Čepelová nevyužila setbal, finále v Charlestone prehrala 5:7, 2:6

Jana Čepelová na zelenej antuke v americkom Charlestone  prešla až do finále.
Jana Čepelová na zelenej antuke v americkom Charlestone prešla až do finále. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|6. apr 2014 o 19:03

Slovenská tenistka Jana Čepelová svoje úvodné finále na turnaji WTA prehrala.

WTA Charleston - dvojhra žien - finále

Andrea Petkovicová (14-Nem.) - Jana ČEPELOVÁ (SR) 7:5, 6:2

Slovenská tenistka Jana Čepelová neuspela vo svojom prvom finále dvojhry na okruhu WTA.

V dueli o titul na turnaji v americkom Charlestone (dotácia 700.000 USD) prehrala na zelenej antuke so štrnástou nasadenou Nemkou Andreou Petkovicovou v dvoch setoch 5:7 a 2:6.

V úvodnom dejstve nevyužila za stavu 5:4 setbal, bol z toho zlomový moment zápasu. Následne vyhrala gem až za stavu 5:0 v druhom sete a zápas už nezvrátila.

Pozdravovala Košice i Slovensko

Napriek finálovej prehre bola s celkovým vystúpením v Charlestone spokojná. "Odohrala som tu fantastický turnaj a prežila krásny týždeň. Ďakujem za podporu môjmu trénerovi, rodičom, priateľom, ktorí mi držali palce v Košiciach i vám tu v Charlestone, boli ste skvelí. Súperke blahoželám k zisku titulu. Už sa teším na ďalší ročník tohto turnaja," povedala Slovenka v slávnostnom príhovore.

"Ešte som si to v hlave nerekapitulovala, nebol na to zatiaľ čas. Neviem odhadnúť, čo by som dnes zmohla, ak by som dnes mala viac síl. Celý tento týždeň však pre mňa znamená veľmi veľa. Finále je super výsledkom, hoci po prehre v ňom to až tak nevnímam. Budem sa snažiť pokračovať takto naďalej."

Petkovicová zložila Čepelovej poklonu. "Blahoželám Jane k skvelému turnaju. Sama bez trénera a bez nejakej pomoci sa dostala až do finále, čo je obdivuhodné. Máš iba 20 rokov a pred sebou skvelú budúcnosť. Dúfam, že spolu ešte odohráme veľa zápasov, no nie, aby si ma zdolala," povedala so smiechom rodáčka z Bosny a Hercegoviny.

Zápas neušial ani slávnej Nemke Steffi Grafovej, šampiónke z edícií 1986, 1987, 1989 a 1993, ktorá prostredníctvom Facebooku napísala: "Skvelý triumf pre Andreu Petkovicovú. Napriek mnohým zdravotným prestávkam sa nikdy nevzdala a toto víťazstvo si veľmi zaslúžila. Gratulujem!!!"

"Dnes to Janke nevyšlo. Veľká škoda nepremeneného setbalu. Asi sa musela pod výkon podpísať únava, pretože Janka neefektívne riešila krátke lopty, neskoršie na ne reagovala. Bolo treba trošku viac meniť tempo hry a účinnejšie zakončovať pri sieti," povedal Čepelovej kouč Martin Zathurecký.

"V úvodnom sete bola úspešnosť prvého servisu 85 %, neskôr však klesala. Janke gratulujem k perfektnému týždňu a nech má motiváciu nabudúce vyhrať takýto veľký turnaj," dodal Zathurecký.

Slovensko má novú štvorku

Napriek prehre s bývalou svetovou desiatkou dosiahla Čepelová v Charlestone životný úspech. Z podujatia Family Circle Cup si odnáša prémiu 64.000 USD a 305 bodov do rebríčka WTA.

V jeho novom vydaní bude figurovať najvyššie v kariére, keď sa posunie zo 78. na 51. miesto a na pozícii slovenskej štvorky vystrieda Annu Karolínu Schmiedlovú.

Zverenka trénera Martina Zathureckého predviedla v Južnej Karolíne skvelé výkony. V 2. kole senzačne vyradila svetovú i nasadanú jednotku Američanku Serenu Williamsovú, v 3. kole si poradila s trinástou nasadenou Ruskou Jelenou Vesninovou.

