Vráti sa bývalá svetová jednotka? V podobnej situácii by nebola jediná

Ana Ivanovičová.
Ana Ivanovičová. (Zdroj: TASR/AP)
Jana Sedláková|8. apr 2021 o 08:00

Ana Ivanovičová ukončila kariéru v roku 2016.

BRATISLAVA. Keď pred viac ako rokom oznámila nečakaný návrat na kurty bývalá svetová tenisová jednotka Kim Clijstersová, ďalšia bývalá svetová jednotka Ana Ivanovičová pochybovala, či to je správny krok.

"Je úžasné, čo dosiahla, veľmi ju rešpektujem, ale je ťažké si predstaviť, že po tom, čo sa jej narodili tri deti a bola preč toľko rokov, sa ešte vráti," vravela Ivanovičová pre Eurosport.

Teraz sa zrejme na kurte opäť objaví aj ona. 

Exhibícia či skutočný návrat?

Kariéru ukončila ako 29-ročná v roku 2016. Svoj posledný zápas odohrala bývalá svetová jednotka zo Srbska na US Open 2016. Prehrala v prvom kole s Češkou Denisou Šátralovou.

Posledný víťazný zápas dosiahla toho istého roku v júni na Mallorke. Zdolala vtedajšiu 153. tenistku sveta Saru Sorribesovú Tormovú. Trápili ju zdravotné problémy. V decembri 2016 oznámila oficiálne koniec kariéry.

"Môžem súťažiť, iba ak budem schopná ďalej sa držať svojich vysokých štandardov a to už nedokážem, preto sa chcem posunúť ďalej," napísala na Facebook.

Neskôr sa jej s manželom, bývalým nemeckým futbalistom Bastianom Schweinsteigerom, narodili dvaja synovia Luka a Leon. 

Zdalo sa, že prípadný návrat k tenisu je nereálny. Ale v roku 2021 sa v tenisovom centre Novaka Djokoviča po deviatich rokoch bude konať mužský turnaj úrovne ATP a po prvýkrát sa v Srbsku odohrá aj ženské WTA podujatie.

Riaditeľ turnaja, brat svetovej jednotky Novaka Djokoviča, Djordje Djokovič hovoril o potrebe nájsť ambasádorov, grandslamových víťazov, ktorí prilákajú záujem o turnaj. A na otázku, či by mohlo ísť aj o Anu Ivanovičovú, odpovedal jednoznačne "Áno". Citoval ho portál essentiallysports.com.

VIDEO: Ana Ivanovičová vo finále Roland Garros 2008, kde získala grandslamový titul

Zatiaľ nie je známe, v akej podobe sa Ana Ivanovičová objaví na kurtoch. Jednou z možností je, že nakoniec pôjde iba o exhibičný zápas. No druhou možnosťou je, že by Ivanovičová ako bývalá svetová jednotka dostala od organizátorov voľnú kartu. Podobne vyzeral aj návrat Kim Clijstersovej.

Dohady okolo prípadného veľkého návratu podporil aj Ivanovičovej status na Instagrame. Pridala fotografiu s tenisovou loptičkou a popisom: "Môj kľúč k šťastnému a úspešnému životu? Nasledujte svoju vášeň a nepočúvajte tých, ktorí vám nerozumejú."

Clijstersovej jeden návrat vyšiel

Keď Ivanovičová skončila s tenisom, hovorila o tom, že chce zostať ambasádorkou zdravého životného štýlu a týmto spôsobom sa venovať športu. 

V roku 2019 dokonca vystúpila na summite Partnerstvo pre zdravšiu Ameriku. Prednášala o dôležitosti pohybu, o zdravej strave, ale aj o vzťahu medzi matkou a dieťaťom. 

Aj svoje deti sa s Bastianom Schweinsteigerom snažia viesť k pohybu. Či sa však budú venovať športu, nechávajú na nich. "Každý si vyberie svoju vlastnú cestu. Rada by som to nechala na mojich deťoch," citoval ju portál tennisworldusa.org. 

Bývalá svetová jednotka tiež priznala, že súťaženie jej chýba. "Spočiatku sme s manželom hrávali uno, ale to sa rýchlo strhlo na príliš veľké súboje, tak sa snažíme hrať jeden či dvakrát za týždeň tenis," povedala.

Práve chuť súťažiť a bojovať by mohla byť pre Ivanovičovú dôvodom, prečo by sa chcela vrátiť. Vo viacerých rozhovoroch spomínala, že je veľmi súťaživá. Druhá otázka je, či by po toľkých rokoch mimo tréningového procesu ešte skutočne mohla konkurovať najlepším. 

Príbeh úspešného návratu pred rokmi ponúkla Kim Clijstersová. Keď prvýkrát ako 23-ročná v roku 2007 ukončila kariéru, o dva roky sa vrátila a jej druhá kariéra bola ešte úspešnejšia. Opäť sa vrátila na post svetovej jednotky a zatiaľ čo počas prvej kariéry vyhrala jeden grandslam, počas druhej ďalšie tri. 

Jej prestávka však trvala výrazne kratšie a vracala sa v oveľa nižšom veku. Jej momentálny návrat sprevádza udeľovanie voľných kariet. V rebríčku je totiž až v druhej tisícke. Voľných kariet majú organizátori turnajov iba obmedzený počet.

Aj Ivanovičová v súvislosti s Clijstersovou hovorila o tom, že návrat po toľkých rokoch môže byť problematický. "Nebude to ťažké preto, že by už nebola fit, ale preto, že vaše telo zrazu reaguje inak," vravela pre Reuters.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Vráti sa bývalá svetová jednotka? V podobnej situácii by nebola jediná