Šima bol jediným Slovákom na štarte. V Anterselve piaty triumf celkového lídra

Slovenský biatlonista Michal Šíma.
Slovenský biatlonista Michal Šíma. (Autor: TASR/AP)
TASR|20. jan 2023 o 16:13 (aktualizované 20. jan 2023 o 16:29)

Slovák nepatril na trati medzi najrýchlejších.

Svetový pohár v biatlone 2022/2023

Šprint mužov na 10 km v Anterselve:

1.

Johannes Thingnes Bö 

Nórsko

22:44,1 (1)

2.

Martin Ponsiluoma 

Švédsko

+ 31,4 (1)

3.

Sturla Holm Laegreid 

Nórsko

+ 37,3 (0)

4.

Roman Rees 

Nemecko

+ 56,7 (1)

5.

Vetle Sjåstad Christiansen 

Nórsko

+ 57,0 (1)

69.

Michal Šima

Slovensko

+ 3:09,5 (2)

ANTERSELVA. Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö vyhral aj piaty šprint tohto ročníka Svetového pohára.

V piatok v Anterselve potvrdil svoju dominanciu, pripísal si už desiaty individuálny triumf v prebiehajúcej sezóne a opäť zvýšil náskok na čele celkového poradia.

Napriek jednej chybe na strelnici mal v cieli čas 22:44,1 min a náskok 31,4 sekundy pred druhým Martinom Ponsiluomom zo Švédska, ktorý rovnako minul jeden terč.

Tretí skončil ďalší Nór Sturla Holm Laegreid s čistou streľbou a mankom 37,3 s. Jediný slovenský zástupca Michal Šima obsadil 69. miesto.

J. T. Bö opäť ukázal, že na trati nemá momentálne konkurenciu a v najkratšej disciplíne nemá problém vyhrať aj s chybou na strelnici.

Tú spravil na úvodnej ležke, no aj tak mal po nej najlepší čas a množstvo "čistých" pretekárov za ním zaostalo o sedem a viac sekúnd.

Dvadsaťdeväťročný pretekár išiel nesmierne rýchlo aj v druhom kole, navyše zvládol stojku bez chyby a prišiel si po desiaty individuálny triumf v sezóne. Dokopy ich má na konte už 63. Päť šprintov v sérii nevyhral z mužov ešte nik.

Líder celkového poradia v piatok podčiarkol nórsku dominanciu v individuálnych pretekoch mužov, keď okrem úvodných vytrvalostných na 20 km v Kontiolahti (Ponsiluoma) vyhrali všetkých dvanásť nasledujúcich.

Okrem J. T. Böa sa z triumfu tešili ešte Johannes Dale a Laegreid. Ten skončil v Anterselve tretí a v celkovom poradí mu patrí druhá priečka. Na lídra stráca už 204 bodov. V poradí disciplíny má Bö už 450 bodov, druhý Laegreid 330, pričom do konca zostávajú len dva šprinty.

Aj z dôvodu zdravotných problémov malo Slovensko na štarte len jediného pretekára. Michal Šima minul na ležke i stojke zhodne jeden terč, na trati nepatril medzi najrýchlejších, stačilo mu to len na 69. miesto (+3:09,5 min) a nepredstaví sa v sobotňajších stíhacích pretekoch na 12,5 km.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Šima bol jediným Slovákom na štarte. V Anterselve piaty triumf celkového lídra