04.07.2021 13:10
9. Etapa
Cluses > Tignes
145km
sport-ground-additional-data
hornatý
Ben O'Connor
AG2R Citroën Team

Prísne pravidlá na Tour. Končia siedmi cyklisti, namále mal aj Cavendish

Cyklisti sa v 9. etape Tour de France vytrápili.
Cyklisti sa v 9. etape Tour de France vytrápili. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|4. júl 2021 o 22:30

Časový limit v nedeľu nestihol ani Arnaud Démare.

BRATISLAVA. Etapy na cyklistických pretekoch nie sú len o víťazstvách a veľkých emóciách pretekárov na prvých priečkach. Dráma sa odohráva aj na konci pretekov. Medzi cyklistami, ktorí sú v horských etapách úplne na konci a bojujú o holé prežitie.

Kto príde do cieľa včas a stihne časový limit, neraz oslavuje, akoby sa stal víťazom. V nedeľu v Tignes sa takto objímali cyklisti Deceunincku s Markom Cavendishom.

Pre šprintérov, cyklistov, ktorí majú zranenie, sú horské etapy utrpením. Nestačím im však len dokončiť. Zakaždým musia etapu absolvovať v časovom limite, aby mohli na druhý deň nastúpiť na štart ďalšej etapy.

Pretekárom, ktorí limit nestihnú, môžu rozhodcovia udeliť výnimku, Deje sa to vtedy, pokiaľ boli výnimočné okolnosti, alebo zaostala príliš veľká skupina. 

Cavendish oslavoval akoby vyhral

Časový limit sa počíta ako percento z celkového času víťaza etapy. Percento sa však neustále mení v závislosti od priemernej rýchlosti a profilu etáp. Môže byť od 4 až do 20 percent času víťaza. V rovinatých etapách väčšinou nie je problém limit stihnúť. Problém je to však v horách.

„Z tejto etapy som mal veľké obavy. Keď som to zvládol, premohli ma emócie, som veľmi rád, že stále pokračujem,“ hovoril Cavendish pre oficiálnu stránku Tour. Mohol sa spoľahnúť na pomoc tímových kolegov, ktorí mu pomáhali v stúpaniach.

„Horšie je, že nás čaká ešte niekoľko podobných dní. Dnes som sa mohol spoliehať na pomoc Tima Declercqa a Michaela Morkova. Som poctený, ale fyzicky na dne," dodal líder bodovacej súťaže.

Vytrápili sa mnohí cyklisti. Carlos Barbero opísal nedeľňajšiu etapu tým, že za jeden deň stratil 10 rokov života.

„Nepamätám si, že by sa v tak náročnej etape, išlo také ostré tempo,“ porovnával veterán Philippe Gilbert, ktorý štartuje už na jedenástej Tour.

Hrozný deň, vravel Bouhanni

„Bol to hrozný deň. Od prvých kilometrov to bol veľký boj. Bol to jeden z mojich najhorších dní v cyklistike. A to som už zažil sneženie na Gire, ale nebolo to také intenzívne. Som úplne odrovnaný,“ komentoval etapu francúzsky šprintér Nacer Bouhanni. Do cieľa prišiel menej ako 2 minúty pred limitom.

Štyria cyklisti ho dokonca stihli podliezť len o 5 sekúnd. Medzi nimi bol aj olympijský víťaz Greg van Avermaet. Oficiálny limit bol v nedeľu 37 minút a 20 sekúnd.

Siedmi pretekári však také šťastie nemali a prišli do cieľa neskôr. Keď prišiel do cieľa Anthony Delaplace, premohli ho slzy.

„Je ťažké opísať, ako sa cítim. Sklamanie je obrovské. Ďakujem kolegom z tímu za ich podporu,“ napísal Delaplace na twitteri.

Dlamini sa odmietol vzdať

Limit nestihol ani francúzsky šprintér Arnaud Démare, jeho tímoví kolega Jacopo Guarnieri, Loïc Vliegen, Stefan De Bod a Nicholas Dlamini. Poslední traja mali v etape pád. V daždivom počasí boli alpské stúpania nad ich sily. 

Najhoršie dopadol Dlamini. Do cieľa prišiel hodinu a 24 minút za víťazom. Keď prišiel do cieľa, ľudia mu tlieskali, ale bolo mu jasné, že na Tour skončil. 

Dvadsaťpäťročný Juhoafričan štartoval na prvej Tour. Dávno vedel, že limit nemá šancu stihnúť. Mohol etapu vzdať. Lenže odmietol to. "Chcel som ukázať, že jazdiť na Tour je mojim snom," uviedol Dlamini vo vyhlásení tímu Qhubeka.  

Po prvom týždni skončilo na Tour až 19 cyklistov. Medzi nimi aj favoriti ako Primož Roglič, Jack Haig a výborní šprintéri Caleb Ewan a Arnaud Démare. 

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Prísne pravidlá na Tour. Končia siedmi cyklisti, namále mal aj Cavendish