Beckhamovi ublížila mylná povesť strelca, myslí si Pelé

SITA|8. nov 2007 o 11:57

SHEFFIELD 8. novembra (SITA, AP) - Brazílsky predchodca Davida Beckhama vo futbalovej osvete na severoamerickom kontinente Pelé si myslí, že fanúšikovia v USA mali mylnú predstavu o tom, čo môžu od účinkovania ...

SHEFFIELD 8. novembra (SITA, AP) - Brazílsky predchodca Davida Beckhama vo futbalovej osvete na severoamerickom kontinente Pelé si myslí, že fanúšikovia v USA mali mylnú predstavu o tom, čo môžu od účinkovania anglického stredopoliara v tíme Los Angeles Galaxy očakávať. Beckham prišiel v júli z Realu Madrid do Kalifornie za sprievodu fanfár a ešte s predstihom dokázalo jeho meno vypredať viaceré zápasy MLS. Jeho výkony však nie len vinou zranení zostali za predstavami priaznivcov športu, ktorý v USA nemá hlbokú tradíciu. Pelé je presvedčený, že Beckhamovi pompézny vstup do USA viac uškodil, pretože neúnosne a v nesprávnom smere zdvihol očakávania. "Predstavovali ho ako stroj na góly, tým ale Beckham nikdy nebol. Bol to veľký omyl," povedal Pelé počas svojej návštevy Sheffieldu, ktorého miestny futbalový klub FC, najstarší na svete, oslavuje 150. jubileum.

David Beckham si v Európe získal reputáciu najmä skvelými prihrávkami a exekúciami priamych kopov. V drese Galaxy sa ako strelec dostal ku slovu v piatich zápasoch iba raz a bolo to zo štandardnej situácie. "Beckham chce byť hviezdou tímu a v tom je skrytý ten háčik. Nie je ľahké presadiť sa v americkom štýle futbalu, aj keď mentalita je anglická a mala by mu byť blízka," konštatoval Pelé, ktorý sa snažil vzbudiť v Američanoch vášeň pre futbal v 70. rokoch a za tím New York Cosmos nastúpil prvý raz v roku 1975. "Aj pre mňa bol prvý rok v USA veľmi ťažký, mali sme mladý tím. Ale neskôr prišli Franz Beckenbauer, Giorgio Chinaglia či Carlos Alberto a to už bola iná káva," dodal Brazílčan, s ktorým sa o dva roky neskôr prišlo na duel so Santosom rozlúčiť 75 tisíc amerických fanúšikov.

Aj samotný Beckham po stredajšom exhibičnom stretnutí vo Vancouveri, kde sa mu opäť podarilo zaplniť tribúny, priznal, že nepatrí medzi vychýrených zakončovateľov. "Celý futbalový svet dobre vie, že nie som strelec. Myslím si, že aj v Galaxy si to dobre uvedomujú," reagoval na Pelého slová 32-ročný Brit.

Beckham síce zaplnil BC Place Stadium do posledného miesta a cez prestávku rozdal množstvo autogramov najmä ženskej časti publika, ale zápasu s účastníkom nižšej súťaže Vancouver Whitecaps chýbalo gólové korenie a hviezda hosťujúceho tímu počas 72 minút na ihrisku ani raz nevystrelila na bránku. V nedeľu sa Galaxy predstavia v rámci svojho turné na pôde mužstva Minnesota Thunder z United Soccer Leagues.


Nachádzate sa tu:
Domov