Ruský diplomat Riabkov: Výmena Grinerovej je možná do konca roka

Brittney Grinerová.
Brittney Grinerová. (Autor: SITA/AP)
SITA|30. nov 2022 o 15:15

Američanka si v Rusku odpykáva deväťročný trest za pašovanie a prechovávanie drog.

MOSKVA. Zástupca ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov si myslí, že Rusi a Američania by sa do konca roka 2022 mohli dohodnúť na výmene väzňov, ktorá by zahŕňala americkú basketbalistku Brittney Grinerovú.

Tridsaťdvaročná niekdajšia hviezda zámorskej WNBA si v súčasnosti odpykáva trest odňatia slobody na deväť rokov za pašovanie a prechovávanie drog v ruskej trestaneckej kolónii v republike Mordviansko, asi 350 km východne od Moskvy.

"Vždy je tu šanca. Bolo už niekoľko príležitostí a vyzeralo to tak, že dospejeme k dohode, ale, žiaľ, to sa zatiaľ nestalo.

Takáto výmena by nepochybne vyslala pozitívny signál, že so vzťahmi medzi USA a Ruskom to nie je až také beznádejné," povedala pravá ruka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova o rokovaniach.

Americká vláda sa u dlhšie snaží o výmenu Grinerovej a ďalšieho amerického občana Paula Whelana, ktorého v roku 2020 odsúdili v Rusku na 16 rokov väzenia za špionáž, za ruského priekupníka so zbraňami Viktora Bouta známeho aj pod prezývkou "Obchodník so smrťou".

Ten si v USA odpykáva 25-ročný trest. Z Ruska vraj zatiaľ neprišla "produktívna odpoveď".

Riabkov doplnil, že ruské ministerstvo zahraničných vecí momentálne s americkou stranou aktívne nerokuje o potenciálnej výmene.

Rusom sa tiež podľa neho nepáči, že Američania sa k téme často vyjadrujú verejne.

"Washington využíva skôr verejnú diplomaciu namiesto tichej, čo nám práve nepomáha v snahe dosiahnuť dohodu."

Rusi previezli Brittney Grinerovú z moskovského väzenia do trestaneckej kolónie niekoľko dní po tom, ako jej súd začiatkom novembra potvrdil nepodmienečný trest odňatia slobody.

Vo februári jej našli v batožine po prílete do Ruska zakázaný konopný olej ako náplň do elektronickej cigarety.

Okrem väzenia dostala aj pokutu vo výške milión rubľov (asi 16 400 eur). Súd v rozsudku uviedol, že čas, ktorý si Grinerová bude musieť odsedieť vo väzení, sa prepočíta s časom vo vyšetrovacej väzbe. Deň strávený vo vyšetrovacej väzbe sa bude musieť počítať ako 1,5 dňa vo väzení, a tak si odsedí zhruba 8 rokov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Ruský diplomat Riabkov: Výmena Grinerovej je možná do konca roka