Bežkyňa Procházková prelom rokov prespala, ale oplatilo sa

Alena Procházková.
Alena Procházková. (Autor: SITA/AP)
TASR|1. jan 2011 o 15:30

Ani nemecké zimné stredisko Oberhof sa v noci na nedeľu nevymykalo z celosvetového rámca.

OBERHOF. Ani nemecké zimné stredisko Oberhof sa v noci na nedeľu nevymykalo z celosvetového rámca a tak ako na celej planéte aj v Durínskom lese sa za hlučného sprievodu svetlíc a petárd vítal príchod Nového roka. Každoročný cirkus však Alene Procházkovej neprekážal, aby v čase podávania rúk medzi rokmi 2010 a 2011 sladko spinkala.

Únava po silvestrovskom prológu Tour de Ski zavelila na skorú večierku a keďže slovenskej bežkyni na lyžiach sa ani príliš nechcelo reptať, o desiatej už bola v posteli. "Vôbec som sa po prológu necítila dobre a ani môj výkon mi príliš nepridal na nálade. O desiatej som preto už zaľahla a aj keď som samozrejme vnímala ten rachot ohňostrojov a petárd, celkom dobre som sa vyspala a odpočinula si," prezradila slovenská jednotka bielej stopy, ktorá do prestížneho etapového seriálu vstúpila 32. priečkou na 2,5 km voľnou technikou.

Nový rok v posteli

Príchod Nového roka teda prespala, ale vstup do neho mala výborný. Opätovne atakovala rekordné pozície v dlhých behoch (11. miesto) a hoci nakoniec skončila znova iba pred prahom elitnej desiatky na 13. priečke, z výsledku bola aj sama príjemne prekvapená.

"Myslím, že som vykročila naozaj tou správnou nohou. Preteky boli pritom náročné, lebo som štartovala až zo zadných pozícii a s mankom 37 sekúnd," poznamenala členka NŠC Bratislava, ktorej celkom zahralo do kariet, že od štartu videla pred sebou chrbát jednej z najskúsenejších pretekárok Svetového pohára a veľmi dobrej klasičky Ukrajinky Valentiny Ševčenkovej.

"Štartovala predo mnou z môjho koridoru a stále som sa snažila držať s ňou kontakt, keďže viem, že klasiku ovláda naozaj dobre. A oplatilo sa, lebo ma naozaj dobre potiahla." V závese za "matadorkou" obiehala Procházková jednu pretekárku za druhou a nakoniec v konečnom zúčtovaní dosiahla 14. najlepší čas a za chrbát dostala bez jednej rovných dvadsať súperiek.

Spokojná s pretekmi

"Dnešné preteky nám vyšli tak, ako sme chceli a možno aj trošku lepšie. Ala sa do nového roku rozbehla veľmi dobre a bolo by super, aby jej to takto vydržalo. Jej výkon bol naozaj hodnotný a na jeho cene pridáva aj fakt, že sa musela pretláčať cez toľko pretekárok, čo tiež stojí nemálo síl," spokojne bilancoval počas balenia pred zrýchleným presunom do Oberstdorfu na nedeľnú 3. etapu tréner Ján Valuška, ktorý si až v druhom dejisku Tour mohol dodatočne so svojou zverenkou zaštrngať symbolickým novoročným prípitkom.

"Veru, zatiaľ sme to nestihli, ráno sme si len podali ruky a zaželali všetko najlepšie," dodala Procházková, ktorá však na žiadne výraznejšie oslavy myslieť nemohla, keďže bola len pár hodín pred svojou hlavnou a najobľúbenejšou disciplínou - klasickým šprintom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Bežkyňa Procházková prelom rokov prespala, ale oplatilo sa