Ako deň a noc. Na švédskych zápasoch hokejová horúčka, na iných biednych zopár divákov

Švédski hokejisti sa radujú z gólu na MS v hokeji do 20 rokov 2024.
Švédski hokejisti sa radujú z gólu na MS v hokeji do 20 rokov 2024. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|29. dec 2023 o 11:00

Švédsko nebolo najlepšou voľbou na organizovanie MS v hokeji do 20 rokov ani v minulosti.

GÖTEBORG. Majstrovstvá sveta do 20 rokov pokračovali vo štvrtok tretím hracím dňom. Predstavili sa počas neho domáci Švédi. 

Tí majú po dvoch stretnutiach v skupine A plný počet bodov. Potom, čo Lotyšov prevalcovali 6:0, zvládli aj duel s Nemcami, ktorých porazili výsledkom 5:0.

Výsledkovo ide o hladké víťazstvo, avšak nedá sa povedať, že sa rodilo ľahko. Nemecko bolo v prvých dvoch tretinách vyrovnaným súperom, únava a deka na outsidera padla až v poslednej dvadsaťminútovke.

Domáci mali jednu obrovskú výhodu. Takzvaného ďalšieho hráča. Tým pre nich bezpochyby boli fanúšikovia, ktorí zaplnili halu Scandinavium a od úvodu do konca skrášlili stretnutie skvelou atmosférou.

Dancing queen, pivo a tri korunky

Už trištvrte hodiny pred zápasom sa v útrobách slávnej arény poriadne nedalo hýbať. Hokejoví priaznivci boli všade - v bufetoch, za barom, na schodoch i na toaletách. 

Chodbami sa niesli melódie najslávnejšej švédskej kapely ABBA a všade to hralo žlto-modrými farbami. Pre fanúšika pastva pre oči, hotová idylka.

Už počas rozcvičky sa na juniorov dívala takmer zaplnená hala. Švédi sú v tomto zjavne dochvíľni.

Pri vyhlasovaní mien 10 minút pred úvodným vhadzovaní už sedeli na svojich miestach skoro všetci. Každý švédsky hráč si vyslúžil veľký aplauz, špeciálne hráči domácej Frölundy Otto Stenberg, David Edstrom a Isac Born.

VIDEO: Atmosféra na zápase Nemecko - Švédsko na MS v hokeji U20 2024

A potom prišiel zápas. Už prvé zborové “uj!” po švédskej tyčke bolo hlasnejšie než čokoľvek, čo zažijete v druhej aréne. O radosti z gólu sa zrejme ani netreba rozpisovať. 

Pre človeka, ktorý prišiel z Fröludaborgu, to bolo pohladenie na duši. Sklamanie zo žalostne tichej haly vystriedala hokejová horúčka.

Na federálnom derby ani tisícka

Švédi hokej, zdá sa, milujú, avšak predovšetkým vtedy, ak ide o ich vlastných miláčikov. Iné stretnutia Škandinávcov príliš nezaujímajú. 

Kým Scandinavium býva počas duelov “troch koruniek” beznádejne vypredané, počas iných duelov si môžete vyberať, kam si sadnete. Situácia vo Frölundaborgu je ešte horšia.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Ako deň a noc. Na švédskych zápasoch hokejová horúčka, na iných biednych zopár divákov