Vo štvrťfinále nedala šancu oveľa skúsenejšej kolegyni zo slovenského fedcupového tímu Daniele Hantuchovej a v semifinále eliminovala aj talentovanú Švajčiarku Belindu Bencicovú. Zastavila ju až Petkovicová, ktorá získala tretí titul na WTA Tour.

V úvode oboch setov prišla o podanie

Čepelovej nevyšiel úvod finálového zápasu, keď dvakrát stratila vlastné podanie a Petkovicová si vybudovala náskok 3:0. Odchovankyňa košického tenisu však v ďalších minútach spresnila hru, obmedzila počet nevynútených chýb a otočila na 4:3.

Za stavu 5:4 mala pri podaní súperky k dispozícii setbal, Nemka ho však odvrátila, v ďalšom geme Slovenku brejkla a prvý set napokon získala vo svoj prospech.

Po razantnom bekhendovom longlajne premenila v poradí druhý setbal. Petkovicová sa dostala na koňa, v druhom dejstve po dvoch brejkoch odskočila Čepelovej na 5:0.

Slovenka znížila na 2:5, no Petkovicová už dotiahla zápas do úspešného konca. V ôsmom geme premenila pri vlastnom servise hneď prvý mečbal.

Online prenos

tenis_lipticka_15.jpg Zápasové čísla: Víťazné údery z pohľadu Čepelovej 19: 20, nevynútené chyby 27:16.

tenis_lipticka_15.jpg 0:2 NA SETY - Andrea Petkovicová si druhú príležitosť nenechala zobrať a finále s Janou Čepelovou rozhodla 2:0 na sety 7:5 a 6:2.

tenis_lipticka_15.jpg 1:5 - Druhý set. Petkovicovej sa prvý útok na zisk setu pri vlastnom podaní nevydaril, Čepelová ešte odvrátila a súperke podanie vzala. Od divákov sa jej ya to dostalo veľkého potlesku.

tenis_lipticka_15.jpg 0:5 - Druhý set. Jana Čepelová prehrala osem posledných hier v rade a prehráva v druhom sete už 5:0 a Petkovicová ide podávať na víťazstvo.

tenis_lipticka_15.jpg 0:3 - Druhý set. Rovnako ako v prvom sete aj v druhom Jana Čepelová prehrala prvé dve svoje podania.

tenis_lipticka_15.jpg 0:1 NA SETY - Čepelová za stavu 5:5 stratila vlastný servis a tretíkrát už nedokázala vyhrať Petkovicovej servis a prehrala prvý set 5:7.

tenis_lipticka_15.jpg 5:5 - Prvý set. Svoj prvý setbal v zápase Jana Čepelová pri podaní Petkovicovej nevyužila. Čepelová napokon po boji hru prehrala a Nemka vyrovnala na 5:5.

tenis_lipticka_15.jpg 3:3 - Prvý set. Na úvod vyhrala tri hry po sebe Petkovicová, Čepelová ju následne napodobnila a momentálne je stav 3:3 v prvom sete. A Čepelová ide podávať.

tenis_lipticka_15.jpg 2:3 - Prvý set. Slovenka vo štvrtej hre výrazne zlepšila hru a jeden z brejkov súperke vzala späť. Nasledujúcu hru si zase vybojovala vlastné podanie.

tenis_lipticka_15.jpg 0:3 - Prvý set. Čepelová začala veľmi nervózne a prehrala aj tretí úvodný gem, z toho druhé vlastné podanie.

tenis_lipticka_15.jpg 0:1 - Prvý set. Hneď prvý servis Jana Čepelová prehrala a Petkovicová tak má prvý brejk.

tenis_lipticka_15.jpg 0:0 - Prvý set. Zápas yačala podaním Jana Čepelová. V rozhovore pred zápasom spomínala nedávny zápas Fed cupu, keď Nemka hrala v Bratislave. Verme, že dnes bude úspešnejšia Slovenka.

Takto obe hráčky nastupovali na kurt

tenis_lipticka_15.jpg 19:07 Obe tenistky sa rozcvičujú na kurte, zápas sa o pár minút začne.

WTA Charleston - štvorhra - finále

Anabel Medinová-Garriguesová, Jaroslava Švedovová (Šp./Kaz.) - Čchan Chao-čching, Čchan Jüng-ťan (Taiw.) 7:6 (4), 6:2 za 92 minút

Posledná loptička zápasu Čepelová - Bencicová

cepelova_charleston_bencicova.gif

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Čepelová nevyužila setbal, finále v Charlestone prehrala 5:7, 2:6