On sa zbláznil. Mal som sa vyzliecť, keď snežilo, spomína legenda

Miloslav Šebela|23. apr 2020 o 16:04

Fujavica zmenila preteky na boj o prežitie.

Bernard Hinault.
Bernard Hinault. (Autor: SITA/AP)

BRATISLAVA. Jarné klasiky sú špeciálnou kapitolou cyklistickej sezóny. Z iných súťaží sa vymykajú taktikou, priebehom, často sa konajú v náročných podmienkach a medzi fanúšikmi sú veľmi obľúbené.

Viaceré klasiky majú výnimočné postavenie práve tým, že ostali takmer nezmenené od svojho založenia a ich príbeh siaha do čias, keď sa súťažná cyklistika ešte len formovala.

Istým spôsobom sú niečo ako historické pamiatky. Pozostatky pôvodnej cyklistiky, ktorá je moderným súťažiam vzdialená.

Tento rok sa však z nich stihlo uskutočniť len zopár. Koronakríza ďalšie stopla.

Októbrové súťaže môže poznačiť mráz

Klasiky chýbajú všetkým. Aj Petrovi Saganovi. "Je to tak. Od októbra som sa na ne pripravoval. Verím však, že ešte nie sú celkom stratené a uskutočnia sa v ďalšej časti sezóny," vyjadril sa slovenský cyklista na instagrame.

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) potvrdila, že okrem troch Grand Tour jej záleží na tom, aby sa v tomto roku uskutočnilo aj všetkých päť najslávnejších klasík.

Teda - ak to situácia vo svete dovolí.

Tieto súťaže budú mať v kalendári prioritu. Alternatívne termíny klasík stále nie sú známe, no hovorí sa o auguste a októbri. Podľa neoficiálnych informácií sa v súvislosti s Liége - Bastogne - Liége hovorí o termíne 4. október.

Práve októbrový termín však nemusí byť pre súťaže najlepším riešením. Teploty už budú klesať a prípadný dážď či sneženie by mohli byť pre cyklistov veľkou prekážkou.

V novembri by bolo riziko extrémneho počasia ešte vyššie. To platí nielen pre klasiky, ale aj pre etapy na Giro d'Italia alebo Vuelte, ak sa ich termín posunie tak blízko ku koncu roka.

Sneh - Bastogne - Sneh

Pokojne by sa mohla zopakovať situácia z apríla 1980, keď najstaršiu z klasík Liége – Bastogne - Liége postihlo mrazivé počasie a snehová metelica.

Napriek tomu sa preteky konali a ľudia ich premenovali na Sneh – Bastogne - Sneh.

Podmienky boli už ráno pred pretekmi také kruté, že mnohí cyklisti ani neodštartovali. Zapísali sa síce do listiny štartujúcich, ale potom sa z obavy o zdravie radšej vytratili do hotelov.

"Boli to skutočne výnimočné podmienky. Ráno bolo v Liége nula stupňov Celzia a keď sme odštartovali, začal padať sneh," spomínal slávny francúzsky cyklista Bernard Hinault pre Velonews.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»On sa zbláznil. Mal som sa vyzliecť, keď snežilo, spomína legenda