Blake konečne zdolal Grosjeana, bol na pokraji prehry

SITA|19. jan 2008 o 06:17

MELBOURNE 19. januára (SITA) - V zatiaľ jedinom ukončenom stretnutí dvojhry mužov počas dažďom narušeného programu šiesteho dňa hlavných súťaží na úvodnom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Australian ...

MELBOURNE 19. januára (SITA) - V prvom ukončenom stretnutí dvojhry mužov počas dažďom narušeného programu šiesteho dňa hlavných súťaží na úvodnom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Australian Open v Melbourne (celková dotácia 20,6 milióna AUD, tvrdý povrch Plexicushion) dvanásty nasadený Američan James Blake po prvý raz vo svojej kariére zdolal skúseného francúzskeho harcovníka Sébastiena Grosjeana. Pätnásty muž svetového rebríčka a dvanásty nasadený zvíťazil v sobotňajšom dueli 3. kola pod zatiahnutou strechou Arény Vodafone za 188 minút 4:6, 2:6, 6:0, 7:6 (5), 6:2. Ešte stále má však výrazne nepriaznivú celkovú bilanciu z maratónov - 2:10.

"Snažil som sa príliš na to nemyslieť, keď už som si ten piaty set vynútil. Vedel som, že Grosjean má za sebou jeden takýto duel. Tušil som, že zrejme nebude stáť na najľahších nohách. Navyše, deň predtým absolvoval aj tri sety vo štvorhre. Toto bol môj najväčší návrat do zápasu. Byť dolu 1:2 na sety a 1:4 s dvoma brejkami proti súperovi, ktorý pri svojom podaní nerozdáva veľa fiftínov zadarmo... Neskôr 1:4 a 3:5 v tajbrejku..." neveriacky rekapituloval 28-ročný rodák z Yonkersu v New Yorku Blake a pokračoval: "Nepretržite to vyzeralo tak, že musím zdolať riadny kopec. Teraz však ťažko môžem mať príjemnejší pocit z toho, čo sa mi podarilo. Bol som fyzicky svieži a nestrácal som koncentráciu - to zavážilo. Keď sám sebe neprestanem dávať šancu, ono to raz príde. Pravda, nesmiem pravidelne vyfasovať už niekde vo štvrťfinále Federera."

Favorizovaný Blake v halových podmienkach, keď strechu zatiahli pre dážď, prehrával vo štvrtom dejstve hrozivo 1:4 s dvoma brejkami. Po "zázračnej" sérii štyroch získaných gemov premrhal setbalovú príležitosť a v tajbrejku sa musel pozviechať zo stavu 1:4 i 3:5. Finalistovi "výberového" Masters Cupu 2006 a následne štvrtému hráčovi hodnotenia ATP Entry sa to napokon podarilo a 29-ročného rodáka z Marseille tým psychicky zlomil. Blake, ktorý takmer nasledoval kolegu z vlani úspešného daviscupového tímu USA Andyho Roddicka (v piatok ho nečakane - v piatich setoch - vyradil Nemec Philipp Kohlschreiber), predtým prehral so 46. tenistom aktuálneho rebríčka Grosjeanom vo všetkých troch vzájomných zápasoch. V osemfinále si zmeria sily s chorvátskym prekvapením turnaja Marinom Čiličom, ktorý hladko zastavil vlaňajšieho finalistu - Čiľana Fernanda Gonzáleza.


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Blake konečne zdolal Grosjeana, bol na pokraji prehry