Bettman stojí za rozhodnutím nepotrestať Cháru

SITA|11. mar 2011 o 10:46

Komisár NHL Gary Bettman stojí za rozhodnutím viceprezidenta ligy pre hokejové operácie Mika Murphyho nepotrestať kapitána Bostonu Zdena Cháru dodatočným trestom za zákrok na hráča Montrealu Maxa Paciorettyho.

WASHINGTON. Komisár zámorskej NHL Gary Bettman stojí za rozhodnutím viceprezidenta ligy pre hokejové operácie Mika Murphyho nepotrestať kapitána Bostonu Zdena Cháru dodatočným trestom za zákrok na hráča Montrealu Maxa Paciorettyho, po ktorom skončil Američan v nemocnici s otrasom mozgu a zlomeným krčným stavcom.

"Pracovníci z oddelenia pre hokejové operácie vyjadrili mimoriadnu spokojnosť so svojím rozhodnutím," uviedol ligový šéf. "Bolo to hrôzostrašné zranenie a je nám ľúto, že sa udialo. No nemyslím si, že nejaký dodatočný disciplinárny trest by zmenil, čo sa stalo," dodal Bettman.

Podľa neho sa v takej rýchlej hre, akou je hokej, budú zranenia podobného typu vyskytovať stále. "Je zaujímavé, že otrasy mozgu síce pribúdajú, ale nie sú dielom priamych úderov na hlavu, ale náhodných udalostí, kolízií a pádov hráčov na ľad či mantinel. A preto skôr ako niekto by chcel meniť zákony, mal by sa zamyslieť nad pôvodom zranenia," poznamenal.

Šéfa najprestížnejšej hokejovej súťaže na svete nevyviedla z miery ani hrozba jedného zo sponzorov súťaže, leteckej spoločnosti Air Canada, že odstúpi od zmluvy so súťažou, ktorá podľa ich mienky nerobí dosť proti násiliu v tomto odvetví. Služby spomenutého dopravcu využívajú všetky kanadské a päť amerických tímov NHL.

Air Canada sa vďaka hokejovej lige teší vzácnej výnimke, keď môže ako neamerická spoločnosť vykonávať charterove lety medzi mestami v USA. O túto výsadu sa ju pokúšala v roku 2009 pripraviť Obamova administratíva, ale po právnych krokoch, následnom vyjednávaní a dohode oboch strán k tomu napokon nedošlo.

"Air Canada je veľkou značkou rovnako ako NHL. Ak sa rozhodnú, že chcú svoje peniaze určené na sponzorovanie využiť inak, je to ich právo. Rovnako ako je výlučným právom našich klubov, či budú lietať s Air Canada alebo využijú ponuku inej spoločnosti, ak nebudú presvedčené, že od Air Canada dostávajú služby na patričnej úrovni," poznamenal G. Bettman.

Chárov zákrok na Paciorettyho sa stal v Kanade jednou z hlavných tém posledných dní a podľa informácií zámorských médií by ju mohol dokonca otvoriť aj House of Commons, teda dolná komora kanadského parlamentu. Po incidente reagoval aj premiér Stephen Harper, ktorý vyjadril znepokojenie nad zvyšujúcim sa počtom vážnych zranení v hokeji a naznačil, že vedenie NHL by sa malo vážne zaoberať touto otázkou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Bettman stojí za rozhodnutím nepotrestať Cháru