Federer zabojuje o dvadsiaty grandslamový titul, Čchung Hje-on skrečoval

Roger Federer si vo finále zahrá proti Čiličovi.
Roger Federer si vo finále zahrá proti Čiličovi. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|26. jan 2018 o 10:55

Súperom švajčiarskeho tenistu bude Chorvát Marin Čilič.

MELBOURNE. Švajčiarsky obhajca trofeje Roger Federer sa stal druhým finalistom dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Australian Open v Melbourne.

V piatkovom semifinálovom stretnutí viedol nad Čchung Hje-onom z Kórejskej republiky jasne 6:1, 5:2, keď jeho o 15 rokov mladší vyzývateľ po 62 minútach odstúpil z tohto premiérového vzájomného súboja.

Pozrite si, ako prebiehal zápas medzi Federerom a Čchungom: fotogaléria

4.2.2018

Najstarší finalista

"Je horkosladké postúpiť takýmto spôsobom..." skonštatoval už 30-násobný účastník finále na veľkej štvorke Federer, citoval ho twitter podujatia.

Bývalý líder svetového rebríčka sa stal najstarším finalistom tohto podujatia v Open Ere od sezóny 1972 (domáci Ken Rosewall - 37 rokov a 62 dní) a tretím najstarším v otvorenej ére celkovo.

Dvojhra - semifinále:

Roger Federer (2-Švaj.) - Hyeon Chung (Kór.rep.)

6:1, 5:2 - skreč, Čchung Hje-on po 62 minútach odstúpil

Dovedna 5-násobný miestny šampión a držiteľ rekordných 19 singlových titulov z Majors Federer nasadený ako druhý bude v nedeľu od 9.30 h SEČ bojovať o primát s chorvátskou šestkou podujatia Marinom Čiličom, s ktorým má povzbudivú bilanciu 8:1.

Chorvát v semifinále AO 2018 už vo štvrtok prekonal Brita Kyla Edmunda za 138 minút 6:2, 7:6 (4), 6:2.

Tridsaťšesťročný bazilejský rodák Federer smerom k finále proti 29-ročnému Čiličovi pochádzajúcemu z Medžugoria v Bosne a Hercegovine uviedol:

"Videli sme to v jeho štvrťfinále proti ´Rafovi´ aj včera v semifinále s Edmundom: vnáša na dvorec silu a v podstate všetko.

V tom vlaňajšom wimbledonskom finále proti mne mal ten istý problém ako Čchung dnes. Teraz však vnímame sviežeho a pripraveného Marina."

Federer nestratil ani set

Federer sa prebojoval do svojho 7. finále na južnej pologuli, v tomto smere osamel na historickej prvej pozícii v Open Ere pred Srbom Novakom Djokovičom (6), nasledujú Švéd Stefan Edberg a Brit Andy Murray (po 5).

Prostredníctvom 30. prieniku do súboja o grandslamový primát zvýšil Federer svoj náskok v otvorenej ére pred Španielom Rafaelom Nadalom (23) a Djokovičom (21).

V semifinále na GS má skóre 30:13, pričom 7 z 13 nezdarov sa zrodilo práve v metropole Viktórie (teraz bilancia 7:7, Roland Garros 5:2, Wimbledon 11:1, US Open 7:3).

Minulý rok vo štvorke prekonal krajana Stana Wawrinku dramaticky 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3 po piatich melbournských semifinálových prehrách v rade.

Víťaz 95 turnajov vo dvojhre Federer sa 6. raz v kariére dostal do grandslamového finále bez straty setu. Z predchádzajúcich piatich prípadov si dvakrát udržal takúto prevahu až do konca (Australian Open 2007, Wimbledon 2017).

Na tomto turnaji do piatka postupne prekonal Slovinca Aljaža Bedeneho, Nemca Jana-Lennarda Struffa, Francúza Richarda Gasqueta, Maďara Mártona Fucsovicsa a Čecha Tomáša Berdycha.

Pokus o jubilejný triumf

Dobyvateľ ročníkov 2004, 2006, 2007, 2010 a 2017 Federer si pripísal 93. zápasový úspech na Australian Open. Čerstvo už dvojnásobný víťaz Hopmanovho pohára miešaných reprezentačných družstiev v Perthe odohral svoj 106. duel na tomto turnaji.

Už v sobotu prekonal svoju wimbledonskú kvantitu (102). Jediným ďalším hráčom s aspoň 100 zápasmi na niektorej grandslamovej akcii je Američan Jimmy Connors (US Open 115, Wimbledon 102).

Federer má za sebou 94 stretnutí na US Open a 81 na Roland Garros.

Zverenec Chorváta Ivana Ljubičiča a švajčiarskeho daviscupového kapitána Severina Lüthiho Federer sa usiluje o svoj jubilejný 20. celkový triumf na veľkej štvorke.

Je jasným historickým rekordérom medzi mužmi, viac primátov nazbierali tri ženy: Austrálčanka Margaret Courtová (24), Američanka Serena Williamsová (23) a Nemka Steffi Grafová (22).

Vlani sa v Austrálii presadil po vynechaní druhej polovice sezóny 2016 na doliečenie operovaného kolena a háklivého chrbta a premiérovo od Wimbledonu 2012.

Osobný rekord

Dvadsaťjedenročný úradujúci koncosezónny mládežnícky majster sveta z novembrového nového výberového podujatia NextGen ATP Finals v Miláne Čchung Hje-on figuruje na 58. priečke v hodnotení.

V pondelok sa ocitne na 29. mieste, čím si o 15 pozícií zlepší osobný rekord v podobe 44. postu. Teoreticky mal v dosahu Top 10 k 29. januáru.

Kórejčan na tomto turnaji vyradil Nemca Mischu Zvereva, Rusa Daniila Medvedeva, Zverevovho brata Alexandra, Srba Novaka Djokoviča a Američana Tennysa Sandgrena.

Bol tretím tenistom z Kórejskej republiky v osemfinále na Majors, druhým mužom. Prvým bol Lee Hjung-taik (US Open 2000 a 2007), Lee Duk-hee sa dostala takto ďaleko na US Open 1981.

Ani len do štvrťfinále neprenikol z jeho krajiny nik. Čchung Hje-on, ktorý si na vrcholnej scéne dosiaľ najďalej zahral v 3. kole Roland Garros 2017, bol najmladším semifinalistom AO od sezóny 2004 (Rus Marat Safin).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Federer zabojuje o dvadsiaty grandslamový titul, Čchung Hje-on skrečoval