Kráľ biatlonu sa dlho trápil. Takmer rok bol bez víťazstva

Johannes Thingnes Bö.
Johannes Thingnes Bö. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|17. dec 2021 o 16:30

Johannes Thingnes Bö vyhral šprint v Le Grand Bornand.

BRATISLAVA. Nevýrazné výsledky a trápenie na strelnici prežívajú slovenskí biatlonisti v tejto sezóne. V rýchlostných pretekoch mužov v Le Grand Bornand na strelnici minuli všetci Slováci po tri terče. 

Silný výkon v behu však ukázal 25-ročný Šimon Bartko a vybojoval 50. miesto. 

Prešovčan dosiahol najlepšie umiestnenie v tejto sezóne a nezaostal výrazne sa svojim kariérnym maximom – 40. miestom. 

Stráca na strelnici

Bartko vďaka tomu postúpil do sobotňajších stíhacích pretekov. V stíhačke sa predstaví v pretekoch Svetového pohára len druhý raz. Jeho cieľom bude pokúsiť sa zaútočiť na bodované priečky. Na trať vybehne so stratou 2 minút a 4 sekúnd. 

Bartko v minulosti podával nevyrovnané výkony. Jeho najsilnejšou stránkou je beh. Aj v piatok mal 31. najlepší bežecký čas. Na strelnici sa mu však dlhodobo nedarí. Napríklad vlani mal v ľahu úspešnosť streľby len 57 percent, čo je vo svetovej konkurencii nízka úroveň.

Víťazstvo si vybojoval Johannes Thingnes Bö. Skvelý nórsky biatlonista pritom vybojoval víťazstvo po jedenástich mesiacoch. 

„Som veľmi spokojný. Od štartu som držal dobré tempo a som veľmi spokojný, ako sa mi darilo na strelnici. Boli to výborné preteky z mojej strany,“ hovoril Bö pre oficiálnu stránku Medzinárodnej biatlonovej únie.

Vo Francúzsku sa mu darí

„Všetci išli dnes na doraz a totálne sa zničili, no len jeden pretekár berie prvú cenu. Dnes sa to podarilo mne. Mám z toho veľkú radosť,“ vravel 28-ročný Nór pre denník Dagbladet.

V poslednom období sa mu nedarilo tak ako v minulosti. Doteraz bolo jeho maximom v tejto sezóne 3. miesto z rýchlostných pretekov v Östersunde. V predchádzajúcich sezónach pritom pravidelne bojoval o pódiové priečky.

Vyhral veľký krištáľový glóbus za víťazstvo v celkovom poradí Svetového pohára v posledných troch sezónach. 

Aktuálna sezóna je medzi mužmi veľmi vyrovnaná a hoci je Bö v celkovom poradí až šiesty, na lídra sezóny Švéda Sebastiana Samuelssona stráca len 33 bodov.

Vyhral po osemnástich pretekoch bez výhry, čo je najdlhšia séria v jeho kariére. Johannes Thingnes Bö je však istým spôsobom špecialistom na francúzske stredisko. V roku 2013 práve tu vybojoval svoje prvé dve víťazstvá. Celkovo tu vyhral už sedemkrát.

Druhú priečku so stratou 7 sekúnd obsadil Rus Eduard Latypov. 

V sobotu sú na programe stíhacie preteky. Okrem Bartka sa v súťaži žien predstaví Ivona Fialková, ktorá sa kvalifikovala zo 42. priečky. 

Napriek podpriemerným výsledkom sa zatiaľ biatlonistom darí v olympijskej kvalifikácii. Zatiaľ platí, že muži aj ženy môžu v Pekingu postaviť štafetu.

Lenže stále sú relatívne blízko k poslednej postupovej priečke. Mužom patrí 19. pozícia, ženám osemnásta. Štyri miestenky a možnosť štartu v štafetách získa 20 krajín v olympijskom rebríčku. 

Do olympijskej kvalifikácie sa zarátavajú ešte aj výsledky pretekov v prvých dvoch kolách v novom roku – v Oberhofe (6. – 8. januára) a v Rupoldingu (12. – 15. januára). Až potom bude známe, koľko miesteniek si oba tímy vybojovali a či v Pekingu natúpia aj v štafetách.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Kráľ biatlonu sa dlho trápil. Takmer rok bol bez víťazstva