Federer a Čilič si pinkali na Maldivách. Teraz sú vo veľkom finále

Roger Federer si zahrá o 20. grandslamový titul.
Roger Federer si zahrá o 20. grandslamový titul. (Autor: TASR/AP)
Andrej Bučko|26. jan 2018 o 14:33

Švajčiarsky tenista môže na Australian Open získať už dvadsiaty grandslamový titul.

MELBOURNE. Bude útočiť už na dvadsiaty grandslamový titul v kariére. Švajčiarsky tenista Roger Federer zdolal v semifinále Australian Open Kórejčana Hje-on Čchunga. Stačilo mu na to iba 61 minút, keďže súper zo zápasu odstúpil pre zdravotné ťažkosti (pľuzgiere).

"Isteže by som radšej videl riadne víťazstvo než skreč, ale úprimne poviem, beriem aj toto. Sezóna je dlhá a každý kratší zápas ušetrí sily,“ vravel 36-ročný Federer.

„Čchung zjavne zaostával v pohybe. Jeho veľké víťazstvá nad Alexandrom Zverevom a Novakom Djokovičom po skvelej, ale kondične náročnej hre, urobili svoje,“ naznačil.

Náhodné stretnutie

Federer je tretím najstarším finalistom Australian Open v histórii. Zahrá si už svoje tridsiate grandslamové finále. Ak uspeje, priblíži sa k triu žien, ktoré majú najviac grandslamových titulov – Margaret Courtová 24, Serena Williamsová 23 a Steffi Grafová 22.

Švajčiarovým súperom bude v nedeľu prvý Chorvát vo finále Australian Open Marin Čilič. V bilancii vzájomných zápasov Federer vedie jasne 8:1 a Čiliča zdolal aj vlani vo finále Wimbledonu.

„Bude to veľký súper. Má víťaznú povahu, obdivujem jeho prístup a správanie. Prišiel sem vyhrať turnaj. To mi imponuje,“ povedal o svojom súperovi vo finále Federer a pridal aj príhodu.

„Koncom novembra sme sa stretli náhodou na dovolenke na Maldivách. Dozvedel som sa, že je na ostrovoch, ale dva dni sme nekomunikovali. Potom sa mi ozval, či sa nechcem stretnúť. Išli sme si aj s našimi rodinami niečo vypiť,“ opisoval Švajčiar.

Neostalo však len pri drinku. „Vravel, že nechce vyjsť z cviku, tak sa opýtal, či si nezapinkáme. Dali sme si asi 45-minútový tréning bez svedkov. Len my dvaja. Bolo príjemné spoznať sa bližšie,“ dodal Federer.

Nemá ho kto zdolať

Legendárny Austrálčan John Newcombe, sedemnásobný grandslamový víťaz, však nepochybuje o Federerovom víťazstve.

„Čilič ho nezastaví. Rogera v súčasnej forme nemá kto zdolať. A to je v jeho veku neuveriteľné,“ povedal Newcombe.

„Na jednej strane vidíme tenisovú križovatku, nástup mladého pokolenia a na druhej veterána, ktorý čnie nad hlavami všetkých. Ktovie, koľko ešte Federer vydrží na tejto úrovni, ale jeho generácia s Novakom Djokovičom, Rafaelom Nadalom a Andym Murraym odovzdáva štafetu takým ako Čchung, Dimitrov, Kyrgios, Zverev a ďalší,“ vysvetľoval Newcombe.

Najťažší zápas na turnaji

Reagoval aj na názory niektorých hráčov a komentátorov vrátane Johna McEnroea, že v Austrálii uprednostňujú Federera.

Vychádzajú mu vraj v ústrety v rozvrhu a dejisku zápasov, kým napríklad k šesťnásobnému víťazovi Australian Open Novakovi Djokovičovi sa nesprávali primerane úctivo.

„McEnroe to vo svojom hrubom vyhlásení trochu prehnal. Jediná pravda je, že Federer predáva viac vstupeniek, je obhajcom titulu a bol o desať miest vyššie nasadený než Djokovič.

Roger mal aj šťastie v žrebe a v šiestich kolách mu stál v ceste ako najvyššie nasadený len Berdych na 19. mieste. Nestratil ani set, a to hral s podstatne mladšími hráčmi,“ rozoberal Newcombe.

Vo finale však očakáva tesnejší zápas. „Čilič určite preverí Federera najviac. Asi to nebudú len dve hodinky, ale najťažší Federerov zápas."

"Čilič má delové podanie, razantné rany od základnej čiary a je ťažké ho odstaviť. Roger však zrejme využije skúsenosti, šikovnú ruku a trochu to tam zamieša. A to rozhodne,“ predpovedá austrálska legenda.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Federer a Čilič si pinkali na Maldivách. Teraz sú vo veľkom finále