Raz to muselo prísť. Johaugová po sezóne ukončí úspešnú kariéru

Therese Johaugová.
Therese Johaugová. (Autor: TASR/AP)
TASR|4. mar 2022 o 16:45

V zbierke má aj tri zlaté olympijské medaily.

OSLO. Nórska bežkyňa na lyžiach Therese Johaugová ukončí po sezóne vo veku 33 rokov aktívnu kariéru. Trojnásobná zlatá medailistka zo zimných olympijských hier v Pekingu to oznámila na sociálnej sieti.

Johaugová na instagrame priznala, že cíti, že nadišiel správny čas ukončiť športovú kariéru. S nórskymi fanúšikmi sa rozlúči v sobotných pretekoch na 30 km v rámci podujatia Svetového pohára v Holmenkollene.

Práve v tomto ikonickom zimnom stredisku vybojovala pred jedenástimi rokmi prvú individuálnu zlatú medailu z veľkého podujatia, keď na majstrovstvách sveta triumfovala na tridsiatke voľne. "Z mnohých dôvodov cítim, že keď sa postavím na štart, kruh sa uzavrie," uviedla Johaugová podľa DPA.

Tridsaťtriročná lyžiarska hviezda sa so súťažnou scénou definitívne rozlúči počas finálového podujatia SP vo švédskom Falune (11.-13. marca).

"Ešte je predo mnou pár pretekov, ale už prišiel čas zamerať sa na život mimo profesionálneho športu. Nechcem, aby sa moja cesta skončila, ale raz to muselo prísť," vyhlásila Johaugová na sociálnej sieti.

Tiež uviedla, že vojna na Ukrajine urobila mnoho vecí bezvýznamnými. "Moje srdce je s ukrajinským ľudom, ktorý bojuje za svoju slobodu," dodala.

Johaugová naznačila koniec už počas ZOH 2022, kde sa dočkala vytúženej zlatej olympijskej medaily v individuálnych pretekoch. V Pekingu triumfovala v skiatlone, pretekoch na 10 km klasicky i tridsiatke voľnou technikou.

Zo ZOH má okrem toho zlato zo štafety z Vancouveru 2010, v Soči 2014 pridala bronz na tridsiatke a striebro v pretekoch na 10 km.

O štart na ZOH 2018 v juhokórejskom Pjongčangu ju pripravil trest za doping, pre ktorý sa nemohla zúčastniť ani na svetového šampionátu 2017.

V bohatej zbierke má aj 14 titulov majsterky sveta a dokopy 19 cenných kovov z MS (14-2-3), trikrát ovládla celkového hodnotenie Svetového pohára.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Beh na lyžiach»Raz to muselo prísť. Johaugová po sezóne ukončí úspešnú kariéru