Nórky sú v povinnej izolácii. Média špekulujú, či stihnú ZOH 2022

Heidi Wengová.
Heidi Wengová. (Autor: TASR/AP)
SITA|27. jan 2022 o 13:20

Budú súčasťou aspoň nórskej štafety?

OSLO. Nórske bežecké lyžovanie bude mať na ZOH v Pekingu tradične vysoké ambície, no prípadná neúčasť špičkových reprezentantiek Heidi Wengovej a Anne Kjersti Kalvovej môže spôsobiť výrazné škrty v medailových kalkuláciách.

Obe sa momentálne nachádzajú v povinnej izolácii po pozitívnych testoch na koronavírus, ktorý vo veľkom trápi aj ich mužských kolegov.

Nórske médiá v tejto súvislosti pripravili špekulatívny sled udalostí, ktoré by mali nasledovať, ak by sa obe medailové ašpirantky mali v prípade vyhovujúceho zdravotného stavu a dodržania všetkých opatrení objaviť v Pekingu a ktoré disciplíny z olympijského programu by stihli absolvovať.

Stihnúť by mohli aspoň štafetu

"Ak obe dodržia desaťdňovú karanténu, dostaneme sa na dátum 3. februára. Počas ďalších štyroch dní musia potom absolvovať päť testovaní s negatívnym výsledkom. To už bude 7. februára, čiže dva dni po úvodných olympijských pretekoch v skiatlone na 7,5 + 7,5 km, ktoré s určitosťou nestihnú.

Potom príde na rad možná letecká záchrana. Niektoré spoločnosti ponúkajú tzv. dočasné lety výlučne pre osoby akreditované na hrách v Pekingu. Táto možnosť sa dá využiť v termíne 7.- 18. februára a to je šanca aj pre obe naše pretekárky.

Keďže sa budú presúvať 11 hodín z Európy do Pekingu, šprint voľnou technikou 8. februára určite nestihnú, ale v pretekoch na 10 km klasicky o dva dni neskôr by už mohli byť súčasťou štvorčlennej zostavy nórskych žien na štarte," uviedol web nórskeho periodika Verdens Gang.

Zakopli tesne pred cieľom

Štvrtá žena aktuálneho poradia Svetového pohára Wengová aj dvadsiata prvá Kalvová sa nakazili počas vysokohorského sústredenia v Seiser Alm v talianskych Dolomitoch, kde sa nachádza kompletný nórsky tím bežcov na lyžiach.

Keďže koronavírus sa objavil aj u mužskej zložky reprezentácie severského bežeckého giganta, vedenie výpravy odložilo odlet do Pekingu zo štvrtka 27. na pondelok 31. januára. Dovtedy budú Nóri vo veľkom testovať a dúfať, že k aktuálne nakazeným olympioničkám sa nepridajú ďalšie.

"Mám za sebou náročných 24 hodín. Ešte stále som si poriadne neuvedomila, čo sa stalo a čo mi hrozí. Zakopnúť tesne pred cieľom je niečo neskutočné.

Potrebujem ešte pár hodín, aby som to strávila," uviedla 29-ročná Anne Kjersti Kalvová na svojom profile na sociálnej sieti instagram.

Ako sa ich telo vyrovná s covidom?

Ak by aj obom skvelým Nórkam vyšla ich olympijská naháňačka, vôbec nie je isté, v akej forme a zdravotnom stave sa vrátia do pretekov, ktoré by pre ne mali byť vrcholom štvorročného snaženia.

Koronavírus totiž môže na ich organizmoch zanechať negatívne stopy. Bývalý nórsky reprezentant Chris Jespersen je stále aktívny v diaľkových behoch a v tejto súvislosti opísal, ako u neho prebieha návrat do súťažného diania.

"Pauzoval som takmer dva a pol týždňa a sedem dní som mal úplné voľno. Potom som začal cvičiť, ale nestíhal som s dychom. Mal som tesné pľúca a plný nos.

Napriek tomu som začal trénovať a postupne som sa zlepšil. Bolo to na ôsmy deň, čo bol mierny hazard, ale napokon choroba úplne odišla," skonštatoval 38-ročný Jaspersen, ktorý zažil olympijskú atmosféru v Soči 2014.

Bol tam šiesty na 15 kilometrov klasickou technikou a bol aj súčasťou štafety Nórska, ktorá skončila bez medaily na štvrtom mieste.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Beh na lyžiach»Nórky sú v povinnej izolácii. Média špekulujú, či stihnú ZOH 2022