Vnímam, že sa Paulína zmenila. Sama hovorí, že sa cíti ako Snehulienka, vraví Vozár

Paulína Bátovská Fialková počas superšprintu žien na MS v letnom biatlone 2024.
Paulína Bátovská Fialková počas superšprintu žien na MS v letnom biatlone 2024. (Autor: Soňa Niková/slovenskybiatlon.sk)
Miloslav Šebela|24. okt 2024 o 11:00

Do reprezentácie môže pribudnúť zahraničný biatlonista.

V posledných sezónach sa nestávalo, že by sa seniorský reprezentant nedostal na preteky Svetového pohára. V tejto sezóne však v oboch reprezentačných družstvách vzrástla konkurencia a o miestenky budú musieť biatlonisti medzi sebou súperiť. Medzi ženami dokonca bude o tri miesta bojovať šesť biatlonistiek.

Nič viac sme si nemohli priať, aby bola medzi pretekárkami zdravá konkurencia. V minulosti sme doplácali na to, ak niekto pre ochorenie alebo zranenie vypadol. Najmä v štafete sme mali potom veľký problém a dnes máme šesť biatlonistiek," vraví prezident Slovenského zväzu biatlonu PETER VOZÁR.

V minulých sezónach mohli na Svetových pohároch štartovať štyri ženy, v tejto zime však budeme mať o jednu miestenku menej. Je to komplikácia?  

Boli by sme radšej, ak by sme mali štyri alebo aj päť. Je to komplikácia, ktorú priniesol život, ale je riešiteľná. Z hľadiska logistiky a plánovania sezóny to bude náročnejšie, ale inak to nie je tragédia. 

Do olympijskej kvalifikácie tak vstupujeme s menším počtom miesteniek. Budú výsledky v tejto sezóne z tohto hľadiska dôležitejšie? 

Našim cieľom je byť silným pilierom výpravy na olympijských hrach. Z hľadiska športovcov chceme mať minimálne šesť reprezentantov – štyri ženy a dvoch mužov. Samozrejme spravíme všetko pre to, aby sme vybojovali aj ďalšie dve miesta pre mužov a mohli sme postaviť mužskú štafetu, ale neradi by sme teraz dávali také vysoké ciele a následne by sa ich nepodarilo splniť. Chceme to však podporiť aj tým, že budeme už v tejto sezóne nasadzovať mužskú štafetu na Svetových pohároch. 

V uplynulej sezóne bola najväčším prekvapením medzi biatlonistami Ema Kapustová. Myslíte, že je pripravená na pozíciu líderky a môže ňou vôbec byť?

O tom kto bude líder rozhodne jedine kvalita a forma jednotlivých pretekárov a nebolo vhodné, ak by sme dopredu hovorili, kto bude jednotka tímu. O tom rozhodnú jedine preteky a kto bude najlepší z našich. Do tímu sa vracia Paulína Bátovská Fialková, máme aj Nasťu Kuzminovú, sestry Remeňové a Júliu Machyniakovú. Nechcem, aby sa teraz hovorilo o tom, kto bude jednotka. 

Aká je situácia s Anastasiou Kuzminovou. K aktívnej kariére sa vrátila piatich rokoch. Teraz sa pripravuje na novú sezónu. Má stále ambíciu súťažiť vo Svetovom pohári?

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Vnímam, že sa Paulína zmenila. Sama hovorí, že sa cíti ako Snehulienka, vraví Vozár