Víťaza neurčia, nebolo by to fér. Najstaršie bežecké preteky budú virtuálne

Na štart Bielej stopy sa postavilo aj cez 7 000 pretekárov.
Na štart Bielej stopy sa postavilo aj cez 7 000 pretekárov. (Autor: TASR)
Ivan Mriška|12. feb 2021 o 12:40

Bežci na lyžiach majú na výber z dvoch tratí.

SKALKA. Korene najstaršieho podujatia v behu na lyžiach siahajú do roku 1974. Odvtedy sa Biela stopa nekonala len dvakrát. Pre nepriaznivé snehové podmienky.

Tento ročník bol naplánovaný na prvý marcový víkend. Opatrenia súvisiace s pandémiou koronavírusu však dali pretekom stopku.

Bežia, kedy chcú

Organizátori sa preto rozhodli pre alternatívne riešenie. Najstaršie bežecké podujatie na Slovensku sa pobeží virtuálne.

„Preteky s hromadným štartom sú zrušené. Tradíciu však neprerušíme. Ročník číslo 48 pripravujeme formou virtuálnych pretekov na trati Severného okruhu,“ za organizačný výbor Bielej stopy informoval Slavomír Hrúza.

Registrácia pretekárov je na stránke podujatia, súťažiaci môžu absolvovať trať v ktoromkoľvek termíne od 27. februára do 14. marca.

„V praxi to znamená, že účastník pobeží trať, kedy mu to vyhovuje,“ dodal.

Záznam o výsledku musia pretekári zaslať do 18. marca na určenú emailovú adresu, výsledky organizátori zverejnia do 21. marca.

„Pretekári absolvujú trať voľným štýlom, pričom svoju polohu a čas zaznamenajú pomocou smart hodiniek alebo aplikácie v mobile,“ vysvetlil.

Brűnn: Časový horizont je dlhý

Súťažiaci majú pri registrácii možnosť vybrať si z 24 alebo 48-kilometrovej trate.

„Časový horizont na prekonanie trate je príliš dlhý, preto výsledky budú neregulárne. Sneh sa mení každú chvíľu, raz je zima, inokedy teplo.

Na ľade sa dá trať zabehnúť za hodinu a pol, na mokrom snehu ledva za dve. Beh na lyžiach nie je atletika, že na tartane majú všetci rovnaké podmienky,“ vysvetľuje bývalý reprezentačný tréner Jozef Brűnn.

(Autor: TASR)

To, že budú preteky neregulárne, priznávajú aj organizátori.

„Každý bude mať iné podmienky. Nebudeme preto vyhlasovať víťazov, výsledky len zverejníme na našom webe. Ako keby sa normálne bežalo. Ceny odovzdáme formou tomboly, vyhrať môže ktokoľvek,“ doplnil Hrúza.

Bežci na lyžiach krok organizátorov vítajú.

„Nebude to férové voči všetkým pretekárom, pretože rýchlosť snehu sa mení. Napriek tomu som rád, že sa preteky uskutočnia aspoň v takomto formáte.

Treba to brať tak, že nejde o víťazstvo, ale o zábavu. Buďme radi, že sa v tejto dobe koná aspoň nejaká akcia,“ povedal Igor Hovorič, inštruktor bežeckej školy v Kremnici.

Dejisko v čiernom okrese

Skalka pri Kremnici leží v okrese Žiar nad Hronom, ktorý je v súvislosti s pandémiou koronavírusu zaradený medzi čierne.

Podľa platných pravidiel COVID automatu tam majú ľudia z iných okresov zákaz. Výnimkou nie je ani pobyt v prírode.

Účastníkom Bielej stopy z iných častí Slovenska preto hrozí, že sa do dejiska pretekov nedostanú.

(Autor: TASR)

„Veríme, že sa dovtedy situácia zmení. A že si trať bude môcť prejsť každý,“ zaprial si Hrúza.

Biela stopa bola v roku 1989 zaradená do medzinárodného kalendára vytrvalostných pretekov na lyžiach FIS. Od roku 1985 patrí do série medzinárodných behov Euroloppet.

Rekordný počet súťažiacich sa na štart Bielej stopy postavil v roku 1985, vo všetkých kategóriách ich bolo presne 7 583.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Beh na lyžiach»Víťaza neurčia, nebolo by to fér. Najstaršie bežecké preteky budú virtuálne