Zápas v oblakoch. Mayweather bude boxovať na streche dubajského mrakodrapu

Americký boxer Floyd Mayweather.
Americký boxer Floyd Mayweather. (Zdroj: Instagram/floydmayweather)
Adrián Mečiar|4. máj 2022 o 18:15

Cena za hŕstku vstupeniek bola priam astronomická.

BRATISLAVA. Boxerské zápasy na streche luxusného hotela?

Už onedlho sa to stane realitou. Hlavnou hviezdou podujatia bude americký boxer Floyd Mayweather, ktorý tak napodobní legendárnych tenistov Federera a Agassiho.

V závratných výškach sa nepohybuje len dejisko zápasu, ale aj astronomické ceny vstupeniek. Dostupné boli ako NFT.

Jeden z najbohatších športovcov histórie

Floyd Mayweather síce oficiálne ukončil kariéru v auguste 2017 výhrou nad Conorom McGregorom.

V profi ringu zanechal perfektnú bilanciu 50-0. V tomto smere sa už nič nezmení, ale 45-ročný Američan je úspešný biznismen.

Mayweather tak hľadal spôsob, ako sa naďalej pohybovať vo svete lukratívnych súbojov.

Zapáčili sa mu exhibície. Tie mu už nemôžu pokaziť dokonalú bilanciu, pretože ich výsledky sa nezapočítavajú do oficiálnych štatistík.

Pri správnom výbere partnerov a súpera si navyše môže stále slušne zarobiť. A to je motivácia, ktorú má Mayweather azda najradšej.

Prezývka "Money" nevzišla z čista-jasna. Mayweather je najlepšie zarábajúcim boxerom všetkých čias a tam jeho prvenstvá v oblasti financií nekončia.

Podľa Forbes bol najlepšie zarábajúcim športovcom sveta v rokoch 2012-2015 a znova v roku 2018.

Portál Sportico zas vytvoril rebríček najlepšie zarábajúcich športovcov histórie. Mayweathera zaradili na šiestu priečku.

Za celú kariéru si mal zarobiť až 1,2 miliardy amerických dolárov.

Exhibície, ktoré zarábajú

Exhibície nie sú také výnosné, ako duel s McGregorom, za ktorý zinkasoval na účet takmer 300 miliónov, no ani tieto zárobky celkom určite neurazia.

Najskôr si to vyskúšal v Japonsku, kde porazil miestnu kickboxerskú hviezdu Tenshina Nasukawu. Minulý rok porazil populárneho youtubera Logana Paula, staršieho brata úspešnejšieho Jakea.

Súboj s youtuberom sa vysielal cez platenú platformu, ako je v Spojených štátoch zvykom pre všetky veľké zápasy v boxe či MMA. Zaplatia fanúšikovia 50 dolárov aj za exbibičný zápas?

Odpoveď bola jednoznačná. Prenos si kúpil viac než milión platiacich divákov.

O týždeň čaká Mayweathera ďalší takýto duel, no za úplne odlišných podmienok.

Zápas v oblakoch pre vyvolených

Počas profesionálnej kariéry zažil mnohé významné zápasy. Najmä pri legendárnom zápase s rivalom Mannym Pacquiaom by sa napätie v MGM Grand Garden Aréne v Las Vegas dalo krájať.

Boxoval aj v ďalších veľkých mestách a bol zvyknutý na vypredané haly. Inak tomu nebolo ani pri exhibíciach, ktoré naživo v hale sledovali desiatky tisícov fanúšikov.

Aj teraz sa bude navšteva pohybovať v desiatkach. Len bez tisícov.

Mayweatherov súboj bude podľa odhadov sledovať na mieste približne 20 divákov. Slovom dvadsať.

Má to svoj dôvod, keďže na strechu mrakodrapu, ktorá sa originálne využíva ako pristávacia plocha pre helikoptéry, naozaj viac ľudí nezmestíte.

Zápas sa uskutoční na vrchu hotela Burdž Al-Arab v Dubaji, 200 metrov nad zemou. Na heliporte, ktorý za bežných okolností slúži pre helikoptéry návštevníkov luxusného zariadenia, teraz postavia boxerský ring.

Aj cena vstupeniek odpovedala okolnostiam podujatia. Lístky sa predávali vo forme NFT a jeden lístok mal stáť v prepočte viac ako 170 tisíc eur.

Na tom istom heliporte sa už v minulosti uskutočnil napríklad exhibičný tenisový zápas medzi Rogerom Federerom a Andrem Agassim. Tenisové legendy sa na tomto mieste stretli v roku 2005.

Súperom niekdajší pomocník

V hlavnom zápase večera do ringu nastúpi práve Mayweather. Jeho súperom bude ďalší neporazený boxer Dan Moore.

Ten naposledy boxoval ešte v roku 2016 a aj on ukončil kariéru s bezchybným skóre. Osemnásť víťazstiev a jedna remíza.

Zaujímavosťou je skutočnosť, že kedysi pomáhal Mayweatherovi v príprave. 14. mája s ním bude boxovať v zápase, no je otázne, za akých podmienok.

Pri exhibičných zápasoch je neraz vopred dohodnuté, ako budú aktéri pristupovať k duelu. Žiadne knokautové údery, žiadne zbesilé prestrelky. Skôr verejný sparing s dôrazom na techniku.

Zápasy v niektorých prípadoch nehodnotia ani bodoví arbitri. Duely sa skončia bez výsledku. Pravidlá Mayweatherovho nasledujúceho zápasu zatiaľ neboli zverejnené. Známy je iba fakt, že súboj bude vypísaný na osem kôl.

Boxovať bude aj legenda UFC

Celé podujatie nesie názov The Global Titan Fight Series. Mayweather nebude jediným známym športovcom, ktorý si vyskúša duel na streche mrakodrapu.

Do akcie sa vráti aj slávny MMA zápasník Anderson Silva. Brazílčan patrí medzi legendy UFC, kde držal titul strednej váhy bez prerušenia až 2457 dní.

Po kariére v klietke si plní boxerské sny v ringu. Silva nedávno oslávil 47. narodeniny, no ostáva v slušnom zápasovom tempe a na rozdiel od Mayweathera neboxoval v exhibíciách.

Minulý rok zdolal Julia Césara Chaveza mladšieho, syna mexickej boxerskej ikony. Následne knokautoval iného pioniera zo sveta MMA a rovnako bývalého šampióna UFC, Tita Ortiza.

Aj Silva však tentoraz nazrie do sféry exhibícii. Stretne sa s krajanom Brunom Machadom.

Machado absolvoval posledný duel v rámci MMA v januári 2021, keď porazil Mickaela Lebouta. Povedomé meno?

Lebout nedávno zápasil na Slovensku a bol to jeho prvý súboj po prehre s Machadom. Na víťaznú vlnu sa vrátil v Bratislave, kde v septembri na podujatí Oktagon 27 porazil Gábora Borárosa.

Silvu ale preverí Leboutov premožiteľ Machado. Turnaj sa uskutoční v sobotu 14. mája. Vysielať sa bude cez platený prenos.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Zápas v oblakoch. Mayweather bude boxovať na streche dubajského mrakodrapu