Favoritka spadla tesne pred cieľom, jej zaváhanie využila krajanka

Emma Ribomová (číslo 3) triumfovala po tom, ako spadla Maja Dahlqvistová.
Emma Ribomová (číslo 3) triumfovala po tom, ako spadla Maja Dahlqvistová. (Autor: TASR/AP)
TASR|25. nov 2022 o 15:15

Súťaž mužov ovládli Nóri.

Svetový pohár v behu na lyžiach

Šprint mužov klasickou technikou na 1,4 km:

1.

Johannes Hösflot Kläbo

Nórsko

2:26,00 min

2.

Even Northug

Nórsko

+ 1,66 s

3.

Paal Golberg

Nórsko

+ 1,94 s

4.

Erik Valnes

Nórsko

+ 2,27 s

5.

Calle Halfvarsson

Švédsko

+ 3,73 s

6.

Jules Chappaz

Francúzsko

+ 9,36 s

Šprint žien klasickou technikou na 1,4 km:

1.

Emma Ribomová

Švédsko

2:49,22 min

2.

Johanna Hagströmová

Švédsko

+ 0,91 s

3.

Tiril Udnes Wengová

Nórsko

+ 0,93 s

4.

Jasmi Joensuuová

Fínsko

+ 2,41 s

5.

Kristine Stavaas Skistadová

Nórsko

+ 13,89 s

6.

Maja Dahlqvistová

Švédsko

+ 51,52 s

RUKA. Nór Johannes Hösflot Kläbo a Švédka Emma Ribomová triumfovali v úvodných pretekoch nového ročníka Svetového pohára v behu na lyžiach.

Vo fínskom stredisku Ruka vyhrali šprint klasicky na trati dlhej 1,4 km. Slovensko nemalo v súťaži svoje zastúpenie. Nóri totálne ovládli súťaž mužov, medzi ženami boli Švédky na prvých dvoch miestach.

Obhajca veľkého glóbusu Kläbo bol suverénne najrýchlejší už v dopoludňajšej kvalifikácii, v ktorej sa za ním zoradili traja jeho krajania. Vo vyraďovačke potom potvrdil úlohu topfavorita a vo finále deklasoval konkurenciu.

Hoci v závere spomalil s rukami nad hlavou, pred kolegom z reprezentácie Evenom Northugom mal aj tak náskok 1,66 sekundy. Dominanciu nórskeho tímu potvrdili Paal Golberg na treťom a Erik Valnes na štvrtom mieste.

"Som veľmi spokojný s tým, ako som vstúpil do sezóny. Podmienky boli výborne, bavilo ma to a dosiahli sme výborný výsledok ako tím," povedal Kläbo.

VIDEO: Suverénne víťazstvo Johannesa Hösflota Kläba

Dvadsaťštyriročná Ribomová zaznamenala svoj premiérový triumf v seriáli. Vo finále nešťastne spadla pred nájazdom do cieľovej rovinky z prvého miesta jej krajanka a obhajkyňa malého glóbusu za šprint Maja Dahlqvistová.

V cieli mala náskok 91 stotín pred ďalšou Švédskou Johannou Hagströmovou, tretiu pozíciu obsadila Nórka Tiril Udnes Wengová.

"Som šťastná, splnil sa mi sen. Tento deň je pre mňa špeciálny o to viac, že v hľadisku boli aj moji rodičia," tešila sa Ribomová.

Pre vojenskú inváziu na Ukrajinu nemôžu vo Svetovom pohári štartovať reprezentanti Ruska na čele s Alexandrom Boľšunovom a obhajkyňou veľkého glóbusu Nataliou Nepriajevovou.

V sobotu sú v Ruke na programe preteky mužov i žien na 10 km klasicky, v nedeľu vyvrcholí trojdňové podujatie stíhačkou na 20 km.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Beh na lyžiach»Favoritka spadla tesne pred cieľom, jej zaváhanie využila krajanka