Pokazil som to. Csemezova olympijská púť sa skončila

Andrej Csemez v súboji s Armanom Darčiňanom z Arménska.
Andrej Csemez v súboji s Armanom Darčiňanom z Arménska. (Autor: SITA/AP)
Titanilla Bőd|29. júl 2021 o 05:38

Slovenský boxer prehral v osemfinále 5:0 na body.

TOKIO. Do Tokia odcestoval sebavedomo a s medailovými ambíciami. Boxer Andrej Bandi Csemez však mal v osemfinále hmotnostnej kategórie do 75 kg ťažkého súpera, Arménca Armana Darčiňana.

Prvé kolo síce patrilo slovenskému reprezentantovi, ale Darčiňan napokon vyhral u všetkých z piatich rozhodcov. Csemez tak na olympiáde končí.

Stretli sa aj na MS

Nebola to ich prvá konfrontácia na vrcholnej úrovni. Pred dvoma rokmi na majstrovstvách sveta v Jekaterinburgu Arménec už raz zdolal slovenského súpera a obsadil konečné 5. miesto.

Csemez si však proti nemu veril.

„Dnes som o dva roky starší a skúsenejší. Sledoval som Darčiňana na tréningoch. Vyzerá, že za roky sa neposunul výkonnostne vyššie,“ uviedol Bandi ešte po úspešnom prvom súboji.

V prvom kole vyradil Aarona Solomona Princea z Trinidada a Tobaga.

Fantastické prvé kolo

Aj v druhom olympijskom súboji začínal zverenec Tomiho Kida Kovácsa nádejne. Bol aktívny, svojho súpera viackrát zasiahol.

„Fantastické,“ chválil ho v prvej prestávke v rohu ringu tréner Tomi Kid Kovács. Odrazilo sa to aj na bodovom hodnotení, štyria z piatich bodových rozhodcov dali prvé kolo Csemezovi.

„Ver si, nie je taký prudký, aký býval,“ vravel Bandimu reprezentačný tréner Pavol Hlavačka.

Rozhodlo záverečné dejstvo

27-ročný arménsky boxer však zvýšil aktivitu a v ďalšom priebehu súboja viackrát „Bandiho“ zasiahol tvrdými údermi. Po druhom kole bol stav vyrovnaný.

„Vystri sa, ideš do toho, synak,“ povzbudzoval 23-ročného Csemeza Tomi Kid počas rozhodujúceho tretieho kola.

Darčiňan ale bol tentoraz nad jeho sily. V treťom kole rozhodca dal Csemezovi aj varovanie. Arménec z tradičnej boxerskej rodiny napokon vyhral jednoznačne 5:0 na body a postúpil medzi najlepšiu osmičku.

Csemez: Pokazil som to

Csemez bol po súboji nahnevaný na seba. Nie som so sebou vôbec spokojný. Neviem čo povedať, pokazil som ten zápas. Ako som povedal, ja som si to sem neprišiel užívať, ja som tu v robote. Bolo to tak v prvom zápase a aj teraz, bohužiaľ dnes to nevyšlo, povedal sebakriticky.

Tréner Tomi Kid Kovács poukázal na to, že sa boxovalo dosť skoro po rannom vážení, čo Csemezovmu štýlu nevyhovuje.

Vôbec to nebolo o skúsenostiach. Bolo to tým, že som dva dni robil váhu a poriadne som nejedol a nepil. V tomto sa musím zlepšiť, aby som nemusel toľko odvodňovať a trénovať pred zápasom, poznamenal Csemez.

V Tokiu dieťa, v Paríži muž

Slovensko malo zastúpenie na olympiáde v boxe po 25 rokoch.

Tréner a zároveň aj prezident Slovenskej boxerskej federácie Tomi Kid Kovács si myslí, že Csemez má pred sebou veľkú budúcnosť.

„Bandi je ešte stále dieťa, myslím to v dobrom. Na to, aby bol ozajstným mužom, musí ešte trochu dozrieť. Podľa mňa bude na vrchole svojej kariéry o tri roky na olympiáde v Paríži,“ uviedol Tomi Kid ešte pred odletom do Tokia. 

Na svojho zverenca je hrdý aj reprezentačný tréner Pavol Hlavačka. Čo sa týka celej olympiády, musím pred Bandim dať klobúk dole, za to ako profesionálne ku všetkému pristupoval už od kvalifikácie až po samotné OH. Dal do toho všetko. Dokázal tu zvíťaziť a určite hanbu neurobil ani v tomto zápase, zdôraznil po osemfinále.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Box»Pokazil som to. Csemezova olympijská púť sa skončila