Paulína Fialková si napriek štyrom chybám polepšila. Prečo neštartovala sestra?

Paulína Fialková.
Paulína Fialková. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|6. mar 2022 o 13:40 (aktualizované 6. mar 2022 o 14:02)

Z víťazstva sa po roku tešila Nórka Eckhoffová.

Svetový pohár v biatlone 2021/2022 (Kontiolahti)

Ženy - stíhacie preteky na 10 km:

1.

Tiril Eckhoffová

Nórsko

31:40,8 min (2)

2.

Dorothea Wiererová

Taliansko

+ 15,9 s (0)

3.

Denise Herrmannová

Nemecko

+ 19,5 s (3)

4.

Marte Olsbuová-Roeislandová

Nórsko

+ 35,8 s (3)

5.

Karoline Offigstadová-Knottenová

Nórsko

+ 43,5 s (3)

6.

Anais Chevalierová-Bouchetová

Francúzsko

+ 54,3 s (3)

12.

Paulína Fialková

Slovensko

+ 1:30,2 min (4)

53.

Mária Remeňová

Slovensko

+ 5:37,5 min (3)

Ivona Fialková

Slovensko

neštartovala

KONTIOLAHTI. Nórska biatlonistka Tiril Eckhoffová triumfovala v nedeľných stíhacích pretekoch na 10 km v rámci podujatia Svetového pohára vo fínskom Kontiolahti.

V sobotnom šprinte bola druhá, ale vďaka výbornému bežeckému výkonu a iba s dvomi chybami na strelnici o deň neskôr zvíťazila s náskokom 15,9 sekundy pred Dorotheou Wiererovou.

Na triumf v prestížnom seriáli čakala takmer rok, predtým naposledy zvíťazila 21. marca 2021 v šprinte vo švédskom Östersunde.

Celkovo slávila 27. individuálne víťazstvo v kariére a v historickom poradí žien sa posunula na šiestu priečku, keď sa vyrovnala Fínke Kaise Mäkäräinenovej.

Slovenská reprezentantka Paulína Fialková obsadila so štyrmi streleckými chybami 12. miesto (+1:30,2), Mária Remeňová musela absolvovať tri trestné okruhy a finišovala na 53. priečke (+5:37,5), oproti šprintu si polepšila o šesť pozícií.

Ivona Fialková neštartovala.

Fialková: Chytila som formu

„Hovorí sa, že keď raz chytíte formu, nedokážete sa jej zbaviť. Len aby to tak bolo,“ vravela s úsmevom Paulína Fialková pre RTVS. 

Druhá polovica sezóny zastihla slovenskú biatlonistku vo veľmi dobrej forme. Aj vo Svetovom pohári nadviazala na výkony, ktoré predviedla na olympijských hrách v Pekingu. 

Vo Svetovom pohári v nedeľu natiahla svoju sériu. Bodovala v štyroch pretekoch po sebe. V stíhacích pretekoch vybojovala výborné 12. miesto. 

Štartovala ako trinásta. „Pozíciu mám dobrú. Straty v top15 sú malé. Dávno to tak nebolo. Asi to je tým, že nie sme v takej veľkej nadmorskej výške. Nik tu v Kontiolahti nemá problémy s dýchaním,“ hovorila ešte pred štartom Fialková. 

Na preteky nastupovala s nádejou, že zaútočí na umiestnenie v top10 a vylepší si sezónne maximum – 10. miesto z olympijských hier, no už na prvej streľbe bolo zrejmé, že sa to tentoraz nepodarí. 

V behu je skoro najlepšia

Fialková minula dva terče a klesla na 18. priečku. Odstupy však boli stále veľmi malé. Na vedúcu Tiril Eckhoffovú strácala len 80 sekúnd, čo bol relatívne malý odstup.

Ak by v zostávajúcich položkách strieľala čisto, stále mohla pomýšľať na výbornú priečku. No rovnako dva terče minula aj na tretej položke v stoji. Vtedy klesla na 21. priečku.

Do cieľa však dokázala ešte zabrať, na poslednej streľbe trafila všetky terče a dobehla na 12. mieste s odstupom minúty a 30 sekúnd.  

Fialková ukázala, že po bežeckej stránke je aktuálne jednou z najlepších biatlonistiek. V nedeľu dosiahla štvrtý najlepší bežecký čas. 

Strelecky predviedla svoj priemerný výkon, čo ju stálo lepší výsledok. Ukazuje však, že v zostávajúcich pretekoch sezóny môže pravidelne bojovať o umiestnenie v top10.

Ivona Fialková ochorela

Vďaka tomu, že vo štvrtých pretekoch po sebe bodovala je v celkovom poradí Svetového pohára už na 36. priečke a do konca sezóny má veľkú šancu posunúť sa ešte vyššie. 

Pôvodne sa do stíhacích pretekov kvalifikovali všetky tri slovenské biatlonistky. Na preteky nastúpili len dve. 

Ivona Fialková sa rozhodla stíhačku vynechať. Podľa RTVS ju trápi prechladnutie a radšej sa chce doliečiť, aby mohla štartovať v zostávajúcich dvoch kolách Svetového pohára. 

Mária Remeňová si v nedeľu vybojovala 53. priečku, čo je jej najlepší výsledok vo Svetovom pohári. 

Slovenkám sa výsledkovo darí aj vzhľadom na to, že aktuálne vo Svetovom pohári chýbajú ruské a bieloruské biatlonistky. 

V Pohári národov sa Slovenky posunuli už na 16. priečku a je veľmi reálne, že si pre budúcu sezónu vyjazdia až štyri miestenky v pretekoch Svetového pohára. 

Priebežné poradie:

Celkové poradie SP (po 17 z 22 súťaží):

1. Röiselandová 728 b., 2. E. Öbergová 631, 3. Dzinara Alimbekavová (Biel.) 589, 4. Hanna Öbergová (Švéd.) 548, 5. Lisa Theresa Hauserová (Rak.) 520, 6. Wiereová 508, ..., 36. P. Fialková 156, 56. Ivona Fialková (SR) 55

Poradie v stíhacích pretekoch (6 zo 7):

1. Röiselandová 326 b., 2. E. Öbergová 266, 3. H. Öbergová 251, ..., 38. P. Fialková 50, 43. I. Fialková 35

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Paulína Fialková si napriek štyrom chybám polepšila. Prečo neštartovala sestra?