Prečo by som býval v Bratislave? Nie som tréner Slovana, vraví kouč DAC

Joao Janeiro
Joao Janeiro (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|26. dec 2021 o 13:04

Portugalský tréner DAC pozerá seriály s maďarskými titulkami.

V priebehu sezóny ho vykúpili z platnej zmluvy. Dunajská Streda od jeho príchodu neinkasovala. Portugalský tréner JOAO JANEIRO v rozhovore pre Sportnet hovorí o trénerskej filozofii aj o tom, prečo je štúdium dôležité aj pre futbalistov.

V rozhovore sa dočítate:

  • V akom stave našiel kabínu v Dunajskej Strede?
  • Prečo považuje tento klub za špeciálny?
  • Naozaj prišiel na Slovensko preto, lebo jeho dcéra by tu mohla chodiť do portugalskej školy?
  • Aká bola jeho rozlúčka s Kisvárdou, ktorá je prekvapením maďarskej ligy?
  • V čom ho inšpiroval Johann Cruyff?
  • Koľko zápasov pozerá týždenne?
  • Využíva pri svojej práci aj dáta?
  • Prečo považuje za dôležité trénovanie mozgu?

Máte za sebou prvé zápasy vo Fortuna lige. Aké sú vaše prvé dojmy?

Vedel som už niečo o slovenskej lige, keďže som pôsobil v susednej krajine. Videl som zostrihy zo zápasov, nebolo to pre mňa totálne cudzie. Samozrejme, keď začnete v tom prostredí pracovať, všímate si aj iné detaily. Je to veľmi fyzická súťaž, možno štyri-päť tímov je technickejších, ostatné kladú dôraz na fyzickú stránku.

Na Slovensku sú aj ihriská s umelou trávou, čo je tiež veľká zmena, hoci si to ľudia zvyčajne neuvedomujú.

V relácii klubu Domáca pôda ste po vašom príchode dostali otázku, či preferujete víťazstvo 5:4 alebo 1:0. Vaša odpoveď znela, že vo všeobecnosti sa vám páči viac 5:4, no napokon DAC vyhral tri zápasy po sebe na nulu (1:0 proti Senici, 1:0 v Trenčíne, 2:0 proti Pohroniu) a so Slovanom a Ružomberkom uhral bezgólovú remízu.

Áno, vo všeobecnosti by som radšej bral 5:4. Ale realita môže byť iná. Nesmiete zabudnúť, že som tu nebol od začiatku projektu, prišiel som v priebehu sezóny, keď sme mali 19 inkasovaných gólov za 14 kôl, čo je neuveriteľne veľa.

Teraz sa adaptujem na ligu i na naše ciele, ktoré sú jednoznačné: uhrať čo najviac bodov. Zatiaľ sme neboli dostatočne efektívni, aby sme vyhrávali zápasy s vyšším rozdielom. Ale aj to príde, lebo chlapci pracujú dobre a tvrdo. Máme kvalitný tím.

Ak by ste sa však spýtali hociktorého trénera, či preferuje víťazstvo 5:4 alebo 1:0, väčšina by odpovedala: za tri body.

Viackrát ste na pozápasových tlačovkách zdôraznili, že v súčasnej situácii musíte byť pragmatický. Môžeme očakávať nejakú zmenu na jar, keď budete mať celú zimnú prípravu, aby ste hráčom vysvetlili svoj štýl?

V druhom polčase proti Slovanu už to vyzeralo veľmi dobre. Všetko potrebuje čas, ale ten sme po mojom príchode nemali, lebo sme boli uprostred súťažného obdobia. Nemohli sme nič skúšať, vždy nás čakal ostrý zápas.

Môj štýl je určite držať viac loptu. Ale som veľmi pragmatický kouč, ktorý sa orientuje na cieľ. Ak môžeme skórovať po troch prihrávkach, budem len rád. Nepotrebujem dvadsať prihrávok pred gólom. Niekedy aj to je súčasťou stratégie, ale naozaj som praktický človek.

V akom stave bola kabína po vašom príchode do Dunajskej Stredy? Pred zmenou trénera sa v meste povrávalo, že v kabíne sú skupinky, že medzi hráčmi boli nejaké konflikty…

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Prečo by som býval v Bratislave? Nie som tréner Slovana, vraví kouč DAC