Piešťany sa dočkali. Získali prvý basketbalový titul

Radosť Piešťanských Čajok.
Radosť Piešťanských Čajok. (Autor: TASR)
TASR|27. apr 2022 o 19:44 (aktualizované 27. apr 2022 o 20:53)

Zdolali vo finále Ružomberok.

Niké extraliga žien - 4. zápas finále

Piešťanské Čajky - MBK Ružomberok 63:44 (31:29)

Piešťany: Jamesová 25, Andělová 19, Tadičová 7, Hašková 4, Boothová 0 (Martišková 8, Moravčíková a Pirttinenová 0)

Ružomberok: Burová 6, Graysová 5, Havranová a Turudičová po 3, Buknová 0 (Motleyová 18, Pavičová 4, Praženicová 3, Stašová 2)

TH: 15/10 - 8/4, fauly: 14 - 19, trojky: 9 - 8

rozhodovali: Zubák, Fuska, Bartoš, štvrtiny: 20:18, 11:11, 14:10, 18:5, 1000 divákov (vypredané).

/konečný stav série - 3:1/

PIEŠŤANY. Basketbalistky Piešťanských Čajok sa historicky prvýkrát stali víťazkami Niké extraligy žien.

Vo štvrtom finálovom zápase sezóny 2021/2022 zvíťazili na domácej palubovke nad MBK Ružomberok 63:44 a celú sériu vyhrali 3:1 na zápasy.

Zverenky Petra Jankoviča premenili šiestu finálovú účasť (2015, 2016, 2017, 2019, 2021, 2022) premiérovo na titul a po trojročnom kraľovaní "Ruže" ju vymenili na tróne slovenského ženského ligového basketbalu.

Piešťany sa stali historicky len tretím klubom, ktorý uspel v najvyššej súťaži v ére samostatnosti.

Na oboch stranách bola počiatočná nervozita, ale lepšie odštartoval štvrtý finálový zápas Ružomberok, piatimi bodmi v sérii sa ujal vedenia. Na piešťanskej strane však bola správne namotivovaná Jamesová, postarala sa o prvých sedem bodov svojho tímu.

Neskôr sa Čajky odtrhli osembodovým úsekom, ale Ružomberok zostával v tesnom závese. To sa odzrkadlilo aj na skóre prvej štvrtiny - 20:18. Druhá 10-minútovka bola herne a bodovo chudobnejšia.

Opäť bola v tesnom trháku "Ruža", no Piešťany sa aj napriek streleckému výpadku držali blízko. Na domácej strane bola totiž mimoriadne produktívna Jamesová, ktorá sa postarala o veľkú väčšinu piešťanských bodov.

Na polčas išli spokojnejšie domáce hráčky, viedli však tesne - 31:29.

Po prestávke začali domáce basketbalistky s veľkou energiou, najmä v defenzíve. Dobrý štart sa odrazil aj do útoku, k Jamesovej sa pridala Andělová a Piešťany si postupne budovali prvý výraznejší trhák v zápase.

Ružomberské nádeje držala Motleyová, úradujúci majster sa primárne vďaka nej držal v boji o víťazstvo. Takmer s klaksónom zasadila v závere tretej štvrtiny trojkový úder Jamesová a upravila na 45:39. Nič sa pre Ružomberok nezmenilo ani s pribúdajúcim časom, domáce

Piešťany si držali celkom komfortné vedenie a boli blízko k využitiu majstrovského mečbalu. Rozhodujúci úder zasadila v elektrizujúcej atmosfére Martišková dve minúty pred koncom. Žiadna dráma sa nekonala a Piešťany mohli odštartovať majstrovské oslavy.

Hlasy po zápase

Peter Jankovič, tréner Piešťan: "Teším sa, super. Je to obrovská radosť. Celé to opadlo, nervozita bola obrovská, dá sa povedať, že od soboty večera. Veľmi sa z toho teším. Teším sa hlavne pre tento klub, prezidenta klubu, Bronislavu Borovičkovú a Tomáša Horkého. To, ako sa pre tento klub obetujú, zaslúžili si to."

Ke'Shunan Jamesová, hráčka Piešťan: "Niečo úžasné. Teším sa za každého a som nesmierne rada, že som mohla byť tohto súčasťou. Je vo mne mnoho emócií, za to som po zisku majstrovského titulu rada."

Matea Tadičová, hráčka Piešťan: "Kvôli majstrovskému titulu som sem prišla a vracala som sa. Piešťany sú mojím druhým domovom. Som rada, že konečne mám zlato. V prvom roku nás zastavil koronavírus, v druhom sme prehrali v piatom finálovom zápase. Teší ma, že sa to podarilo a ešte k tomu doma. Užívam si to."

Juraj Suja, tréner Ružomberka: "Myslím si, že sme prišli nastavení dobre. Podľa mňa sme hrali dobre. Keď sme viedli o štyri body v druhej štvrtine, tak tretíkrát po sebe sa zopakovalo, že sme mohli ísť do trháku, ale sami sme sa začali skladať chybami. Súpera sme opäť posadili na koňa a išiel do dvojbodového vedenia na polčas. V druhom polčase sa to hodnotí veľmi jednoducho, s 15 bodmi za polčas nemôžete pomýšľať na víťazstvo vo finále."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Piešťany sa dočkali. Získali prvý basketbalový titul