Šampiónka plakala, iní bavia fanúšikov. Nadal: Nesťažujme sa

Novak Djokovič pred Australian Open 2021.
Novak Djokovič pred Australian Open 2021. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|27. jan 2021 o 21:58

Až 70 tenistov sa pripravuje v hoteli.

MELBOURNE, BRATISLAVA. Keď sa dozvedela, že v lietadle do Melbourne spolu s ňou sedel cestujúci, ktorý mal po prílete pozitívny test, rozplakala sa.

Dvojnásobná šampiónka Australian Open Viktoria Azarenková cestovala na turnaj len druhýkrát od roku 2016 a tešila sa, že nadviaže na sľubné výsledky z minulej sezóny.

Po prílete do Melbourne mala negatívny test na Covid-19. To bol dôvod na radosť, pretože by tým pádom mala právo na krátky tréning na kurte počas krátkej karantény.

Jej príprava by neutrpela až toľko.

Lenže krátko na to jej zavolal agent, že v lietadle bol aj pozitívny cestujúci a Bieloruska neudržala slzy.

Frustráciu dala bokom

Všetci cestujúci, vrátane 23 tenistov, museli ísť na dva týždne do karantény. Celý čas nesmú vyjsť z hotelovej izby.

To nie je ideálny príprava na Australian Open.

„Asi deň mi trvalo, kým som sa s tým vysporiadala. Najhoršie na tejto situácii je, že s tým nič nenarobíte,“ vravela Azarenková pre ESPN.

„Najskôr sa ma zmocnili emócie a bola som z toho veľmi frustrovaná. Dala som tomu priestor, nebojovala som s tým, no po jednom dni som si povedala, že takto to ďalej nejde. Našťastie som mala so sebou rôzne náčinie, tak som začala hľadať možnosti, čím sa môžem zamestnať," doplnila vlaňajšia finalistka US Open.

Podobne dopadli ďalšie dva charterové lety. Na palube boli ľudia, ktorí mali po prílete pozitívny test na Covid-19 a v tvrdej karanténe skončilo až 72 tenistov.

Dva týždne sú zatvorení v hotelových izbách, kým ich súperi majú predsa len možnosť ísť v priebehu päťhodinového okna na kurty.

Tenis hrajú s matracom

Ako vyzerá príprava na grandslamový turnaj v izbe s plochou 23 metrov štvorcových?

Samotní tenisti sa prostredníctvom internetu podelili o svoju frustráciu z toho, že pred dôležitým turnajom nemajú možnosť na potrebnú prípravu.

Následne na sociálnych sieťach ukázali svoju vynaliezavosť.

Viacerí poprosili personál o zapožičanie stacionárnych bicyklov. Snažia sa aspoň o aké-také udržiavanie kondície.

Britka Heather Watsonová zase behá. Na priestore malej izby sa jej podarilo odbehnúť päť kilometrov v rámci jedného tréningu.

Okrem toho sa hráči snažia aspoň napodobňovať tréning s raketou a loptičkou. Niektorí opreli matrac z postele o stenu a údery trénovali tým, že si pinkali o matrac. 

Svetová dvanástka Belinda Benčičová miesto matracu využila balkónové okno. Aj ona bola zo situácie sklamaná.

„Prvé dni to bolo náročné. Mala som pocit, že moje šance na Australian Open sú dosť nízke a to je niečo, s čím sa len ťažko viete zmieriť. Najmä ak vidíte, že ostatní tenisti môžu chodiť trénovať. Môžu sa pripraviť a zlepšiť pred Australian Open, kým my (v karanténe) nie,“ uviedla Švajčiarka so slovenskými koreňmi pre ESPN.

V Melbourne vlani vypadla v treťom kole, ale trebárs na US Open sa dostala až do semifinále.

Benčičová pripomína, že pre tenistov je najhoršie, keď sa nemôžu pripravovať na kurte.

„Ak idete na dva týždne na dovolenku, po návrate máte pocit, že tenis ste nikdy nehrali. Vrátiť sa na rovnakú úroveň je dlhý proces a zaberie veľa času," doplnila.

Nadal: Nemali by sme sa sťažovať

Práve to môže turnaj ovplyvniť. Tenisti, ktorí museli improvizovať v hotelových izbách, nebudú na rovnakej úrovni ako hráči, ktorí mali aspoň obmedzenú možnosť tréningu.

Navyše, po návrate na kurt budú vystavení vyššiemu riziku zranení, keďže dva týždne nemali ich svaly adekvátnu záťaž.

Španiel Rafael Nadal vníma povinnú karanténu v Melbourne triezvo a dáva ju do kontextu.

„Isteže, je to úplne iná situácia ako v minulých rokoch. Svet trápi pandémia, takže by sme sa nemali sťažovať. Vedeli sme, že opatrenia budú prísne,“ hovoril pre CNN.

„Ak sa na to pozrieme zo širšej perspektívy, iste, nie som šťastný, že štrnásť dní musím vydržať bez tréningu, bez bežnej prípravy pred turnajom a bez možnosti opustiť izbu. Ale na druhej strane, veľa ľudí vo svete zomiera. Strácajú svojich najbližších, otcov či mamy, a to bez možnosti, aby sa s nimi rozlúčili. To je vážne. Takže keď to vidíte, musíte brať svoju situáciu pozitívnejšie,“ dodal Nadal.

V Melbourne sa od 1. februára uskutočnia menšie turnaje, ktoré majú hráčom pomôcť rozohrať sa pred Australian Open.

Okrem toho, 2. februára sa v Melbourne bude konať turnaj národných tímov ATP Cup. Samotný grandslam sa začína 8. februára. 

Vo dvojhre by mali v Melbourne nastúpiť štyria slovenskí tenisti - Viktória Kužmová, Anna Karolína Schmiedlová, Norbert Gombos a Andrej Martin.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Šampiónka plakala, iní bavia fanúšikov. Nadal: Nesťažujme sa