DAC ide do Európy. Kružliak: Ak by sme prehrali, boli by sme za hlupákov

Súboj Thibauta Verlindena a Reubena Yema v zápase DAC - Trenčín.
Súboj Thibauta Verlindena a Reubena Yema v zápase DAC - Trenčín. (Autor: TASR / Edmund Örzsik)
Titanilla Bőd|28. máj 2022 o 08:10

Góly padli po štandardných situáciách.

DUNAJSKÁ STREDA. Futbalisti Dunajskej Stredy ani v piatej sezóne v rade nebudú chýbať v pohárovej Európe.

Účasť v predkole Európskej konferenčnej ligy si tím zo Žitného ostrova vybojoval v barážovom stretnutí proti Trenčínu.

Rozhodujúci gól zápasu pritom padol len päť minút pred koncom.

Gól kapitána

Trenčania sa naposledy predstavili v európskych pohároch práve v tej sezóne, ktorá bola pre DAC prvá „európska“ po 25-ročnej prestávke – v ročníku 2018/19.

Odvtedy AS v troch zo štyroch sezón hral v nadstavbe najvyššej súťaže iba v dolnej šestke, a hoci sa aj v ostatných dvoch rokoch prebojoval do play-off o Európu, v oboch prípadoch vypadol už v semifinále.

DAC oproti tomu v posledných štyroch ročníkoch Fortuna ligy bol buď druhý alebo tretí, a tak mal účasť v pohároch istú.

„DAC je mužstvo viac tvárí,“ upozorňoval pred finále baráže o účasť v Európskej konferenčnej lige tréner Trenčína Juraj Ančic.

Proti Trenčínu ukázali žlto-modrí jednu z tých lepších.

Začali útočne, v prvej desaťminútovke mali už dve šance. Hostia potom hru v poli vyrovnali, lenže v 26. minúte po rohovom kope poslal domácich do vedenia kapitán Dominik Kružliak.

Strieľal svojou slabšou ľavou nohou, no loptu razantne poslal pod brvno.

„Som rád, že som pomohol mužstvu. Postup bola naša povinnosť. Cítili sme tlak. Ak by sme prehrali, boli by sme za hlupákov,“ uviedol obranca Dunajskej Stredy.

Rozhodli štandardné situácie

Po prestávke začali mať viac z hry Trenčania. Tréner Ančic poslal na trávnik aj Eynela Soaresa a ten spolu s Philipom Azangom značne potrápil defenzívu DAC.

Blízko vyrovnania bol aj ďalší striedajúci hráč Eduvie Ikoba, no jeho hlavičku Dániel Veszelinov vytlačil na roh. Po ňom však lopta našla Azanga a ten strelou zo šestnástich metrov vyrovnal.

„Nevidel som dobre na loptu. Snažil som sa reagovať, ale už bolo neskoro. Veril som však, že ešte dáme víťazný gól,“ hovoril maďarský reprezentant do 21 rokov.

Kľúčovým momentom zápasu bol dlhý šprint Nikolu Krstoviča, ktorého pri postrannej čiare skolil vybiehajúci brankár hostí Dejan Iliev.

Rozohnení domáci fanúšikovia sa dožadovali vylúčenia a keď rozhodca Ivan Kružliak ukázal brankárovi iba žltú kartu, tribúny takmer vybuchli.

To však dodalo energiu Dunajskostredčanom. Priamy kop zahral miláčik publika Eric Davis, lopta sa dostala pred Krstoviča a ten aj s pomocou brvna ju poslal do siete - 2:1.

Štadión naozaj vybuchol, ale radosťou. „Európa, Európa,“ skandoval domáci fanklub.

Hrdý Portugalčan

„Tento tím má kvalitu, len potrebovali aj nejaké skúsenosti. Som presvedčený, že ak bude dobre vedené, v budúcom ročníku to bude veľmi silné mužstvo,“ hovoril o svojich zverencoch portugalský tréner DAC Joao Janeiro.

On sám však v Dunajskej Strede pravdepodobne skončí. Zmluva mu vyprší o tri dni.

„Dnešná noc nie je o trénerovi, ale o klube. Nechcem teraz rozoberať moju budúcnosť. Chcem si trochu užiť oslavy s tímom,“ vravel Janeiro.

Dodal, že je hrdý na to, že spolupracoval s dvoma klubmi, ktoré dosiahli Európu, z toho jeden po prvý raz v histórii. Ide o maďarskú Kisvárdu, kde mal platnú zmluvu až do konca budúcej sezóny. DAC ho z nej vraj vykúpil za 100-tisíc eur.

Kisvárda skončila v maďarskej lige na druhom mieste za Ferencvárosom a tiež si zahrá v kvalifikácii Európskej konferenčnej ligy.

„Za posledných 380 dní som mal iba desať dní voľna, keď som v decembri ležal s covidom. No tvrdá práca 16 hodín denne sa vyplatila,“ vravel nezvyčajne zhovorčivý Janeiro.

Na konci tlačovej konferencii si podal ruku aj so všetkými novinármi a poďakoval sa im za spoluprácu. Akoby sa rozlúčil aj s nimi.

Fantastický i veľmi zlý

Neistá je aj budúcnosť trenčianskeho trénera Juraja Ančica.

Generálny manažér Trenčína Róbert Rybníček po zápase potvrdil, že v hre sú okrem súčasného trénera aj Adrián Guľa a bývalý tréner DAC Peter Hyballa.

„Sezónu hodnotíme trochu rozpačito, musíme si to dobre zanalyzovať. Mali sme veľa výkyvov. Videli sme fantastický, ale aj veľmi zlý Trenčín. Toto musíme stabilizovať,“ zdôraznil Rybníček.

„Pre Trenčín je veľmi dôležité, aby sa vrátil na tie priečky, kde bol pred štyrmi-piatimi rokmi a preto musíme dôkladne zvážiť, ako ďalej.

Máme dve-tri alternatívy. Bol u nás pán Hyballa, rokovali sme s Aďom Guľom a riešime aj súčasného trénera,“ dodal generálny manažér.

Meno trenčianskeho trénera na ďalšiu sezónu by malo byť známe do týždňa. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»DAC ide do Európy. Kružliak: Ak by sme prehrali, boli by sme za hlupákov