Grinerová sa na súde v Moskve priznala k prechovávaniu a pašovaniu drog

Brittney Grinerová.
Brittney Grinerová. (Autor: SITA/AP)
SITA|7. júl 2022 o 17:42

Američanka uviedla, že konala neúmyselne.

MOSKVA. Americká basketbalistka Brittney Grinerová sa vo štvrtok na súde v Moskve priznala k prechovávaniu a pašovaniu drog.

Podľa ruských tlačových agentúr však uviedla, že nemala v úmysle spáchať trestný čin.

Grinerová na súdnom pojednávaní prostredníctvom tlmočníka povedala, že konala neúmyselne, pretože sa balila v rýchlosti.

Tridsaťjedenročná Grinerová je v ruskom väzení už od 17. februára, keď ju zadržali na moskovskom letisku Šeremetevo, v jej batožine totiž po prílete do krajiny našli zakázaný konopný olej ako náplň do elektronickej cigarety.

V prípade dokázania viny jej hrozí trest odňatia slobody až na 10 rokov.

Americké ministerstvo zahraničných vecí sa snaží dostať Grinerovú domov viac ako štyri mesiace, s ruskou stranou sa neúspešne pokúša dohodnúť na výmene väzňov.

Obe krajiny majú dlhodobo napäté vzťahy a tie sa ešte vyostrili koncom februára, keď Rusi s pomocou Bielorusov vojensky napadli Ukrajinu. Bolo to len týždeň po tom, ako zadržali Grinerovú.

Podľa ruskej špecialistky na medzinárodné občianske právo Marie Jarmušovej bude Grinerovej výmena možná len v prípade, že ju usvedčia a odsúdia.

Potom by musela požiadať o prezidentskú milosť. Šance hviezdnej basketbalistky znižuje štatistika, podľa ktorej ruské súdy oslobodia len jedno percento obžalovaných osôb.

Navyše, na rozdiel od USA, v Rusku sa môžu oslobodzujúce rozsudky zrušiť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Grinerová sa na súde v Moskve priznala k prechovávaniu a pašovaniu drog