26.07.2021 02:00
Deň 3
Tokio 2020
Koniec

Telefón od sponzorov daroval trénerovi. Ako suvenír chce z Tokia medailu

Andrej Csemez pred odchodom do Tokia
Andrej Csemez pred odchodom do Tokia (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|25. júl 2021 o 10:30

Andrej Csemez zažije olympijský debut v pondelok ráno.

Keď Slovensko malo naposledy zastúpenie na olympiáde v boxe, ešte ani nebol na svete. 23-ročný Andrej Bandi Csemez nastúpi v 1. kole v Tokiu proti Aaronovi Solomonovi Princeovi z Trinidadu a Tobaga. Zápas je na programe v pondelok o 6:24 nášho času.

Súper je o 12 rokov starší

Jeho sebavedomie je obdivuhodné a v našich končinách nezvyklé. O svojich cieľoch hovorí jasne, bez hranej skromnosti.

„Trúfam si na medailu. Povedal som už aj predtým, že keď sa tam dostanem, tak donesiem medailu,“ vravel Csemez ešte pred odchodom do Tokio. „Jasné, keď náhodou prehrám v 1. kole, všetci ma budú hejtovať,“ poznamenal v podcaste pre Slovenský olympijský a športový výbor.

Csemez štartuje v nabitej váhovej kategórii do 75 kilogramov. Pred žrebom tvrdil, že súpera si nevyberá, lebo v tejto kategórii už niet slabého boxera.

Trinidadčan Prince je o dvanásť rokov starší ako slovenský reprezentant. Aj pre neho je to však prvá olympiáda.

Miestenka mu stále unikala. Kvalifikoval sa až na štvrtý pokus. Na panamerických hrách pred dvoma rokmi v Lime bol piaty, v Tokiu sa môže predstaviť vďaka kontinentálnemu renkingu. Medzitým dostal aj ponuku na profesionálnu kariéru, no odmietol ju, lebo stále veril v svoj olympijský sen.

Ešte stále je dieťa

Olympiáda bola motiváciou aj pre Csemeza. „Sníval som o tom, že sa dostanem už do Ria, ale mal som vtedy 18 rokov, tú kvalifikáciu som ešte nestihol,“ vysvetlil talentovaný boxer z Dolných Salíb.

Tréner Tomi Kid Kovács robí s Csemezom už dvanásť rokov. Zažil s ním úspechy i zúfalé momenty. Pred štyrmi rokmi jeho zverenec havaroval. Zlomil si dva krčné stavce. Lekári mu nedávali šancu, že bude môcť znovu športovať na najvyššej úrovni. Horšie prognózy dokonca spomínali invalidný vozík.

Csemez ich po niekoľkých dňoch prestal počúvať. Jeho zotavenie trvalo osem mesiacov, ale už rok po nehode získal titul šampióna Európskej únie. V ďalšej sezóne sa vrátil z Európskych hier z Minsku s bronzovou medailu.

Na dátum svojich druhých narodením však nikdy nezabudne – má ho vytetovaný aj na ruke.

„Bandi je ešte stále dieťa, myslím to v dobrom. Na to, aby bol ozajstným mužom, musí ešte trochu dozrieť. Podľa mňa bude na vrchole svojej kariéry o tri roky na olympiáde v Paríži, ale samozrejme aj v Tokiu by sme radi získali medailu,“ uviedol pre Sportnet Tomi Kid Kovács.

Príprava ako má byť

Puto medzi nimi presahuje štandardný vzťah medzi trénerom a zverencom. Bývalý galantský boxer svojich pretekárov považuje za svojich synov. Platí to aj naopak.

Keď Csemez po príchode do Tokia prevzal sponzorský dar pre športovcov, špičkový mobilný telefón, daroval ho trénerovi.

„To, že sme teraz na olympiáde, je výsledok celej dvanásťročnej práce. Ale posledných 22 týždňov bolo naozaj na špičkovej úrovni. Takto má vyzerať príprava top športovca,“ prezradil Tomi Kid.

Dlho robil všetko sám, no v poslednom čase mali fyzioterapeuta, boxerský tréning, sparingpartnerov, mentálneho trénera i výživového poradcu. „Na všetko sme mali osobitného človeka. Takto to má byť. Nemôže to stáť na jednej osobe a keď ja z toho vypadnem, tak sa to celé zrúti,“ upozorňuje Tomi Kid.

O talente a schopnostiach nikdy nepochyboval. „Vždy vedel, čo je vo mne. Už skôr, než som v to začal veriť ja sám. On mi vysvetlil, ako mám trénovať, aby to naozaj stálo za to,“ vravel o svojom trénerovi Csemez.

Vraj na začiatku spolupráce bral tréningy skôr ako zábavu. Trvalo to asi rok, kým si uvedomil, že má na dobré výsledky aj na medzinárodnej úrovni. Odvtedy tvrdo maká.

Prvý krok za ďalším cieľom môže spraviť už v pondelok ráno. 

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Box»Andrej Csemez»Telefón od sponzorov daroval trénerovi. Ako suvenír chce z Tokia medailu