Možno nás budú prosiť, aby sme sa vrátili, vraví šéfka ruských lyžiarov

Alexander Boľšunov na olympijských hrách v Pekingu 2022.
Alexander Boľšunov na olympijských hrách v Pekingu 2022. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|23. apr 2023 o 06:00

Jelena Välbeová je proti návratu Rusov bez štátnych symbolov.

BRATISLAVA. Ruskí športovci a funkcionári čakajú, či a za akých podmienok sa v ďalších mesiacoch budú môcť vrátiť na medzinárodné súťaže. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) navrhol, aby športové federácie zvážili ich návrat bez štátnych symbolov. 

Samotné športové federácie však majú autonómiu, nemusia s týmto návrhom súhlasiť.

Niektoré už rozhodli. Atletika, biatlon sú proti návratu, naopak, v šerme, v plávaní, v triatlone budú jednotlivé zväzy pripravovať proces, ako týchto športovcov znovu na súťaže zaradiť a za akých podmienok. 

Už krok Medzinárodného olympijského výboru vyvolal rozporuplné reakcie, vzhľadom na to, že vojna na Ukrajine naďalej trvá a ruský agresor neurobil žiadne ústupky.

MOV sa odvoláva na stanovisko OSN, podľa ktorého nemôže „diskriminovať športovcov na základe štátnej príslušnosti."

Välbeová: Mali sme ružové okuliare

Vylúčenie zo športu po vypuknutí vojny niesli mnohí Rusi zle. Vnímali to ako nespravodlivosť a dnes rovnako vnímajú aj to, že by sa mali vrátiť na súťaže bez štátnych symbolov. 

„Svoj názor som povedala a nemením ho. Neutrálny status môže mať rôzne podoby. Ak máte vlajku medzinárodnej organizácie, je to niečo iné, ako keď nemáte nič a zbavia vás všetkých symbolov, to je neprijateľné,“ vraví šéfka ruského bežeckého lyžovania Jelena Välbeová v rozhovore pre ruský denník Sport-Express. 

Välbeová patrí medzi podporovateľov prezidenta Vladimira Putina. Otvorene síce neobhajuje vojenský konflikt, ale podporuje rétoriku ruského prezidenta a odmieta sankcie, ktoré Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) uvalila na Rusko a Bielorusko. 

„Celé roky som vždy volila Vladimira Vladimiroviča Putina, počas jeho prvej volebnej kampane som bola i jeho poradkyňa. Aj preto nebudem nikdy spochybňovať jeho rozhodnutia, pretože mu celkom dôverujem. Má vo všetkom absolútnu pravdu," vyznala sa v nedávnom rozhovore pre RIA Novosti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Beh na lyžiach»Možno nás budú prosiť, aby sme sa vrátili, vraví šéfka ruských lyžiarov