Nastal zvrat. MS v hokeji sa predsa len môžu uskutočniť aj v tomto roku

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: SME - JOZEF JAKUBČO)
Sportnet|23. mar 2020 o 16:58

Rozhodne sa na kongrese.

BRATISLAVA. Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji vo Švajčiarsku by sa mohli uskutočniť ešte tento rok, či v budúcej sezóne.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) to oznámila v pondelňajšom komuniké, ktoré zaslala Slovenskému zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

Fasel odklad vylučoval

IIHF v sobotu definitívne zrušila šampionát v pôvodnom májovom termíne (8. - 24. mája) z dôvodu pandémie nového koronavírusu.

O tejto možnosti uvažovala dlhší čas, v posledných dňoch podľa indícií zo švajčiarskej centrály federácie už len čakala na verdikt federálnych orgánov, vďaka ktorému by bolo možné aktivovať plnenie poistky za vzniknuté škody v súvislosti s organizáciou podujatia.

Po zrušených turnajoch medzi ženami a hráčmi do 18 rokov tak prišlo aj na elitné MS mužskej kategórie.

Medzinárodná federácia teraz rieši možnosti usporiadať šampionát v inom termíne tento rok, či jeho presunutie na ďalšiu sezónu.

No keďže MS sú rozdelené ďalším organizátorom až do roku 2025, bude druhá možnosť veľmi komplikovaná.

O trinásť mesiacov by mali na základe rozhodnutí predchádzajúcich kongresov IIHF pripraviť MS Minsk a Riga, v roku 2022 fínske mestá Helsinki a Tampere, nasleduje Rusko, Česko a v roku 2025 Švédsko spoločne s Dánskom.

Ešte v sobotu pritom šéf IIHF Rene Fasel vyhlásil, že "šampionát sa nebude posúvať na neskôr, ako to bolo v prípade futbalových ME. Nemá zmysel podujatie ani presunúť do inej krajiny, lebo koronavírus je všade".

Kedy bude kongres, to sa ešte nevie

"V tejto chvíli nedokážeme určiť, či bude možné posunúť plánovaný šampionát vo Švajčiarsku na neskorší dátum v roku 2020, respektíve, či by Lausanne a Zürich mohli usporiadať turnaj v máji 2021. Čo sa týka dejísk ďalších šampionátov, bieloruský Minsk a lotyšská Riga, ako aj fínske mestá Helsinki a Tampere už boli potvrdené. Rozhodnutie o posunutí by malo veľký dopad na ich prebiehajúce prípravy. Z tohto dôvodu budeme diskutovať o možnosť prerozdelenia na nasledujúcom kongrese IIHF," uvádza sa v komuniké IIHF.

Ak by IIHF odložila MS vo Švajčiarsku na iný termín v roku 2020, vopred zakúpené vstupenky zostanú v platnosti a nebude možné ich vrátiť.

Záujemcovia o vrátenie peňazí tak budú musieť počkať na rozhodnutie Kongresu IIHF. Ten sa mal konať v závere májových majstrovstiev, no federácia ho taktiež presunula a nový termín zatiaľ nie je známy.

IIHF upozorňuje, že prípadné vrátenie prostriedkov za zakúpené vstupenky sa nebude týkať lístkov zakúpených inak ako prostredníctvom oficiálnych kanálov.

Koronavírus SARS-CoV-2

Najnovšie poznatky a informácie o ochorení Covid-19 a novom koronavíruse SARS-CoV-2, ktorý mal prvotné ohnisko nákazy v čínskom meste Wu-chan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Nastal zvrat. MS v hokeji sa predsa len môžu uskutočniť aj v tomto roku