Bartekovú by potešilo finálové umiestnenie

SITA|13. aug 2008 o 09:50

Ďalšou slovenskou medailovou nádejou, ktorá zasiahne do diania na Hrách XXIX. olympiády, bude Danka Barteková.

PEKING 13. augusta (SITA) - Dvadsaťtriročnú členku SŠŠR MV SR čaká vo štvrtok 14. 8. od 3.00 h SELČ kvalifikácia skeetu žien.

Ak sa v konkurencii 19 brokárok prebojuje do finále, v rovnaký deň od 9.00 h absolvuje aj boj najlepšej šestice o cenné kovy. "V príprave sme sa snažili udržať výkonnosť z nedávneho úspešného obdobia. Teraz zostáva otázkou už len to, ako zvládne súťaž po psychickej stránke. Viem však, že Danka odvedie na strelnici maximum. Ak sa dostane do finále, myslím si, že obaja budeme spokojní," povedal pre agentúru SITA tréner Juraj Sedlák.

Jeho zverenka sa v uplynulých mesiacoch dostala do vynikajúcej formy. Na júnových pretekoch Svetového pohára v Suhle i Belehrade obsadila 2. miesto, v júli na ME v Nikózii získala titul a navyše vytvorila nový finálový svetový rekord. Automaticky tak patrí medzi kandidátky na stupeň víťazov.

"Snažím sa nevnímať pozíciu favoritky. Neriešim žiadne prognózy. Je to predčasné a pre mňa nie dôležité. Uvidíme až v pretekoch, ako to v skutočnosti bude. Ťažko povedať, či mám životnú formu. Vo štvrtok uvidíme, či sa nám podarilo ideálne vyladiť. Veľmi by ma potešilo finálové umiestnenie.

Dostať sa do prvej šestky v konkurencii 18 súperiek, z ktorých každá jedna môže ašpirovať na medailu, by bol podľa mňa celkom pozitívny výsledok," uviedla Danka Barteková, ktorá pred súťažou pociťuje nervozitu: "Trému, hoci nie veľkú, ale skôr takú pozitívnu, potrebujem, aby som podávala maximálne výkony. Obavy z počasia nemám, pretože každá z nás bude mať rovnaké podmienky. Na aprílovej predolympijskej generálke, na ktorej som tu obsadila 28. priečku, ma prekvapili tvrdšie terče. Myslím si však, že teraz by v tom už nemal byť problém."

Danka Barteková je druhou slovenskou zástupkyňou v tejto disciplíne na OH. Jej reprezentačná kolegyňa Andrea Stranovská štartovala pred ôsmimi rokmi v Sydney (13.) i štyrmi v Aténach (12.). "Informácie o olympiáde a ani žiadne rady som od nej nečerpala. V poslednom čase sme sa príliš na tréningoch nestretávali, keďže som sa pripravovala v zahraničí. Verím však, že aj tak olympijský debut zvládnem," dodala D. Barteková, piata skeetarka aktuálneho svetového rebríčka.

V štartovej listine v Pekingu figurujú aj všetky medailistky predchádzajúcich dvoch olympijských súťaží v tejto disciplíne - Zemfira Meftachetdinovová z Azerbajdžanu, Maďarka Diána Igályová, Wei Ning z Číny a Ruska Svetlana Deminová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Bartekovú by potešilo finálové umiestnenie