny v zámorí v juniorskej lige, pred tromi ho draftoval New York Rangers (6. kolo, 172. miesto), ale zmluvu od klubu NHL nedostal. Tak sa vrátil do Európy. Lanský ročník odohral v Trenčíne a v lete prestúpil do Vítkovíc.

„Rangers na mňa stratili práva a v juniorke som už nechcel pokračovať,“ vysvetľuje. Prechod do českej extraligy si pochvaľuje. „Je určite náročnejšia ako slovenská, pôsobí v nej viacero hráčov aj so skúsenosťami z NHL, ktorí sa vracajú do materských klubov. To zvyšuje kvalitu ligy,“ rozoberá.

Vítkovice mali nádejný vstup do sezóny, potom však prišla séria prehier, ktorú si odniesol tréner Peter Oremus, zároveň Vůjtekov asistent pri reprezentácii. Vedenie klubu ho pred pár dňami odvolalo.

„Zmena trénera nie je nič príjemné. Ku koncu sme už síce hrali dobré zápasy, len sme ich o gól či dva prehrali. A keď sa nedarí, prídu zmeny, tak to v hokeji chodí,“ povzdychne si Čerešňák.

Zápisné 10-tisíc korún

S prestupom do Vítkovíc je napriek tomu spokojný, s adaptáciou mu pomohli aj štyria krajania, ktorí v tíme pôsobia už dlhšie. „Chalani ma prijali úplne v pohode, akurát som musel prispieť do kasy. Zápisné pre nováčikov je tu 10-tisíc korún“ prezradí.

V Ostrave sa mu pozdáva vynovený štadión a už má aj predstavu, aká kulisa tam bude čakať slovenskú reprezentáciu počas MS. „Keď sme hrali naposledy proti Třincu, bolo skoro vypredané, fantastická atmosféra,“ opisuje.

Verí, že vydarená sezóna vo Vítkoviciach a prípadný štart na MS mu pomôže posunúť sa v hokejovej kariére o stupienok vyššie.

„Nemusí to byť rovno NHL, môže to byť aj nejaká kvalitnejšia liga v Európe. Človek sa chce vždy posúvať do lepšej súťaže,“ naznačí.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Čerešňák už vie, čo čaká Slovákov v Ostrave. A nechce pri tom chýbať