Grinerová je po desiatich mesiacoch doma, k výmene prišlo v Abú Zabí

Brittney Grinerová v lietadle po odchode z Ruska.
Brittney Grinerová v lietadle po odchode z Ruska. (Autor: TASR/AP)
TASR|9. dec 2022 o 19:30

Sme veľmi šťastní, že je Brittney späť na americkej pôde, vitaj doma BG, napísal veľvyslanec.

NEW YORK. Americká basketbalistka Brittney Grinerová sa takmer po desiatich mesiacoch vrátila do vlasti.

Zadržali ju ešte vo februári, keď u nej v batožine na moskovskom letisku Šeremetevo objavili konopný olej slúžiaci ako náplň do elektronickej cigarety, ktorý je v Rusku zakázaný.

Moskva ju vo štvrtok prepustila výmenou za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta. Ten si odpykával väzenský trest v USA.

Veľvyslanec Carstens: Vitaj doma BG!

"Sme veľmi šťastní, že je Brittney späť na americkej pôde, vitaj doma BG!," napísal v príspevku na sociálnej sieti Twitter špeciálny veľvyslanec pre rukojemnícke prípady Roger Carstens.

K výmene došlo podľa informácií agentúry AP v Spojených arabských emirátoch v meste Abú Zabí, pričom americká strana prisľúbila 32-ročnej basketbalistke špeciálnu zdravotnú starostlivosť.

But, známy aj pod prezývkou "Obchodník so smrťou", je jeden z najvynaliezavejších priekupníkov so zbraňami. V USA si odpykával 25-ročný trest za sprisahanie a podporu teroristickej organizácie.

Pojednávanie sa začalo v júli

Súdne pojednávanie sa začalo 1. júla a Moskva argumentovala tým, že látka je zakázaná aj v niektorých štátoch USA.

Grinerovej hrozilo desať rokov za mrežami a americká verejnosť začala vytvárať tlak na svoje autority, aby ohľadom prípadu podnikli razantnejšie kroky. Iniciatívu podporili aj hráči NBA a WNBA.

Basketbalistka priznala na druhom súdnom pojednávaní vinu, ale povedala, že nemala žiadny zločinný úmysel a tvrdila, že prítomnosť oleja spôsobilo unáhlené balenie.

O týždeň neskôr predložila odporúčanie lekára užívať kanabis proti bolesti a výsledky testov antidopingovej kontroly, ktoré neodhalili žiadne zakázané látky.

V tom čase prišli so spoločným vyhlásením americký prezident Joe Biden a minister zahraničných vecí Antony Blinken. Uviedli, že robia maximum pre Grinerovej prepustenie.

Do Ruska prišla hrať za Jekaterinburg

V auguste ju Moskva "uznala vinnou z pašovania a držby značného množstva narkotík", rozhodla o jej nepodmienečnom treste odňatia slobody na deväť rokov a finančnej pokute v hodnote milión rubľov (15.000 eur).

Americká verejnosť vyjadrila všeobecný nesúhlas s verdiktom a basketbalistka sa voči nemu odvolala. Na októbrovom pojednávaní však neuspela a o zhruba týždeň sa začal jej presun do trestaneckej kolónie.

Prípad priťahoval pozornosť aj z hľadiska problematiky práv LBGTQ ľudí. Dvojnásobná olympijská šampiónka a štvornásobná víťazka Euroligy sa k tejto komunite, ktorej práva sú v Rusku potláčané, otvorene priznávala.

Do Ruska prišla ako hráčka tamojšieho klubu z Jekaterinburgu, kde pôsobí počas prestávky v zámorskej WNBA v tíme Phoenix Mercury.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Grinerová je po desiatich mesiacoch doma, k výmene prišlo v Abú Zabí