Slovenky dosiahli maximá roka, Paulína Fialková by bez trestného útočila na pódium

Paulína Fialková.
Paulína Fialková. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|18. mar 2022 o 14:20 (aktualizované 18. mar 2022 o 22:11)

Malý glóbus potvrdila Röiselandová.

Svetový pohár v biatlone - Holmenkollen (Nór.)

šprint - 7,5 km - ženy:

1.

Tirill Eckhoffová

Nórsko

21:28,3 min.

(1)

2.

Lisa Theresa Hauserová

Rakúsko

+ 7,0 s

(0)

3.

Marte Olsbu Röiselandová

Nórsko

+ 9,4 s

(1)

4.

Markéta Davidová

Česko

+ 19,7 s

(0)

5.

Anais Chevalierová-Bouchetová

Francúzsko

+ 40,3 s

(0)

6.

Jessica Jislová

Česko

+ 54,2 s

(0)

7.

Denise Herrmannová

Nemecko

+ 56,1 s

(1)

8.

Paulína Fialková

Slovensko

+ 1:02,4 min

(1)

25.

Ivona Fialková

Slovensko

+ 1:51 min.

(2)

69.

Zuzana Remeňová

Slovensko

+ 4:10 min.

(2)

HOLMENKOLLEN. Víťazkou šprintu v Osle sa stala Nórka Tiril Eckhoffová pred Lisou Theresou Hauserovou a Marte Olsbuovou Röiselandovou. Tá si 3. miestom zaistila malý glóbus v tejto disciplíne a priblížila sa aj zisku veľkého.

S jednou streleckou chybou obsadila vynikajúce ôsme miesto Slovenka Paulína Fialková. Jej sestra Ivona obsadila takisto solídnu 25. priečku, tretia Slovenka Zuzana Remeňová bola na 69. priečke.

Najlepší výsledok za dve sezóny

Viac ako dva roky uplynuli od momentu, kedy Paulína Fialková bola v pretekoch Svetového pohára v najlepšej desiatke. V januári 2020 si vybojovala výborné druhé miesto v Ruhpoldingu. Zatiaľ jej posledné pódiové umiestnenie. 

Teraz sa jej poradilo v rýchlostných pretekoch v Osle dobehnúť na 8. priečke. Je to jej najlepší výsledok v individuálnych pretekoch za dve sezóny. 

„Hovorí sa, že keď raz chytíte formu, nedokážete sa jej zbaviť. Len aby to tak bolo,“ vravela s úsmevom pre RTVS ešte počas pretekov v Otepää. 

Zdá sa, že po pekinskej olympiáde sa jej nadmieru darí. Od hier bodovala pri každom štarte a v Osle potvrdila, že stále patrí do širšej svetovej špičky. 

V šprinte predviedla bežecky solídny výkon, výborne sa jej darilo na strelnici, kde minula len jeden terč. To je pre Fialkovú nadpriemerný výkon. 

Na víťaznú Tiril Eckhoffovú stratila 62 sekúnd. S takouto výbornou pozíciou vybehne v sobotu aj do stíhacích pretekov a bude mať šancu, ešte si polepšiť.

Vyjadrenie Paulíny Fialkovej po 8. mieste zo šprintu

/zdroj: slovenskybiatlon.sk/

"Toľko rokov robím biatlon a stále robím rovnakú chybu na poslednej rane. Ale čo sa budem sťažovať, veď je z toho najlepší výsledok v sezóne, takže som veľmi spokojná.

Samozrejme, mrzí ma tá jedna nepresná strela. Snažila som sa aj na trati, hoci sa mi nešlo dobre. Trať bola veľmi mäkká, vodnatá a nemala som na lyžiach dobrý pocit. Výsledok behu asi nie je adekvátny mojej snahe na trati.

V sobotu je nový deň, do stíhačky mám dobrú pozíciu. Budem si to chcieť aj užiť, keďže Holmenkollen je krásne miesto a aj počasie je nádherné. Diváci nás povzbudzujú, atmosféra je úžasná a myslím si, že cez víkend bude ešte lepšia."

Maximá Ivony aj Z. Remeňovej

Najlepší výkon sezóny vybojovala v Osle aj mladšia zo sestier Fialkových – Ivona. S dvoma chybami na strelnici dobehla na 25. priečke. 

"Boli to náročné preteky v streľbe aj v bežeckej časti. Bolo to v teple a na strelnici sa točil vietor. Počas streľby sa mi zmenil vietor, takže preto tie chyby. Avšak nevzdala som sa, naopak, vedela som, že stojku musím dať.

To sa aj podarilo a namotivovalo ma to do posledného úseku. Moje konečné umiestnenie znamená celkom dobrú východiskovú pozíciu do sobotných pretekov. V nich urobím všetko, čo je v mojich silách," poznamenala Ivona Fialková.

A maximum si vylepšila aj tretia Slovenka na štarte Zuzana Remeňová. Individuálne preteky vo Svetovom pohári absolvovala len po druhý raz. Dobehla na 69. pozícii. 

Treba povedať, že k najlepším výsledkom všetkých slovenských biatlonistiek prispelo, že na poslednom kole Svetového pohára neštartujú Rusky, Bielorusky, Ukrajinky, Číňanky ani Poľky. 

Rusko a Bielorusko Medzinárodná biatlonová únia (IBU) vylúčila pre ruskú inváziu na Ukrajine. Ukrajinky zase chýbajú z pochopiteľných dôvodov, hoci v Otapää štartovali dve juniorky.

Poľsko a Čína sa rozhodli predčasne ukončiť sezónu. Celkovo štartovalo v Osle 81 biatlonistiek. V porovnaní so štartom sezóny v Östersunde je to o 31 menej. 

Ivona zabojuje o nedeľňajšie preteky

Obe Fialkové postúpili do sobotňajších stíhacích pretekov. A Paulína by nemala chýbať v nedeľu ani pri posledných pretekoch sezóny, kde sa dostanú na štart len najlepšie biatlonistky sezóny. 

Vďaka tomu má stále šancu polepšiť si aj v celkovom poradí Svetového pohára, kde jej aktuálne patrí 29. priečka.

Ivona má stále šancu o nedeľňajšie preteky s hromadným štartom zabojovať. Musí však dobrý výsledok zo šprintu potvrdiť v sobotu v stíhačke. 

Marte Olsbuová Röiselandová zvýšila náskok v celkovom hodnotení Svetového pohára na 106 bodov pred Elvirou Öbergovou. Teoreticky môže veľký krištáľový glóbus získať už v sobotu.

Poradia Svetového pohára

Celkové poradie:

1.

Marte Olsbu Röiselandová

Nórsko

855 bodov

2.

Elvira Öbergová

Švédsko

749 bodov

3.

Lisa-Theresa Haserová

Rakúsko

631 bodov

4.

Hanna Öbergová

Švédsko

620 bodov

5.

Dzinara Alimbekavová

Bielorusko

589 bodov

29.

Paulína Fialková

Slovensko

235 bodov

53.

Ivona Fialková

Slovensko

71 bodov

Konečné poradie v šprinte:

1.

Marte Olsbu Röiselandová

Nórsko

412 bodov

2.

Elvira Öbergová

Švédsko

340 bodov

3.

Hanna Öbergová

Švédsko

306 bodov

30.

Paulína Fialková

Slovensko

102 bodov

72.

Ivona Fialková

Slovensko

16 bodov

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Slovenky dosiahli maximá roka, Paulína Fialková by bez trestného útočila na pódium