Biatlonovú štafetu môžu posilniť ďalšie sestry. Po Fialkových sa darí aj Remeňovým

Paulína Fialková ako jediná získal v prvom kole Svetového pohára bodovanú priečku.
Paulína Fialková ako jediná získal v prvom kole Svetového pohára bodovanú priečku. (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Miloslav Šebela|1. dec 2021 o 16:39

O olympijskú štafetu musia biatlonisti zabojovať.

BRATISLAVA. Biatlonisti majú za sebou vstup do Svetového pohára. Prvé štarty Slovákov však nepatrili medzi najvydarenejšie. Jediné bodované umiestnenie vybojovala Paulina Fialková (39. miesto vo vytrvalostných pretekoch).

Všetky ďalšie umiestnenia aj v prípade mužov boli až v šiestej desiatke. Vrchol sezóny – olympijské hry v Pekingu príde približne o dva mesiace, preto času na načasovanie formy je stále dosť.

Lenže účasť na olympiáde si treba aj vybojovať. Postavenie oboch tímov v kvalifikácii nie je najlepšie a štafety nemajú istú účasť na ZOH, preto sú dobré výsledky v sezóne dôležité. 

V Hochfilzene a Annecy pobežia Fialkové lepšie

Kondičný tréner sestier Fialkových Jakub Leščinský vraví, že po prvom podujatí sezóny nie je dôvod na negatívne hodnotenie.

„Nerobil by som z toho veľké závery. Paula sa necítila extrémne dobre. Uvidíme, čo bude ďalej. Ivka zase splnila bežecký cieľ na 95 percent. Našim cieľom bola približne minútová strata (v bežeckom čase – pozn. red.). Ivka sa dostala na minútu jedenásť. Najbližší víkend by sme sa mohli posunúť k minúte,“ hovorí Jakub Leščinský pre slovenskybiatlon.sk. 

Vlani prekonali sestry Fialkové covid. Ochorenie ich obmedzovalo takmer celú sezónu. Paulína sa do top 10 dostala až v závere sezóny.  

„Medzi Svetovými pohármi je priestor na tréning minimálny. Ale samotné preteky sú tréningom, ktorý nás posúva vpred. Verím, že v Hochfilzene a v Annecy už budeme po bežeckej stránke inde,“ doplnil Leščinský. 

Do štafety budú po Fialkových voľbou sestry Remeňové

Fialkové doplní na najbližších pretekoch Svetového pohára 21-ročná Mária Remeňová. Vo Svetovom pohári debutovala v minulej sezóne. Spolu so sestrou Zuzanou patrí medzi biatlonové nádeje. 

„Obe sestry Remeňové sú na tom bežecky veľmi dobre. Majka sa dobre ukázala v IBU Cupe v Idre a nastúpi v Östersunde aj v rýchlostných pretekoch,“ vraví reprezentačný tréner ženského tímu Lukáš Daubner pre slovenskybiatlon.sk. 

Po sestrách Fialkových a Machyniakových sú v ženskej reprezentácii ďalšie sestry. Daubner musel do tímu povolať Remeňovú kvôli tomu, že tento víkend sú na programe už aj súťaže štafiet. 

„Momentálne budú práve sestry Remeňové prvou voľbou do štafety,“ doplnil Daubner. 

Mária Remeňová je zdatná bežkyňa, no v streľbe sa jej až tak nedarí. Veľmi podobne je na tom aj jej sestra Zuzana. V behu je ich výkonnosť veľmi podobná.

"Možno je to tým, že spoločne trénujeme," vraví Mária.

Zuzana a Mária Remeňové.
Zuzana a Mária Remeňové. (Autor: slovenskybiatlon.sk)

„Streľbu treba dotrénovať a viac pracovať s psychikou pred strelnicou,“ vraví 21-ročná juniorská reprezentantka.

Remeňová má za sebou už 5 štartov vo Svetovom pohári. Jej maximom je 88. priečka. V poslednom kole IBU Cupu však vybojovala 35. a 36. priečku (šprint a stíhacie preteky), keď mala aj solídnu streľbu. V týchto dvoch štartoch minula 4 terče z 30. 

V štafete musia byť do 15. priečky

Štvrtou členkou štafety tento víkend bude Henrieta Horvátová, ktorú v úvode sezóny trápila choroba. 

Výsledok štafety bude dôležitý vzhľadom na olympijskú kvalifikáciu. To platí pre mužov aj pre ženy. Po poslednom kole Svetového pohára patrí obom tímom v olympijskom rebríčku 19. priečka. 

Tímy na 11. až 20. priečke si vybojujú po štyri miestenky na pekinské hry. 

Lenže je veľmi pravdepodobné, že mužov aj ženy do konca kvalifikácie ešte predstihnú Číňania, ktorí v uplynulej sezóne vôbec nebodovali.

Hneď v prvých štartoch potvrdili, že budú v poradí rýchlo napredovať. Potom by slovenskí biatlonisti bojovali v podstate o poslednú priečku, ktorá im zaručuje štyri miestenky a účasť v štafetách na ZOH.

Ak by v olympijskom rebríčku klesli pod 20. priečku, mohli by v Pekingu štartovať maximálne 2 reprezentanti. Zvlášť sa vyhodnocuje poradie mužov a zvlášť poradie žien.

V uplynulej sezóne bola ženská štafeta na 17. až 21. priečke. Jediný raz vybojovali Slovenky 15. pozíciu na Svetovom pohári v Novom Meste na Morave. To bol ich najlepší výsledok v minulej sezóne. 

„Ak chceme bez problémov splniť olympijskú kvalifikáciu, mali by sme sa v štafete pohybovať okolo 12. až 15. miesta,“ vraví Daubner. V Östersunde sa ukáže, či dokážu ženy tieto priečky atakovať. Podobné umiestnenie by potrebovali aj muži. 

Druhé kolo Svetového pohára štartuje rýchlostnými pretekmi vo štvrtok. V sobotu a v nedeľu sú na programe stíhacie preteky a štafety. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Biatlonovú štafetu môžu posilniť ďalšie sestry. Po Fialkových sa darí aj Remeňovým