Covid stopol celý nórsky tím pred cestou do Pekingu

Johannes Hösflot Kläbo je trojnásobný olympijský víťaz.
Johannes Hösflot Kläbo je trojnásobný olympijský víťaz. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|25. jan 2022 o 17:55 (aktualizované 26. jan 2022 o 11:42)

Pozitívnych prípadov medzi olympionikmi pribúda.

BRATISLAVA. Všetci olympionici prežívajú v posledných dňoch strach a úzkosť. O ich športovej kariére nerozhoduje len tréningová drina a výkonnosť, ale aj to, ako sa dokážu izolovať od okolia a dodržiavať opatrenia proti možnej infekcii. 

Aj letné hry v Tokiu sa konali počas pandémie. Aj počas nich boli športovci vystavení novým výzvam. Museli sa testovať, správať sa obozretne, ale počet pozitívnych prípadov nebol zvlášť vysoký.

Za celé hry malo pozitívny test 29 športovcov. Teraz je situácia odlišná. 

Celý svet prechádza novou vlnou pandémie koronavírusu. Mutácia omikron je násobne infekčnejšia ako predchádzajúce mutácie.

Denne pribúda okolo troch miliónov nových prípadov. A logicky sú medzi nimi aj športovci. Bohužiaľ aj takí, ktorí by v Pekingu bojovali o medailu.

Nóri môžu prísť aj o favoritov

Hry naisto vynechá ruský krasokorčuliar Michail Koľada. V deň odletu na predolympijské sústredenie mal pozitívny test. Nebol favoritom na zlato, ale na medailu mohol útočiť. 

A pozitívny test mal ajs trieborný medailista z Pjongčangu skeletonista Nikita Tregubov. V jeho prípade ešte tréneri veria, že by sa mohol zostaviť a štartovať v Pekingu.

Oveľa vážnejšia situáciu rieši veľmoc zimných športov – Nórsko. 

Šéftrener bežeckého tímu Arild Monsen mal rovnako pozitívny test na ochorenie Covid-19. V úzkom kontakte s ním bol celý mužský tím. 

Pre Nórov je to doslova pohroma. V bežeckom lyžovaní dominujú. Z posledných hier získali muži v behu na lyžiach sedem medailí z toho štyri zlaté. 

„Je jasné, že to je pre nás hrozná situácia,“ vravel pre televíziu NKR jeden z reprezentantov Hans Christer Holund.

Osem reprezentantov muselo ísť do karantény a čaká na výsledky testov. Medzi nimi je aj líder tejto sezóny a trojnásobný olympijský víťaz Johannes Hösflot Kläbo. 

Do Číny mali letieť už v piatok 28. januára. Zatiaľ ich let odložili o štyri dni, lenže to nie je riešenie a Nóri vedia, že musia hľadať plán B a možno aj C. 

Johannes Hoesflot Kläbo.
Johannes Hoesflot Kläbo. (Autor: TASR/AP)

„Je to veľmi zlé načasovanie. Zatiaľ nechcem ešte nič tvrdiť, pokiaľ nemáme výsledky PCR testov,“ vravel manažér nórskej reprezentácie Espen Bjervig. Aké ďalšie možnosti Nóri majú, nevedel prezradiť.

Je možné, že ochoreli aj niektorí reprezentanti. NKR uvádza, že 4. februára letí do Číny nórsky curlingový tím. Aj to by bola jedna z možností, lenže mužské súťaže v behu na lyžiach sa začínajú 6. februára.

Ak by do Pekingu nemohla odletieť pôvodná nominácia, zrejme by na hry poslali rezervný tím.

Kritický moment pred olympiádou

V rovnakom hoteli ako nórski reprezentanti sa dokonca pripravujú aj Fíni. Tí zatiaľ pozitívny prípad nehlásili. To sa však môže zmeniť. Nórsky ženský tím sa pripravoval na olympiádu v Taliansku a zatiaľ tiež pozitívny prípad nehlásil. 

„Na všetko si dávam až neuveriteľný pozor. Stránim sa ľudí, nosím rúško, rukavice, stále sa dezinfikujem a som naozaj sebecká,“ hovorí pre NKR Therese Johaugová. 

„Je zrejmé, že toto je pre nás úplne kritický moment,“ doplnila ju reprezentačná kolegyňa Anne Kjersti Kalvová.

Heidi Wengová zase opísala, že keď leteli na sústredenie do Talianska, mala v lietadle na sebe plastový štít a dve rúška. „Letiská a lietadlá sú miesta, kde je najvyššie riziko dostať sa do kontaktu s pozitívnym človekom,“ vraví Bjervig. 

Situácia sa mení aj v hokejových tímoch olympijského turnaja.

Nomináciu bude musieť zrejme meniť aj tréner slovenského tímu Craig Ramsay a k dispozícii by mal mať priamo v Pekingu aj šesť náhradných hráčov, ktorých by mohol využiť v prípade, že niekto z hráčov sa nakazí covidom.

Kritickú situáciu riešia Nemci. Šesť hráčov z pekinskej nominácie muselo ísť do karantény. Nemci dokonca volajú po prerušení tamojšej súťaže.

Vstupenkou sú tri negatívne testy

Mnoho športovcov tak prežíva extrémny stres už pred štartom hier. Pre mnohých bude veľkým krokom k úspechu už len to, ak sa im podarí dostať do olympijskej bubliny. V minulosti podobné starosti nemuseli riešiť.

Vzhľadom na šírenie vírusu a počet pozitívnych prípadov sa však dá čakať, že športovcov, ktorí o štart v Pekingu prídu bude v ďalších dňoch pribúdať. 

V slovenskej nominácii zatiaľ s výnimkou hokejistov nikto v poslednom období nemal pozitívny test. Zatiaľ nie je jasné, či odletí mužstvo v pôvodnom zložení.

Olympionici sa musia mať negatívne PCR testy 96 a 72 hodín pred odletom do Číny. Ďalší test ich čaká v Pekingu po prílete. V prípade negatívneho výsledku, môžu vstúpiť do olympijskej bubliny. 

Aj v nej však budú platiť prísne pravidlá. Každý deň sa bude potrebné testovať a športovci sa nebudú môcť pohybovať v bubline úplne voľne. 

Hry v Pekingu štartujú 4. februára. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Beh na lyžiach»Covid stopol celý nórsky tím pred cestou do Pekingu